Volgens een maandag uitgekomen rapport van de WHO overlijden er jaarlijks 3,3 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van alcoholgebruik: infectieziekten, verkeersongelukken, kankers, verwondingen, moorden, hart- en vaatziekten, diabetes. In 2005 was dat nog 2,5 miljoen. Het is meer dan alle doden als gevolg van aids, tuberculose en geweld bij elkaar opgeteld. Omgerekend komt het neer op 1 dode per 10 seconden.
De WHO spreekt zijn zorgen uit over het gebrek aan actie van de internationale autoriteiten tegen de 'gesel' van de alcohol. Het wereldwijde alcoholgebruik stijgt nog steeds, met name in opkomende economieën als India en China. Dat schrijft Le Figaro.
Dit artikel afdrukken
De WHO spreekt zijn zorgen uit over het gebrek aan actie van de internationale autoriteiten tegen de 'gesel' van de alcohol. Het wereldwijde alcoholgebruik stijgt nog steeds, met name in opkomende economieën als India en China. Dat schrijft Le Figaro.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
1 dode per 10 seconden door alcohol, daar kan geen virus of ziekte tegen op.
Betere voorlichting is gewenst.
Natuurlijk maakt alcohol veel slachtoffers. Hoge consumptie ervan is ook een zeer waarschijnlijke oorzaak van verschillende chronische ziekten.
Dat gezegd hebbende, wil ik een opmerking plaatsen bij het rapport waar de redactie ook naar verwijst. Op pagina 47 van het rapport zien we "figuur 14". Het figuur laat een opsomming zien van chronische ziekten en het aandeel dat alcohol heeft in die ziekten (linkerkolom overlijden door de ziekte, rechterkolom de totale ziektelast).
Bij de opsomming staan alleen die ziekten beschreven waar alcohol een ongunstig effect op heeft. De vormen van kanker waar alcohol mogelijk een gunstig effect op heeft (denk bijv. aan nierkanker) zijn netjes onder het tapijt geveegd.
Verder twijfel ik in zeer hoge mate aan de manier waarop deze cijfers zijn gefabriceerd. We zien bijvoorbeeld dat 7% van het aantal doden door een hartinfarct (ischaemic heart disease) veroorzaakt zou zijn door alcohol. Die conclusie is nogal "apart" te noemen. Alcohol verlaagt het risico op een hartinfarct. Zelfs mensen die zich helemaal klemzuipen hebben een verlaagd risico op overlijden aan een hartinfarct.
Op basis van het genoemde figuur, durf ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat de cijfers in elkaar geflanst zijn met de intentie om negatieve effecten van alcohol te benadrukken. Niet om te beschrijven wat het waarschijnlijke effect van alcohol op de gezondheid is.
@Robert vaak worden positieve effecten met gemak onder het tapijt geveegd, dat gebeurd ook met vlees en veehouderij.
Alcohol heeft een bacterie dodende werking en wordt vaak op wonden gedaan om infecties te voorkomen. Verder verkleind het drinken van alcohol tijdens het eten de kans op voedselvergiftiging.
Alcohol behoort tot een van de grotere verborgen kostenposten van de maatschappij en draagt bij aan de armoede. Alcohol is op de keper beschouwd gewoon een hard drug. Het is in het Westen dan ook bizar dat bijvoorbeeld Heineken prominent aanwezig is bij sportevenementen. Elke kratje Heineken dat meer wordt verkocht levert de aandeelhouders netto 20 cent dividend op terwijl de rekening voor de maatschappij 25 euro bedraagt. De groei van alcoholconsumptie in derde wereldlanden vergroot hun problemen en vernietigt een kans op een menswaardig bestaan voor miljoenen mensen.
Alcoholconsumptie wordt beschermd door een sterke lobby. Alcohol is ook behoorlijk kankerverwekkend. Dat staat wel als waarschuwing op schoonmaakmiddelen, maar niet op een fles jong jenever. Naast gezondheidsproblemen ontremt alcohol en leidt tot o.a. seksueel misbruik of crimineel gedrag. Een lid van de familie Bavaria was overigens 70-75 jaar geleden al op de hoogte van misbruik in de katholieke kerk en heeft daar ook weinig meegedaan behalve het overplaatsen van de dader. Misdienaars kregen miswijn.