De aarde is de laatste 35 jaar groener geworden. 70% van deze vergroening is te danken aan stijgende CO2-concentraties in de atmosfeer. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.
Een internationaal team van 32 onderzoekers ontdekte met behulp van satellietdata dat de hoeveelheid groen op het aardoppervlak is toegenomen. Het bladerdek van planten en bomen is dichter en bomen en planten dragen langer blad. De vergroening vindt vooral plaats in het zuidoosten van Noord-Amerika, het noordelijk deel van de Amazone, Europa, Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië.
Het team berekende met computermodellen in hoeverre deze vergroening te herleiden valt naar de stijgende CO2-concentraties in de atmosfeer. Dit bleek 70% van de vergroening te verklaren. Voor groei hebben planten naast zonlicht, water en nutriënten ook CO2 nodig. Hogere CO2-concentraties hebben daardoor een ‘bemestingseffect’ op planten. Andere oorzaken van de vergroening zijn stikstofdepositie (9%) en klimaatverandering (8%). Klimaatverandering zorgt voor een opgerekt groeiseizoen waardoor bomen en planten langer blad dragen.
Het ‘bemestingseffect’ is van tijdelijke duur. Onderzoeker dr. Philippe Ciais zegt: “Studies hebben aangetoond dat planten wennen aan hogere CO2-concentraties en dat het bemestingseffect over de tijd afneemt.”
Dit artikel afdrukken
Het team berekende met computermodellen in hoeverre deze vergroening te herleiden valt naar de stijgende CO2-concentraties in de atmosfeer. Dit bleek 70% van de vergroening te verklaren. Voor groei hebben planten naast zonlicht, water en nutriënten ook CO2 nodig. Hogere CO2-concentraties hebben daardoor een ‘bemestingseffect’ op planten. Andere oorzaken van de vergroening zijn stikstofdepositie (9%) en klimaatverandering (8%). Klimaatverandering zorgt voor een opgerekt groeiseizoen waardoor bomen en planten langer blad dragen.
Het ‘bemestingseffect’ is van tijdelijke duur. Onderzoeker dr. Philippe Ciais zegt: “Studies hebben aangetoond dat planten wennen aan hogere CO2-concentraties en dat het bemestingseffect over de tijd afneemt.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In Grist het enige zinnige commentaar wat mogelijk is op dit onderzoek. Ook met die vergroening stijgen de CO2 concentraties de laatste decennia heel snel, ondanks extra vastlegging van CO2 door vergroening en de fameuze "decoupling" van groei en CO2 uitstoot. We staan erbij en kijken ernaar........... en doen niets. Zinvolheid?
Omdat stomata gewoon mondjes, openingetjes zijn in het blad (dat rondom die mondjes goed afgeschermd is met stevige dekcellen tegen verdamping), is het logisch dat je er meer van nodig hebt als er een lagere concentratie van benodigde CO2 voorhanden is. Nog sterker: het hele aanmaakproces en transport van koolhydraten is bij lage concentraties efficienter, we hebben het dan over de C4 fotosynthese (van mais en andere gewassen uit de warmere en drogere regionen) die bij die lage concentraties evolutionair is ontstaan (eventjes uit mijn hoofd uit wageningse tijd, want navorsen en uitpluizen word ik te oud voor, dat geloof ik wel). Neemt niet weg dat ook die C4 planten positief reageren op nog hogere Co2 concentraties (zoals in Henric's kas, maar zijn tomaat is een C3 plant, die daar trouwens ook positief op reageert, begrijp ik). Honderd miljoen jaar geleden was die CO2 concentratie trouwens 3 @5x zo hoog als nu, dus was alles nog type C3 en moest dat C4 er nog aankomen.
Goed opgemerkt #13, foutje:
"Plant fossils obtained from sedimentary rocks and peat deposits are a relatively new tool being used to unravel Earth's carbon dioxide (CO2) history. Tiny pores on plant leaves and needles called stomata regulate carbon dioxide absorption and water vapor release. Stomata numbers decrease during times of high atmospheric CO2, and increase when atmospheric CO2 is low."
Van deze site geplukt: http://www.geocraft.com/WVFossils/stomata.html
Niemand reageert hier als Hendrik in #9 beweert dat het aantal huidmondjes afneemt bij toenemende CO2 concentratie, en in # 11(1 uur later) het tegenovergestelde, betekent dat dat het er hier niet toe doet wat je zegt? Mss is het idd zo dat het er eerder om gaat of iedereen zijn ei kwijt kan! Dove kwartels onder elkaar??(kwik-me-dit, pick-per-wick, pay-tes-dettes, snap-je-wel?).
Het lijkt me logisch dat klimaatverandering en CO2 toename zowel positieve effecten heeft als negatieve.
Zelf heb ik hoger opbrengsten in bepaalde gewassen zoals in suikerbieten en aan de andere kant verzuipen mijn aardappelen bij extreme buien.
Het is dus nooit eenduidig. Nooit!