Ik probeerde goed te luisteren en concludeerde dat hun werelden nogal verschillen. En toch jeukt het ook bij consumenten, al doen ze gewoon wat mensen nu eenmaal doen. Niets menselijks is ons vreemd.
Op verzoek van NZO (Nederlandse Zuivelorganisatie) sprak Foodlog met zowel echte kenners van landbouw en voeding als met consumenten. Niels Willems vroeg hier laatst wat Foodlog dacht dat consumenten op straat in Utrecht en Soest zouden zeggen. Wat ze zeiden is te zien in het hierna volgende filmpje. Wat hoor jij daarin?
In de Utrechtse Geertekerk spraken we met mensen die weten waar het echt over gaat. Dagelijks zitten ze tot over hun oren in de vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, landbouw, economie en gezondheid. Wat ze zeiden, klinkt heel anders. Misschien is het wel niet helemaal te volgen. Drie vragen:
- wat zeggen ze?
- hoe ver af liggen ze van wat de man en vrouw in de straat vinden?
- als die afstand groot is: hoe moeten we daar mee omgaan?
Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
Foodlog op straat : OK & GEZOND from Maria Kolossa on Vimeo.
In de Utrechtse Geertekerk spraken we met mensen die weten waar het echt over gaat. Dagelijks zitten ze tot over hun oren in de vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, landbouw, economie en gezondheid. Wat ze zeiden, klinkt heel anders. Misschien is het wel niet helemaal te volgen. Drie vragen:
- wat zeggen ze?
- hoe ver af liggen ze van wat de man en vrouw in de straat vinden?
- als die afstand groot is: hoe moeten we daar mee omgaan?
Foodlog Talks - 06-05-2014 Utrecht from Maria Kolossa on Vimeo.
Fotocredits: Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De consumenten hebben het over vertrouwen, de experts hebben het over kringlopen sluiten.
Joost, als ze het hebben over het sluiten van kringlopen zijn ze niet goed wijs. Ik heb het filmpje nog niet gezien, maar weet je zeker dat het het experts zijn? Nog nooit zijn we zover van het sluiten van kringlopen af geweest. Misschien moeten de experts dat de consumenten (kiezers) eens onder de neus wrijven!
Je bent pas iets wat op een expert lijkt wanneer je Tad Patzek uit je blote hoofd kent.
In het consumentenfilmpje (ik neem aan een eerlijke doorsnede van wat men op straat zoal tegenkwam) valt mij op dat de consument over het algemeen negatief oordeelt over dierlijke producten. De negatieve publiciteit en het ontbreken van een goed tegengeluid vanuit de keten resulteert blijkbaar in meer en meer wantrouwen. Iets om over na te denken voor het NZO.
Het gesprek met de experts wijkt niet zo heel veel af van andere discussies op datzelfde terrein. Alle aanwezigen kennen de problemen, de een schat ze wat zwaarder in dan de ander en op Foodlog zorgt Hendrik dat een ieder die nog een sprankje hoop heeft dat snel verliest, maar vrijwel iedereen aan die tafel begrijpt dat het systeem vastloopt.
Het wordt wat moeilijker als er over oplossingen wordt gepraat. LTO wil soja telen in het oosten. Jopie wil varkens in Brazilië produceren en er wordt wat van gedachten gewisseld over de rol van de overheid en multinationals. Regulering en deregulering komt voorbij en Veerman haalt de FAO er nog bij. Beetje veel voor een uurtje, maar vooruit. De conclusie ligt voor de hand en wijkt ook al niet af van wat we al wisten. We moeten het samen doen en radicale oplossingen kunnen niet "want er is nu eenmaal geen wit vel papier waar je mee kunt beginnen".
Ik vrees dat daar nu juist de crux zit. De discussies op Foodlog hebben in de laatste jaren redelijk duidelijk gemaakt hoe het huidige systeem mank gaat. We weten dat, maar we doen weinig. We denken nog steeds dat we er mee wegkomen, dat het allemaal mee zal vallen. We zoeken naar doekjes voor het bloeden om onze welvaart voorlopig veilig te kunnen stellen.
Niemand gehoord over de beperking van consumptie bijvoorbeeld of het economisch groeimodel in de westerse maatschappij. De rol van fossiel kwam maar heel terloops voorbij, op aangeven van de gespreksleider, dat dan weer wel. Gaat de markt het oplossen zoals werd gesuggereerd? Na zo'n filmpje denk ik dat je moet constateren dat daar weinig hoop op is. Maar geen nood, schaarste lost zaken vanzelf op.
mijn eerste impressie van het straatfilmpje (maar peter zal het daar niet mee eens zijn): lager opgeleide mensen zeggen recht voor zijn raap dingen als: geen idee, ik koop wat lekker is en eet het op, terwijl de wat more sophisticated het sociaal wenselijke (op TV gehoord, uit de krant?) zeggen, plantaardig is beter, biologische eenden en paarden beter dan gewone (???) etc, maar ik krijg van deze flits ook weer niet het idee dat ze daar in hun uiteindelijke koop- en eetgedrag zoveel consekwenties aan verbinden/bewuster inkopen. in de nrc stond een aardige discussie (ikje, 7 juni) van twee oudere mensen over bio-logisch, opgevangen in de locale super, wat bio was? iets met beestjes, die 's nachts dan vanuit die groente naar de andere goede groente zouden kunnen lopen, ja , zulke verhalen hoor ik ook vaak, en amuseer me kostelijk (wat is dat? biologische thee? die komt niet uit de kas, maar uit het vrije veld! dit zei N.B. de serveerster die ik dit vroeg)
Wat ik terug hoor is hoe dit stuk wordt ingeleid. De echte kenners EN de consumenten. De consumenten missen de basiskennis, en de kenners discussiëren op een niveau welke drie stappen verder ligt. De frequentie is niet op elkaar afgestemd. Hoe moeten we omgaan met deze afstand? Vind de frequentie waar de mensen je ontvangen. Ik zie een grote toegevoegde waarde in het vak "voedsel" op de basisschool. Hoe kun je dan bewuste keuzes maken als je niet uit welke mogelijkheden? Wat valt er te verbeteren als je niet weet wat je fout doet? Er ligt ergens voor iemand een taak. Overheid?