Vier Wageningse studenten (WUR) maakten een plan om op daken van scholen en bejaardenhuizen kippen en schapen te houden. Met ‘The Meat Roof’ willen zij de stad laten kennismaken met de voedselproductie.
Het plan bedachten de WUR-studenten als onderdeel van een werkstuk voor het honours-proramma, een aanvullend programma voor gemotiveerde en talentvolle bachelorstudenten. Ze zien 'The Meat Roof' als een kleinschalig buurtproject, wat vrijwilligers uit de buurt samen met een stadsboer opzetten. De bedenkers vermoeden dat de boerderij niet uit kan zonder crowdfunding en andere donaties.
De dakboerderij produceert vlees, eieren en wol voor de wijk en biedt plek aan schapen, vleeskippen en leghennen. De dieren vinden onderdak in een biologische stal en kunnen uitlopen op graszoden. Speciale maatregelen zijn nodig om het dierverblijf op het dak recycling functies te geven. Het plan is om de mest te vergisten en daarna te hergebruiken als meststof voor groenten of veevoer, eveneens op het dak. Het biogas kan dan weer het gebouw eronder verwarmen.
Belangrijk is dat de schapen en kippen op het dakterras geen stank- en geluidsoverlast veroorzaken, merken de studenten nog op.
Dit artikel afdrukken
De dakboerderij produceert vlees, eieren en wol voor de wijk en biedt plek aan schapen, vleeskippen en leghennen. De dieren vinden onderdak in een biologische stal en kunnen uitlopen op graszoden. Speciale maatregelen zijn nodig om het dierverblijf op het dak recycling functies te geven. Het plan is om de mest te vergisten en daarna te hergebruiken als meststof voor groenten of veevoer, eveneens op het dak. Het biogas kan dan weer het gebouw eronder verwarmen.
Belangrijk is dat de schapen en kippen op het dakterras geen stank- en geluidsoverlast veroorzaken, merken de studenten nog op.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Kortom op voorhand een kansloze missie.
Een auto laat je keuren in de garage, je haren laat je knippen bij de kapper.
En boerderijdieren zetten we op een dak?
Hoe klimaatneutraal is nou zo'n zwaardere dakconstuctie, hekwerken, schaduwplekken, ectetera...? Sympathiek idee. Dat wel natuurlijk. En daar zal het wel bij blijven. De wereld gaat kapot aan de goeie bedoelingen.
@Jarno": met die kipjes is niets mis, heb ik ook jarenlang op een plat dak gehad, je hoeft voor je eitje dan niet de deur uit, en duizenden mensen hebben er duiven (op TV: een Syrische vluchteling die voor zijn duiven was teruggekeerd naar zijn volledig in puin geschoten huis in Homs, voor hem waren die dieren dus belangrijker dan het huis zelf). Maar schapen? Op graszoden? Ik zie het al voor me. Moet het extra benodigde hooi dan per helicopter aangevoerd misschien? Een koe op zolder kan weer wel, in een onzinliedje dan (paard in de gang kan dan ook ineens). Hebben ze in Wageningen niets beters te doen, vraag je je dan af?
Of moet je er toch een proteststem van de stedelijke burger tegen de boer in zien? Dan kan ik daar bij kippen iets bij voorstellen, maar bij schapen helemaal niets! Wat een genot om te zien, overal die al of niet geschoren schapen in de weilanden en op graslandjes, met hun dartele lammetjes! Een en al dierenwelzijn! Kan zo op een logo van Wakker Dier! "Wol voor de Wijk", daar zie ik ook eigenlijk niets in , zelfs niet als er een spinnenwiel bij gepland wordt (door de heertjes en mevrouwtjes studenten)!
"Als we het in de tuin doen valt het natuurlijk niet op"
"Ja fuck zeg, dat is waar"
"Weet je wat we doen? We doen het op het dak!!"
"Goed zeg, vetcool, te wow"
"En we komen er nog mee in Foodlog ook. Wedden?"
Jan Peter, je hebt gewonnen.