We leven in een tijd waar de gevolgen van vervuiling ons om de oren vliegen. PCB's maken tonijn, makreel, haring (die gezonde vette vis met omega-3's) en zelfs scharreleieren al bijna te gevaarlijk om dagelijks te eten.
Geen gek idee dus om toch maar geen 'wilde' maar gekweekte vis te eten. Die is tenminste schoon. Steeds meer bedrijven springen in op dat voordeel. Zolang kweek op een zo natuurlijk mogelijke manier gebeurt en de vissen natuurlijk voedsel krijgen, heb ik daar geen problemen mee.
Tijdens de reuïnie van het NGS, afgelopen weekend, werd een kweekvis geserveerd en gepresenteerd - de Australische barramundi. Voor de vishandel is er natuurlijk geen kritischer publiek dan vakmensen die dagelijks omgaan met kwaliteitsproducten en dus weten wat lekker is. Achter de presentatie moest dus wel vertrouwen in het product zitten. Dat bleek terecht: de vakmensen waren er zeer over te spreken. De barramundi is een vis die voorkomt aan de Australische kustgebieden, in zoetwater! Het prettige van deze vis is dat er niet al te veel graten in zitten. Dat is een groot voordeel voor de horeca, omdat gasten nu eenmaal een hekel hebben aan het gefriemel met graatjes!
Bizar eigenlijk, want de graat voor een vis is als botten voor een, koe, schaap of varken.
De smaak van de barramundi is mild en valt alle kanten uit te manoevreren afhankelijk van de bereiding. Hij is dagvers leverbaar. De eerste berichten zijn bemoedigend voor het bedrijf
Barramundi Farming Company bv dat de vis in Nederland 'doet'.
Rest de vraag die ik van een vakbroeder vernam: waarom moet ik vis uit Australië halen als ik hier nog voldoende vis kan vinden?
Gelijk heeft hij, dacht ik in de eerste instantie. Maar na wat overpeinzingen, moet ik toegeven dat de watervervuiling de keuze voor 'schone vis' uit een gecontroleerd leefmilieu helemaal niet zo'n gekke. Zo zet je je gasten verantwoord vis voorzetten, ook al komt die van oorsprong uit Australië.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hmm ik word nieuwsgierig.
Hoorde van een collega vaktechniek, hij geeft kooklessen, dat het probleem bij de meeste kweekvissen is dat het vlees zo slap is en bijna geen spierweefsel heeft kunnen opbouwen. hebben jullie daar ook ervaring mee?
het verbaast mij dat het kweekvis nog zo weinig ingang vindt in Nederland, want wij hebben een Barramundi kwekerij en kunnen een natuurlijke kweek nabootsen met zuiver water zonder toevoegingen zodat de vis een perfecte plek heeft om uit te groeien tot een vis die iedereen graag op zijn bord wil hebben. Wat betreft de stevigheid van de vis heb je hier een vis die aan alle eisen voldoet
Bij Sligro (helaas alleen voor pasjesmensen) kun je sinds een paar weken Barramundi kopen. Weliswaar ontdooide die gekweekt is in Vietnam (dus niet opnieuw invriezen). Ik heb de vis nu 2x gegeten en was er erg tevreden over. De visboer daar zei dat hij hem lekkerder vond dan een kabeljauw. Meer smaak. Ze zijn onvergelijkbaar, wat mij betreft. De Barramundi heeft idd een prima stevigheid met mooie lobben bvis.
En smakelijk!
Aan te bevelen, ook al is hij bevroren geweest. Bravo voor de visboer bij Sligro, want hij vertelt het er eerlijk bij.
Nog méér bravo voor de visboer als hij de barramundi gewoon vers uit Nederland haalde: de vis wordt op in elk geval twee plaatsen (Tolbert en Urk) gekweekt.