Het ministerie van Volksgezondheid wil verspreiding van de deltavariant van het coronavirus door vakantiegangers tegengaan. Vooral vakantievierende jongeren zouden de belangrijkste risicogroep zijn die het virus ons land inbrengt. Dat leerde ons vorig jaar, zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

De besmettelijke deltavariant van het virus heeft momenteel de overhand in Groot-Brittannië. Britse feestgangers kunnen op plekken als Albufeira en Mallorca 'onze' Nederlandse jongeren besmetten. Mogelijke import van de nieuwe variant door de jongeren baart het kabinet zorgen.

Om een vierde golf te voorkomen, wil het kabinet daarom meerdere troeven inzetten. De Jonge roept alle vakantiegangers op eenmaal thuis aangekomen een zelftest te doen. Die maatregel is ook bedoeld voor al gevaccineerde vakantiegangers. Om de testdrempel te verlagen, denkt het kabinet eraan de zelftests huis aan huis te verspreiden (RTL Nieuws, zie 3.1) of op Schiphol uit te delen (De Telegraaf, zie 3.2).

Jongeren zouden liever niet zelf testen, maar een PCR-test laten doen door de GGD. Reden daarvoor is dat de PCR-tests betrouwbaarder zijn dan de zelftests. Vakantiegangers met klachten moeten zich na thuiskomst door de GGD te laten testen en kunnen niet volstaan met een zelftest.

Het kabinet overweegt ook een teststraat op Schiphol om gearriveerde reizigers direct te laten testen en wil daarvoor bussen inzetten die vanaf Schiphol naar GGD-testlocaties rijden. De reisbranche zou nog liever reizigers testen vóórdat zij in een vliegtuig stappen. Dat probleem zou kunnen worden opgelost door in hotels of op vliegvelden voor vertrek al te testen.

Vooralsnog zijn het slechts ideeën van het kabinet en is nog niets concreet gemaakt.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken