De organisatie laat beelden zien waaruit dat moet blijken en baseert zich op (oud en al eerder in het nieuws gebracht) onderzoek door expert dr. Reinder Hoenderken. Mij houden de reacties bezig.
Hoenderken's opvolger wordt geciteerd in het agd:
Volgens onderzoeker Bert Lambooy, opvolger van Hoenderken, zijn de beelden van VIN meer dan 20 jaar oud en niet meer representatief voor wat nu in de verdovingsschacht bij een slachterij gebeurt.
Lambooy geeft tevens aan dat aan zowel elektrische als CO2-verdoving heel verschillende voor- en nadelen zitten. "Ik kan uit oogpunt van dierenwelzijn geen voorkeur uitspreken voor de ene of de andere methode."
Vion, Nederland's grootste slachterij die in Boxtel dagelijks 55.000 varkens slacht met CO2-bedwelming, reageert met de uitspraak dat de CO2 methode Europees geaccepteerd is:
Vion noemde de kritiek op de verdovingsmethode met behulp van kooldioxide al eerder 'stemmingmakerij'.
'We kunnen het niet plaatsen. Verdoven met CO2 is op Europees niveau een erkende methode', zei woordvoerder Marc van der Lee al in een eerdere reactie.
Varkens in Nood wil dat de Voedsel- en Waren Autoriteit ingrijpt. Vion kan dat niet plaatsen omdat dat daar geen wettelijke basis voor is.
Nodig niet Varkens in Nood uit, maar laat het het publiek weten en zien. Zet zelf films online als je niets te verwijten valt. Te donker in de put? Huur wat techneuten, die lossen dat zo op.
Ik nodig Vion graag uit hier zelf naar het publiek te reageren. Inhoudelijk in plaats van slechts formeel en juridisch. Nu is het publiek in verwarring, want wie moet het nou geloven? Waarom komt ViN opnieuw met het materiaal van Hoenderken? Behoefte aan reuring en naamsbekendheid of een inhoudelijk motief?
Bij zulke middeleeuwse massa-mediale vormen van communicatie is niemand gebaat. Dit is de tijd van interactiviteit. Laat je horen en ga - openbaar, want de wereld is een grote keukentafel geworden - in gesprek, anders ben je bij voorbaat verdacht.
Op de site van Meat&Meal vind je een duidelijk fotoverslag van de CO-2bedwelmingsmethode.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste Dick,
Met wat voor gas worden sinds kort de biggen verdoofd voordat ze worden gecastreerd ??: http://landbouw.paginablog.nl/landbouw/2009/01/vegetarieers_inconsequent_over.html
Dat weet ik nou toevallig: CO2! Omdat lidocaine te gevaarlijk is (voor de boer).
Maar de vergelijking die gemaakt wordt tussen de groepsbak en het kapje gaat mogelijk scheef. Het is te makkelijk om te zeggen dat CO2 in het geval van een bedwelmingskapje of - zoals bij slachtvarkens - een bedwelmingsliftbak 'hetzelfde' is. Het is hetzelfde gas. De techniek, duur en intensiteit van de gastoediening zijn nogal verschillend.
Tijd ook dat een verdovingsexpert zijn of haar licht laat schijnen over dergelijke snel getrokken conclusies. Het publiek wordt gek (gemaakt) met feiten waarvan het niet meer weet hoe die te interpreteren.
Het is net zoiets als Thieme en Wakker Dier verwijten dat hun ballenactie heeft gezorgd voor extra CO2-uitstoot. Flauw, als je er niet feitelijker over bent.
Wat stelt varkens in nood voor als alternatief?
Maar waarom zou VIN beelden van twintig jaar geleden gebruiken? Hebben ze geen recentere of zijn die niet schokkend genoeg? Zo maken ze toch hun eigen informatie ongeloofwaardig? Ik heb ook schitterende plaatjes van de middeleeuwse varkensslacht, varken tussen de knieën, kop naar voren en dan de bijl erop. En van de laaste huisslacht in Limburg kreeg ik ooit een diaserie van de toen dienstdoende veearts. Zulke plaatjes zeggen toch niets over de praktijk van vandaag? Ik wil plaatjes van nú van het VIN als het over het heden gaat. Hoe het vroeger ging is mij bekend.
Dick,
De varkens in het bewuste Zwitserse filmpje en ook de biggen die gecastreerd worden krijgen een zo licht mogelijke dosis omdat ze ook weer wakker moeten worden. De varkens die geslacht worden krijgen een flinke dosis omdat wakker worden daarin geen rol speelt. En met een flinke dosis CO2 gaat het dus ook sneller. En snelheid is cruciaal of een doding methode diervriendelijk is of niet.