Soja wordt op allerlei manieren toegepast in de voedingsmiddelenindustrie, veelal ook verborgen. Daar kleeft een nadeel aan voor mensen die allergisch zijn voor soja. Wetenschappers ontwikkelden daarom een vrijwel allergeenvrije sojaboon.
De voedselindustrie maakt veel gebruik van soja. Bijna 60% van alle bewerkte voedingsmiddelel bevat soja of de van soja afkomstige emulgator lecithine. Volgens de Food Allergen Labeling Protection Act behoort soja tot de top-8 van voedselallergieën veroorzakende ingrediënten. Vooral kinderen zijn allergisch. Daarnaast zorgen stoffen in sojabonen er voor dat sommige nutriënten niet goed opgenomen worden. Daarom probeerden wetenschappers een nieuwe variant te ontwikkelen die beide problemen aanpakt.
De onderzoekers bekeken 16.000 sojaboonlijnen om tot een zo allergeenarm mogelijke variëteit te komen. De nieuwe sojaboonplant heet Triple Null. Hij ontstond door het kruisen van drie verschillende planten. Triple Null bevat slechts lage hoeveelheden van de drie typen eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de anti-nutritionele en allergene eigenschappen.
Volgens de wetenschappers heeft de nieuwe plant dezelfde eigenschappen en voedingswaarden als normale sojaplanten. Monica Schmidt, hoofdonderzoeker, zegt op FoodNavigator: “We denken dat deze sojaboon direct gebruikt kan worden in elke huidige voedseltoepassing.”
De ontwikkelaars kijken nu of er interesse voor is in de voedingsmiddelenindustrie. Als het aanslaat kan dit volgens de wetenschappers een ommekeer zijn voor voedselallergieën. Eliot Herman, mede auteur, zegt: “We hopen dat dit werk een nieuwe aanpak biedt om voedsel met weinig allergenen te ontwikkelen om zodoende de alsmaar toenemende voedselallergieën weer af te laten nemen.”
Het werk dat leidde tot Triple Null is gepubliceerd in Plant Breeding.
Fotocredits: 'Soybean Pods', United Soybean Board
Dit artikel afdrukken
Triple Null bevat slechts lage hoeveelheden van de drie typen eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de anti-nutritionele en allergene eigenschappenDirect toepasbaar
De onderzoekers bekeken 16.000 sojaboonlijnen om tot een zo allergeenarm mogelijke variëteit te komen. De nieuwe sojaboonplant heet Triple Null. Hij ontstond door het kruisen van drie verschillende planten. Triple Null bevat slechts lage hoeveelheden van de drie typen eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de anti-nutritionele en allergene eigenschappen.
Volgens de wetenschappers heeft de nieuwe plant dezelfde eigenschappen en voedingswaarden als normale sojaplanten. Monica Schmidt, hoofdonderzoeker, zegt op FoodNavigator: “We denken dat deze sojaboon direct gebruikt kan worden in elke huidige voedseltoepassing.”
De ontwikkelaars kijken nu of er interesse voor is in de voedingsmiddelenindustrie. Als het aanslaat kan dit volgens de wetenschappers een ommekeer zijn voor voedselallergieën. Eliot Herman, mede auteur, zegt: “We hopen dat dit werk een nieuwe aanpak biedt om voedsel met weinig allergenen te ontwikkelen om zodoende de alsmaar toenemende voedselallergieën weer af te laten nemen.”
Het werk dat leidde tot Triple Null is gepubliceerd in Plant Breeding.
Fotocredits: 'Soybean Pods', United Soybean Board
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Daar heb je geen last van als je geen bewerkte producten van de voedingsindustrie eet. Nog een reden om allemaal zelf vers, onbewerkt, uit de streek en uit het seizoen te koken, te bakken en te eten. Hier in huis al sinds 1975 en dat strekt zich ook uit tot zelfgebakken brood en zelf geteelde groenten, kruiden en fruit en eieren van eigen kippen.
$1 Dat is natuurlijk voor haast geen mens haalbaar.
#1 Dat is natuurlijk voor haast geen mens haalbaar.
Eens Veronica, maar ook gefermenteerde soja zal niet of nauwelijks allergie geven. Ketjap en sjoasaus heb ik bijv geen last van, soja in 'vleesvervangende burgers' wel als dat net iets teveel is, vooral in combi met MSG of E621. Tofu en tempeh eet ik niet, dat lust ik niet, maar ook dat is gefermenteerd en zal bij de meeste zo niet alle geen allergie geven, dat las ik enige tijd geleden ook ergens, volgens mij toen ik op goochel zocht op allergie voor soja dat ik ergens enkele verhaen erover las, dan werd in elk stuk wat ik las aangeraden om gefermenteerd te nemen.
Zo interessant altijd, net die specifieke dingen waar iemand al dan niet allergisch voor denkt te zijn.
Veronica#1, gaat dat niet vervelen, geen koffie, citrus, chocola enzovoorts? En de hele winter boerenkool en prei lijkt me ook saai.