Wanneer een restaurant belijdt een glutenvrij gerecht te kunnen leveren, dan moet je daar als gast op kunnen vertrouwen. Al moet je wel alert blijven. Soms komt het gerecht glutenvrij de keuken uit, maar zet het onwetend bedienend personeel er met gemak een mandje brood op 'want zo doen we dat altijd'. En ja, het gaat heel vaak goed, en lang niet altijd in heel dure of sjieke restaurants.
Goede ervaringen heb ik recentelijk met (in willekeurige volgorde en zeker niet compleet):
Het Prentenkabinet in Leiden
Café Sjiek in Maastricht
Rillettes in Maastricht
De Verkadefabriek in Den Bosch
Kasteel Groeneveld in Baarn
Landgoed Groenhoven (foto van bloesemdiner) in Bruchem
De Kastanjehof in Lage Vuursche
Het Concertje in Amsterdam
Daar durf ik met een gerust hart Coeliakie-patiënten naar toe te sturen. Van te voren even bellen is wel handig, maar in de meeste gevallen viel ik er op de bonnefooi binnen en was het geen enkel probleem.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gisteren had ik er twee: een heeft alleen maar komkommer met tomaat gegeten en de ander heeft een ommelet gehad. Maar ik vind het wel doodeng in verband met kruisbesmetting; daar waarschuw ik dan ook altijd goed voor. Maar zit er in boter ook gluten? De omelet moet perse in olijfolie worden gebakken...
Kruisallergie dus, boter is van koemelk. Ik wil ook altijd graag de omelet in olie gebakken, eigenlijk alles dus! En wat fijn dat je zo attent bent!!!!
Ik vind 1 op de 125 wel hoog ingeschat. Dat zou betekenen dat we elke avond 4 mensen met glutenallergie in het restaurant hebben. Naar mijn idee is het hoogstens 1 per week, dus 1 op de 3000 a 4000. Nu begrijp ik natuurlijk dat de allergische mensen minder uit eten gaan, maar de factor 30 vind ik erg groot. (en dat we gister twee hadden is natuurlijk statische willekeurigheid. Of zijn Nederlanders (het is meivakantie, dus ik waan me in NL) allergischer dan andere europeanen?
van de site van de coeliaki vereniging:
""Coeliakie is nog altijd onderkend. Uit onderzoek is gebleken dat het voorkomt bij 1 op de 200 mensen. In Nederland zijn naar schatting 85.000 coeliakiepatiënten, maar tot nu toe is slechts bij circa 11.000 mensen de diagnose gesteld. Er zijn dus nog veel mensen die niet weten dat ze coeliakie hebben.""
Dus ongeveer 1 op de 1600 heeft het "bewust". Dat zit precies tussen
Lizet en de schatting van ReneS in.
Ik volg Lizets redenering: je kunt niet verwachten dat een restaurant er rekening mee houdt, maar wie de pretentie heeft, is eraan gehouden!
dat geldt trouwens voor alle restaurantpretenties: wie sjiek pretendeert, met het dan ook volgens de regels doen, wie authentiek Italiaans beweert te zijn, geeft geen pasta als garnituur bij osso bucco enzovoort...)
Ik leerde het probleem pas kennen op Italiaans restaurant bij het Jourdanplein (Generaal Lemanstraat, Europese wijk) in Brussel: de baas had een hele pagina glutenvrije gerechten (ook pasta) op het menu staan. Hierover bevraagd, vertelde hij dat hij een nichtje had met die afwijking, sindsdien had hij er zijn menukaart voor aangepast.