Streekproducten zijn populair. Maar je kunt er ook streken mee uithalen.
De Vlaamse vleeswarenfabrikanten Ter Beke en Guina maken al jaren Ardense worst. In het Frans noemen ze die saucisson d'Ardenne. Dat was geen probleem tot het Waalse gewest Ardennen bedacht dat iets alleen Ardens (zoals Vlamingen zeggen; wij zeggen 'Ardenner') mag heten als het ook echt uit de Ardennen komt.
Streekwetgeving en oudere rechten
Dat is nu vier jaar geleden. Ardense worst kreeg een heuse streekbenaming. Daarmee verkregen de Walen een wettelijke basis voor de eisen waar de titel 'Ardens' aan moet voldoen. Omdat alleen salami's die daadwerkelijk worden gemaakt in de Ardennen nu nog 'Ardens' mogen heten, moesten de vleeswarenmakers kiezen: verhuizen naar de Ardennen voor een van hun producten of het product staken? Ter Beke besloot voor een andere weg te gaan en stapte naar de rechter.
RetailDetail meldt hoe het afliep: de Vlaamse bedrijven verloren hun oude recht en verworven marktpositie voor de Belgische Raad van State. Het argument? De worst wordt niet in de Ardennen gemaakt. Dat klopt, maar de naam van de worst is een soort- en geen herkomstnaam, zeiden de fabrikanten. Daar kon de hoogste rechter niets mee. Er is immers opeens streekwetgeving.
Terecht?
Of het oordeel terecht is? Dat kun je zelf beoordelen door jouw antwoord te bepalen op de volgende vraag: zou het terecht zijn als Keulen plotseling aanspraak maakt op Keulse leverworst die alleen nog maar in Keulen gemaakt mag worden?
Als je 'nee' antwoordt, dan vind je Keulse leverworst een soortnaam. Als je 'ja' antwoordt, dan denk je dat Keulse leverworst uit Keulen komt. De kans dat je Keulse leverworst uit Keulen komt, is echter nagenoeg nul.
Fotocredits: Ardenner worst, Ter Beke
Dit artikel afdrukken
De Vlaamse vleeswarenfabrikanten Ter Beke en Guina maken al jaren Ardense worst. In het Frans noemen ze die saucisson d'Ardenne. Dat was geen probleem tot het Waalse gewest Ardennen bedacht dat iets alleen Ardens (zoals Vlamingen zeggen; wij zeggen 'Ardenner') mag heten als het ook echt uit de Ardennen komt.
Streekwetgeving en oudere rechten
Dat is nu vier jaar geleden. Ardense worst kreeg een heuse streekbenaming. Daarmee verkregen de Walen een wettelijke basis voor de eisen waar de titel 'Ardens' aan moet voldoen. Omdat alleen salami's die daadwerkelijk worden gemaakt in de Ardennen nu nog 'Ardens' mogen heten, moesten de vleeswarenmakers kiezen: verhuizen naar de Ardennen voor een van hun producten of het product staken? Ter Beke besloot voor een andere weg te gaan en stapte naar de rechter.
RetailDetail meldt hoe het afliep: de Vlaamse bedrijven verloren hun oude recht en verworven marktpositie voor de Belgische Raad van State. Het argument? De worst wordt niet in de Ardennen gemaakt. Dat klopt, maar de naam van de worst is een soort- en geen herkomstnaam, zeiden de fabrikanten. Daar kon de hoogste rechter niets mee. Er is immers opeens streekwetgeving.
Terecht?
Of het oordeel terecht is? Dat kun je zelf beoordelen door jouw antwoord te bepalen op de volgende vraag: zou het terecht zijn als Keulen plotseling aanspraak maakt op Keulse leverworst die alleen nog maar in Keulen gemaakt mag worden?
Als je 'nee' antwoordt, dan vind je Keulse leverworst een soortnaam. Als je 'ja' antwoordt, dan denk je dat Keulse leverworst uit Keulen komt. De kans dat je Keulse leverworst uit Keulen komt, is echter nagenoeg nul.
Fotocredits: Ardenner worst, Ter Beke
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lijkt me geen probleem dat de producten ook daadwerkelijk in een bepaalde streek gemaakt moeten worden. Weet je meteen waar het vandaan komt.
Als ondertitel zou je dan aan een soortgelijke worst mee kunnen geven: naar Keuls recept. Maar Keulse worst die bijv. in de VS gemaakt zou worden, tsja, dat wordt mij te raar.
Alleen als de streek/landbenaming ook een authentiek proces gebruikt dat historisch uniek is voor die streek en gegarandeerd toegepast is er enige reden in te vinden. Buitenlandse 'Gouda' (eigenlijk zou het anders moeten heten want de lekkerste Gouda komt vaak uit andere streken) is meestal niet te vergelijken met Nederlandse - zelfs niet die uit de fabriek. Deense cheddar is een belachelijk nabouwsel van Engelse. Alleen als streek iets zegt over gegarandeerde bereiding, lokale ingrediënten, ambachtelijkheid, kwaliteit, uniekheid, heeft het zin om streekbenamingen te beschermen. Frankfurters alleen uit Frankfurt? Misschien dat een plaatselijke vleesbaron op het idee komt... en een varkenshouderij bij de gemeentegrens mag beginnen...
Otto: hoe zit het met Hamburgers? ;)
Vreemde uitspraak. Zelfs merknamen (gedeponeerd of niet) kunnen soortnamen worden als in het spraakgebruik dat zo ontstaan is, èn als de merkeigenaar te weinig gedaan heeft om geen soortnaam te worden. Bv Brinta, Chocomel, Crusli, Fanta, Maggi, Spa, Pampers en Vaseline zijn om die reden of al niet meer beschermd als merknaam, of zijn bedreigd tot soortnaam te verworden.
Wow, Hamburgers! De stad Hamburg zou er schatrijk van kunnen worden.