De organisatie laat beelden zien waaruit dat moet blijken en baseert zich op (oud en al eerder in het nieuws gebracht) onderzoek door expert dr. Reinder Hoenderken. Mij houden de reacties bezig.
Hoenderken's opvolger wordt geciteerd in het agd:
Volgens onderzoeker Bert Lambooy, opvolger van Hoenderken, zijn de beelden van VIN meer dan 20 jaar oud en niet meer representatief voor wat nu in de verdovingsschacht bij een slachterij gebeurt.
Lambooy geeft tevens aan dat aan zowel elektrische als CO2-verdoving heel verschillende voor- en nadelen zitten. "Ik kan uit oogpunt van dierenwelzijn geen voorkeur uitspreken voor de ene of de andere methode."
Vion, Nederland's grootste slachterij die in Boxtel dagelijks 55.000 varkens slacht met CO2-bedwelming, reageert met de uitspraak dat de CO2 methode Europees geaccepteerd is:
Vion noemde de kritiek op de verdovingsmethode met behulp van kooldioxide al eerder 'stemmingmakerij'.
'We kunnen het niet plaatsen. Verdoven met CO2 is op Europees niveau een erkende methode', zei woordvoerder Marc van der Lee al in een eerdere reactie.
Varkens in Nood wil dat de Voedsel- en Waren Autoriteit ingrijpt. Vion kan dat niet plaatsen omdat dat daar geen wettelijke basis voor is.
Nodig niet Varkens in Nood uit, maar laat het het publiek weten en zien. Zet zelf films online als je niets te verwijten valt. Te donker in de put? Huur wat techneuten, die lossen dat zo op.
Ik nodig Vion graag uit hier zelf naar het publiek te reageren. Inhoudelijk in plaats van slechts formeel en juridisch. Nu is het publiek in verwarring, want wie moet het nou geloven? Waarom komt ViN opnieuw met het materiaal van Hoenderken? Behoefte aan reuring en naamsbekendheid of een inhoudelijk motief?
Bij zulke middeleeuwse massa-mediale vormen van communicatie is niemand gebaat. Dit is de tijd van interactiviteit. Laat je horen en ga - openbaar, want de wereld is een grote keukentafel geworden - in gesprek, anders ben je bij voorbaat verdacht.
Op de site van Meat&Meal vind je een duidelijk fotoverslag van de CO-2bedwelmingsmethode.
Nou, Co, hoe het daar staat is niet helemaal hoe ik het zou verwoorden. Maar je hebt gelijk: we willen wel dieren eten, maar ze niet doodmaken. Die twee gaan samen. Of we het nou willen of niet. Waar het om gaat is het doden aangenaam te maken. En dat willen we niet horen. Degenen die daaraan werken veroordelen we zelfs. Daarom kunnen ze zich moeilijk verdedigen.
Ik kom er morgen op terug. Op RTL4 was vanavond dierenarts-etholoog Kees Scheepens over deze affaire te horen. Ik sprak hem na de uitzending.