Het is weer zover. De afgelopen dagen stonden de kranten er al vol van. Terwijl de horeca nog even natrilt hier voor de liefhebbers de complete lijst van alle 3, 2 en 1 sterrenrestaurants. Voorlopig zijn we weer klaar met alle lijsten en beoordelingen ;-)
3 Michelin Sterren
De Librije Zwolle
Oud Sluis Sluis
2 Michelin Sterren
Apicius Castricum
Beluga Maastricht
Ciel Blue Amsterdam
De Bokkedoorns Overveen
De Leest Vaassen
De Leuf Ubachsberg
De Lindenhof Giethoorn
De Zwethheul Schipluiden
Inter Scaldes Kruiningen
Ron Blaauw Ouderkerk a/d Amstel 1 Michelin Ster
't Raethuys Wateringen
't Schulten Hues Zutphen
't Veerhuis Wolphaartsdijk
Amarone Rotterdam
Au Coin des Bons Enfants Maastricht
Aubergine Steyl
Auguste Maarssen
Avant-Garde Eindhoven
Basiliek Harderwijk
Boreas Heeze
Bretelli Weert
Brienen aan de Maas Well
Brouwerskolkje Overveen
Calla's Den Haag
Chalet Royal Den Bosch
Chapeau ! Bloemendaal
Château Neercanne Maastricht
Cheval Blanc Heemstede
Cordial Oss
Da Vinci Maasbracht
De Bokkepruik Hardenberg
De Fuik Aalst
De Gieser Wildeman Noordeloos
De Karpendonkse Hoeve Eindhoven
De Kromme Dissel Heelsum
De Kromme Watergang Hoofdplaat
De Lindehof Nuenen
De Nederlanden Vreeland
De Stenen Tafel Borculo
De Treeswijkhoeve Waalre
De Vlindertuin Zuidlaren
De Vrienden van Jacob Santpoort
De Wanne Ootmarsum
De Zwaan Etten-Leur
Grand Restaurant Karel V Utrecht
Hermitage Rijsoord
Het Koetshuis Bennekom
Hof van Sonoy Blokzijl
In De'n Dillegaard Nuth
Kaatje bij de Sluis Blokzijl
Kasteel Heemstede Houten
Katseveer Wilhelminadorp
Koriander Drachten
La Rive Amsterdam
La Vilette Rotterdam
Lai Sin's Driebergen
Latour Noordwijk aan Zee
Le Marron Malden
Merlet Schoorl
Muller Groningen
Nolet / Het Reymerswale Yerseke
Onder de Linden Aduard
Parkheuvel Rotterdam
Paul van Waarden Rijswijk
Savelberg Voorburg
Schathoes Verhildersum Leens
Seinpost Scheveningen
Solo Gorinchem
Tante Koosje Loenen aan de Vecht
Toine Hermsen Maastricht
Tout à Fait Maastricht
Valuas Venlo
Wolfslaar Breda
Yamazato Amsterdam
Dit artikel afdrukken
3 Michelin Sterren
De Librije Zwolle
Oud Sluis Sluis
2 Michelin Sterren
Apicius Castricum
Beluga Maastricht
Ciel Blue Amsterdam
De Bokkedoorns Overveen
De Leest Vaassen
De Leuf Ubachsberg
De Lindenhof Giethoorn
De Zwethheul Schipluiden
Inter Scaldes Kruiningen
Ron Blaauw Ouderkerk a/d Amstel 1 Michelin Ster
't Raethuys Wateringen
't Schulten Hues Zutphen
't Veerhuis Wolphaartsdijk
Amarone Rotterdam
Au Coin des Bons Enfants Maastricht
Aubergine Steyl
Auguste Maarssen
Avant-Garde Eindhoven
Basiliek Harderwijk
Boreas Heeze
Bretelli Weert
Brienen aan de Maas Well
Brouwerskolkje Overveen
Calla's Den Haag
Chalet Royal Den Bosch
Chapeau ! Bloemendaal
Château Neercanne Maastricht
Cheval Blanc Heemstede
Cordial Oss
Da Vinci Maasbracht
De Bokkepruik Hardenberg
De Fuik Aalst
De Gieser Wildeman Noordeloos
De Karpendonkse Hoeve Eindhoven
De Kromme Dissel Heelsum
De Kromme Watergang Hoofdplaat
De Lindehof Nuenen
De Nederlanden Vreeland
De Stenen Tafel Borculo
De Treeswijkhoeve Waalre
De Vlindertuin Zuidlaren
De Vrienden van Jacob Santpoort
De Wanne Ootmarsum
De Zwaan Etten-Leur
Grand Restaurant Karel V Utrecht
Hermitage Rijsoord
Het Koetshuis Bennekom
Hof van Sonoy Blokzijl
In De'n Dillegaard Nuth
Kaatje bij de Sluis Blokzijl
Kasteel Heemstede Houten
Katseveer Wilhelminadorp
Koriander Drachten
La Rive Amsterdam
La Vilette Rotterdam
Lai Sin's Driebergen
Latour Noordwijk aan Zee
Le Marron Malden
Merlet Schoorl
Muller Groningen
Nolet / Het Reymerswale Yerseke
Onder de Linden Aduard
Parkheuvel Rotterdam
Paul van Waarden Rijswijk
Savelberg Voorburg
Schathoes Verhildersum Leens
Seinpost Scheveningen
Solo Gorinchem
Tante Koosje Loenen aan de Vecht
Toine Hermsen Maastricht
Tout à Fait Maastricht
Valuas Venlo
Wolfslaar Breda
Yamazato Amsterdam
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
JvD nam in het Parool van gisteren de menukaart van het verse 2sterren restaurant Ciel Bleu door.
Niet omdat het Ciel Bleu is maar het gebodene in de beschrijving van JvD stond me niet aan. Vandaar mijn vraag wat je jezelf aandoet om in een sterrenrestaurant te gaan eten. Die sterren gaan over veel meer dan alleen lekker eten. Hoe weet ik nu wat geprevaleerd heeft bij de ster toekenning als ik een dergelijk restaurant binnenstap. Of anders gesteld ik kom een paar keer per jaar in restaurants met prachtige gerechten, een goede wijnkaart en een aangename ambiance maar die hebben geen ster. Zit ik nu goed fout of zie ik iets over het hoofd wat juist bepalend was voor de stertoekenning.
@ Chalias, In het bedrijf waar ik vroeger werkte hing een lijst met de punten, serveer- en keukentechnisch, waar de michelinmensen op letten. Bijvoorbeeld geen eten op tafel, alvorens er wijn is geschonken.
Wij kregen een keer per jaar een formulier opgestuurd om de gegevens te controleren voor de gids. Prijsstelling, openingstijden, specialiteiten etc worden hierin gevraagd. Je weet dat je een keer per jaar minimaal bezocht wordt. Je weet niet wie dat is of wanneer dat gaat plaats vinden.
De hotels en restaurants zijn qua comfort en inriching geklasseerd met "huisjes" (voor de hotels) en bestekjes (voor de restaurants), van één huisje/bestekje voor eenvoudige gelegenheden tot vijf voor de absolute luxeklasse. Die indeling staat echter los van de toekenning van Michelinsterren, want die hebben voornamelijk iets met de kwaliteit van het eten te maken.
Restaurants worden -afgezien van de hoofd inspecteur- anoniem bezocht, wat wil zeggen dat de Michelin-inspecteur zichzelf niet bekendmaakt.
De kwaliteit wordt in de gids als volgt beschreven:
Eén ster
Een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie).
De ster wijst op een goed rustpunt op uw route. Maar vergelijk niet de ster van een luxueus bedrijf met hoge prijzen met die van een klein restaurant dat ook een verzorgde keuken tegen redelijke prijzen biedt.
Twee sterren
Een verfijnde keuken die een omweg waard is (Table excellente, mérite un détour).
Bijzondere specialiteiten en wijnen. Verwacht geen lage prijzen.
Drie sterren
Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le voyage).
Het eten is altijd erg lekker en soms buitengewoon, er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol en de prijzen zijn overeenkomstig.
Behalve de sterren zijn er ook kwaliteitsklassen voor de restaurants die de ster niet halen.
Bestekjes. Vijf bestekjes geven een zeer luxe restaurant aan. Één bestekje is een eenvoudig restaurant. Een restaurant met een ster en drie bestekjes noemt men wel een "kleine ster" . het is immers een goed maar niet al te pretentieus restaurant.
De "Bib Gourmand", Sommige restaurants in de Rode Gids krijgen ook een "Bib Gourmand" (een getekend michelinmannetje) als vermelding . Dit geeft aan dat het restaurant een voordelige en goede maaltijd serveert.
>> wat wil zeggen dat de Michelin-inspecteur zichzelf niet bekendmaakt <<
Voor zo ver ik weet maakt hij zich niet bekend tot het moment dat hij de rekening betaalt. Nadien kan hij zich bekendmaken als hij bijvoorbeeld vragen te stellen heeft.
Ailko, was dat bedrijf waar je werkte le quatre canetons (vanwege het nummer 1111 op de gracht)in Amsterdam?
In mijn studietijd ging ik daar voor het eerst eten omdat men daar een menu degustation serveerde. Wat toen heel nieuw was.
In het restaurant stonden de tafels veel verder van elkaar af dan toen gebruikelijk was en het licht was ook veel gedempter. Van het menu kan ik me niet veel meer herinneren. Een goed teken.
Maar het heeft nooit een ster gekregen of deed Michelin Nederland toen nog niet aan.
Ik heb bij een aantal van deze restaurants gegeten. Dat vind ik leuk. Ik zie het als een hobby. Ik deel deze hobby met een goede vriend. We trekken er 2 tot 4 keer per jaar op uit. Reserveren een tafel en boeken een hotel in de buurt. (met het oog op de wijnarrangementen)
Het verschil tussen de meeste 1-ster restaurants en een heel goed restaurant zonder ster hoeft niet zo groot te zijn. Al is het maar omdat smaken verschillen.
Maar de 2 en 3 sterrenrestaurants is echt een heel andere categorie. Dat is hogere kunst. Ik heb dingen gegeten waarvan ik bijna moest huilen zo mooi. Echt, hogere kunst.