De Volkskrant besteedt vandaag veel aandacht aan de volgende stap van stadstuinieren: het houden van kippen in de eigen achtertuin of zelfs op het balkon.
Dat is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn: vorig jaar werd in Harlingen vast gesteld dat de eieren van hobbykippen teveel dioxine zit. In Rotterdam zijn ze daardoor op een gezondheidsspoor gezet: in de Havenloods van vandaag staat een oproep van de GGD om hobby-eieren te laten onderzoeken door de GGD. Je kunt je afvragen wat de GGD precies bedoelt met de opmerking: 'De resultaten van het onderzoek worden niet gedeeld met de Voedsel en Warenautoriteit'.
Dit artikel afdrukken
Dat is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn: vorig jaar werd in Harlingen vast gesteld dat de eieren van hobbykippen teveel dioxine zit. In Rotterdam zijn ze daardoor op een gezondheidsspoor gezet: in de Havenloods van vandaag staat een oproep van de GGD om hobby-eieren te laten onderzoeken door de GGD. Je kunt je afvragen wat de GGD precies bedoelt met de opmerking: 'De resultaten van het onderzoek worden niet gedeeld met de Voedsel en Warenautoriteit'.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De GGD wil hobbykippen onderzoeken... What's next! Mild despotisme.
er zijn in NL ca 100000 mensen die kippen houden (al jaren, hun ouders deden dat vaak ook al) voor hun plezier en de eieren, die zonder het te weten (want ze lezen geen blogs en hobbyboeken) zich ineens in gezelschap weten (onbewust) van allerlei hippe medekiphouders, met nieuwe besognes, en dan, de ggd verschijnt nu ook ten tonele, hou je vast! ik heb vandaag twee radijsje van mijn balkon geoogst en gegeten, was dat wel verantwoord?
De overheid is bang ! Dat levert wel een goedbetaald onderzoek op. JC zei het al: elk nadeel heb zijn voordeel.
Als onze buitenwereld al zo vervuild is dat we geen eigen kippeneitje kunnen eten dan wordt het hoognodig tijd dat we het roer omgooien!
Ik zie 't probleem niet. Lijkt me goed omgaan met nieuwe inzichten. Als buiteneitjes in Harlingen al zijn verontreinigd, hoe zal 't dan zijn gesteld met eitjes gelegd in een stad met veel chemische industrie om de hoek? Kwestie van HACCP en check op voedselveiligheid. Je kunt de kop wel in 't zand steken, maar juist daar komt wellicht die dioxine vandaan....
Het gaat om eitjes voor 'eigen' gebruik, en niet voor (grootschalige) verkoop. Dus op zich logisch dat de GGD de onderzoeksresultaten niet deelt met de NVWA.