Het ziet er naar uit dat de komkommertelers niet hebben opgelet. De Spanjaarden maken inmiddels betere, dat wil zeggen goedkopere. Ze zijn niet gemaakt om lekkerder te zijn, maar om tegen warmte en kou daarginder te kunnen. Daarmee rijden ze de Nederlandse ondanks hun 2000 eetkilometers van de sokken. Toch hebben de Spanjaarden ook lekkerdere en duurdere komkommers. Die zie je hier niet. Daar wel. Maar waarom hier niet? Een paar cent meer ben je als consument graag bereid te betalen. Vijfentachtig cent bijvoorbeeld, in plaats van de negenenzestig cent die hij nu kost bij Albert Heijn. Nederlandse telers kunnen die ook maken.
Over dat soort zaken gaat het debat vanmiddag. Zoals het LEI het zegt: op dit moment wordt de primaire producent geconfronteerd met lage prijzen en een steeds verder liberaliserende wereldmarkt.
Bij het seminar ‘Tussen markt en marge’ zal de huidige stand van het LEI-onderzoek op dit gebied gepresenteerd worden. In een forumdiscussie met vertegenwoordigers van ketenpartijen wordt gereflecteerd op de vraag of, en hoe, er in Nederland met agrarische producten verdiend kan worden.
Krijn Poppe van het LEI nodigde me vanwege het debat hier over 'prijsnep' uit om deel te nemen aan het debat. Wellicht kunnen we het vanmiddag vanuit de zaal meenemen naar hier.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In de supermarkt ligt de minder goede komkommer omdat die daar zoveel miljoen keer die paar cent extra kan verdienen. Die betere komkommer komt er ook vroeg of laat en gaat dan Tasty Q heten oid en voor heel wat meer dan die paar cent liggen. De eetbladen bevelen hem immers aan vanwege het subtiele, dorstlessende, aan vroeger doen denkende bitterje ofzo.
De gemiddelde consument (je kent hem wel) geeft niet zoveel om die iets betere komkommer wanneer hij daar voor moet omfietsen. De gemiddelde supermarkt legt hem alleen meer voor een wurgprijs voor foodies.
Als Spanje goedkoper is door een beter klimaat en lagere loonkosten dan moet je daar als komkommerteler niet over miepen, maar in Spanje gaan werken. Dat is het idee van de EU. De deskundige in de doorklik ziet zelfs kansen in Kazachstan. De telers geven ook toe dat ze zo verdeeld zijn waardoor ze te zwak staan tegenover de supermarktinkopers. Daar is veel winst te behalen.
Bij de groentewinkels ligt, vreemd genoeg, ook vaak genoeg spul van supermarktkwaliteit.
De consument wil het hele jaar door goedkope komkommers, die stevig zijn, donkergroen en geen zaadvorming hebben. Dan moet je niet gaan liggen mieren dat ze elders in Europa beter in staat zijn aan die vraag en die eisen te voldoen. Gaat Nederland huilen als de kassenteelt van komkommers uit dit land verdwijnt? Gingen we vroeger huilen als ze massaal werden doorgedraaid omdat ze in het hoogseizoen niets opbrachten op de veiling? Zouden de Nederlandse telers een betere prijs krijgen voor een niche-komkommer? Zeg het maar.
Dick, jij zegt: "Vijfentachtig cent bijvoorbeeld, in plaats van de negenenzestig cent die hij nu kost bij Albert Heijn. Nederlandse telers kunnen die ook maken."
Denk je dat Albert Heijn meer dan 17 cent voor een lekkerder komkommer zal betalen als ze ook voor 16 cent gewone, identiek eruitziende exemplaren krijgen aangeboden? Echt niet...
Ik begrijp er niets van, doorgaans hoor je het direct als een product duurzaam is, en nu blijft het stil? Komkommers uit Spanje zijn klimaat neutraal, sterker nog, ze koelen de aarde af.
Dat lees ik tenminste in Nieuwe Oogst (ledenblad van LTO Noord, ed. West) van zaterdag 10juni.
De enige plek op aarde die afkoelt is Almeria. De afgelopen 30jaar is de temperatuur daar met 0,9graden Celsius af genomen, terwijl in de rest van Spanje de temperatuur over een periode van 50jaar met 1,3graden Celcius is gestegen.
De clou: De daling wordt veroorzaakt door de 30000ha witte kassen in dit gebied.
Even wat cijfers uit een LEI rapport van een paar jaar geleden:
Bij de teelt van komkommers in Nederland wordt 9 keer zoveel energie verbruikt als in Spanje.
Per eenheid product gebruikt men in Almeria 26 keer zo veel werkzame stof (=bestrijdingsmiddelen) als in Nederland.
Het is best mogelijk om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar dan zullen de Spanjaarden hun kassen ook moeten gaan verwarmen. In dat geval kunnen ze minder fungiciden gebruiken.
De opbrengst in Spanje is 9 kg/m2. In Nederland gemiddeld 70 kg/m2. Het lijkt me duidelijk dat de kosten voor aanleg van verwarmingssystemen te hoog zijn voor de Spanjaarden.
Persoonlijk eet ik liever een Nederlandse komkommer, omdat die schoon is.