In voorbereiding op de LTO Noord jaardag in Zuid-Holland komende dinsdag 1 maart, stellen Nieuwe Oogst en Foodlog hun lezers steeds een vraag. Ditmaal gaat het over de gevolgen van TTIP voor de Nederlandse landbouw.
In een analyse op Follow the Money ontdekte Lise Witteman dat de VVD is teruggekomen op eerdere standpunten over TTIP.
Puur economisch
Aanvankelijk vond VVD-Europarlementariër Jan Huitema dat Europa niet moest vasthouden aan haar eigen dierenwelzijnseisen. Hij blijkt echter van mening veranderd. Inmiddels vindt Huitema dat Europa juist wel voor de hogere eigen eisen had moeten pleiten.
Huitema zwijgt over zijn inspiratiebronnen,maar doet niet geheimzinnig over zijn standpunt: hij vindt dat hij zich vergist heeft en dat Europa had moeten vragen om hogere dierwelzijnseisen in het kader van TTIP. Dat zou Europa alsnog moeten doen.
De reden daarvoor is louter economisch. Als Europa, na China de grootste vleesproducent ter wereld, het goedkopere en met lagere standaards geproduceerde Amerikaanse vlees op zijn markt toelaat, zal mogelijk een flink deel van zijn eigen vleesveehouderij verdwijnen. Dat zal met name gelden voor het aandeel vlees dat anoniem in vleesproducten en bijvoorbeeld op pizza's en in lasagne wordt verwerkt.
Verdwijnen gemiddelde vleesboer
In aanvulling op het analyse van Witteman, beargumenteert Dick Veerman dat TTIP leidt tot het verdwijnen van de gemiddelde vleesboer maar kansen biedt voor toppers.
Onze vraag: bedreigt TTIP de Nederlandse vleesproductie?
Tijdens de ochtend van 1 maart verzorgt Foodlog een programma waarin Jan Seerden (retailconsultant, voormalig directielid Edah), Henric van der Krogt (tuinder), Jos Verstraten (melkveehouder) en Gerry Kouwenhoven (Hogeschool InHolland) commentaar zullen geven op een trendanalyse van de Nederlandse landbouw binnen Europa.
Fotocredits: Lubach tegen de 'chloorkip', still, Lubach op zondag
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
Puur economisch
Aanvankelijk vond VVD-Europarlementariër Jan Huitema dat Europa niet moest vasthouden aan haar eigen dierenwelzijnseisen. Hij blijkt echter van mening veranderd. Inmiddels vindt Huitema dat Europa juist wel voor de hogere eigen eisen had moeten pleiten.
Huitema zwijgt over zijn inspiratiebronnen,maar doet niet geheimzinnig over zijn standpunt: hij vindt dat hij zich vergist heeft en dat Europa had moeten vragen om hogere dierwelzijnseisen in het kader van TTIP. Dat zou Europa alsnog moeten doen.
De reden daarvoor is louter economisch. Als Europa, na China de grootste vleesproducent ter wereld, het goedkopere en met lagere standaards geproduceerde Amerikaanse vlees op zijn markt toelaat, zal mogelijk een flink deel van zijn eigen vleesveehouderij verdwijnen. Dat zal met name gelden voor het aandeel vlees dat anoniem in vleesproducten en bijvoorbeeld op pizza's en in lasagne wordt verwerkt.
Verdwijnen gemiddelde vleesboer
In aanvulling op het analyse van Witteman, beargumenteert Dick Veerman dat TTIP leidt tot het verdwijnen van de gemiddelde vleesboer maar kansen biedt voor toppers.
Onze vraag: bedreigt TTIP de Nederlandse vleesproductie?
Tijdens de ochtend van 1 maart verzorgt Foodlog een programma waarin Jan Seerden (retailconsultant, voormalig directielid Edah), Henric van der Krogt (tuinder), Jos Verstraten (melkveehouder) en Gerry Kouwenhoven (Hogeschool InHolland) commentaar zullen geven op een trendanalyse van de Nederlandse landbouw binnen Europa.
Fotocredits: Lubach tegen de 'chloorkip', still, Lubach op zondag
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In het artikel staat 'Als Europa, na China de grootste vleesproducent ter wereld, het goedkopere en met lagere standaards geproduceerde Amerikaanse vlees op zijn markt toelaat'.
Opmerkelijk, want de Amerikaanse vee- en vleessector denkt precies het omgekeerde.
Blijven roepen dat wij in Europa zo goed bezig zijn, is leuk voor politici en journalisten zonder verstand van zaken.
Laten we hopen dat de technocraten die betrokken zijn bij de TTIP onderhandelingen zich niet laten leiden door eigendunk maar door feitelijke informatie.
En dat ze klaar zijn voordat de nationalisten en populisten de EU uiteen hebben laten vallen. Met dank aan Putin die miljoenen vluchtelingen onze kant op drijft.
Dus als TTIP ingehaald wordt door de feiten, kunnen de onderhandelaars gelijk door voor de onderhandelingen voor een associatieverdrag met de Russen. Ben benieuwd hoe we tegen die tijd denken over de Russische 'standaards'.
Ik heb ja gestemd mits in de EU het handelssysteem rond vlees productie het zelfde blijft. Wanneer het in Europa dezelfde kant opgaat zoals in Frankrijk, door vleesproductie onder contract te brengen, dan komt er geen kilo TTIP vlees de EU meer in.
Jack #1, zo gaat het ergens over. Kun jij op een aantal punten die jij relevant vindt de VS en de EU/NL-normen eens naast elkaar zetten zodat we ons daarover een feitelijk oordeel kunnen vormen?
Met TTIP komen er meer spelers, niet alleen de gemiddelde boeren krijgen meer concurrentie, en een zware want in de VS kan goedkoper geproduceerd worden hoor ik hier steeds. (wat zijn daar de concrete cijfers van?)
Maar ook toppers komen onder druk te staan. Dierenwelzijn bestaat ook in de VS. Hoe moet ik het rapport van ING en LEI precies duiden in deze context?
Komt er dan dus ook goedkoper 'keurmerk en kwaliteitsvlees' vanuit de VS hierheen?
Ik heb nee gestemd. DE vleesindustrie zal veranderen naar DE NIEUWE vleesindustrie. Vooral ruimte en marges voor toppers. Hier een handig vergelijkingsmiddel inzake
dierwelzijnstandaards tussen NL en VS. Vergelijking tussen VS en EU consumptievlees laat ik graag aan Jack over.