Europa voedselschandaalt weer verder. Tomatensaus uit Italië komt daar helemaal niet vandaan. Er zitten bovendien wormen in. Uit China
Wie dacht dat er alleen fraudes in vlees plaatsvinden en wie dacht dat alleen beestjes in je vleesjes zittten, komt bedrogen op. De grote Franse supers Carrefour, SuperU en Intermarché blijken fraudeleuze 'made in Italy' tomatensauzen op basis van concentraat uit China en de VS te verkopen. Dat maakte France 3 in een uitzending duidelijk.
Dat kan legaal omdat ook verwerkt in Italië 'made in Italy' is. Kosher is het echter niet. Vooral niet omdat er ook nog wat extra eiwit meekomt in de vorm van wormen die in de soms bedorven blikken tomatenconcentraat huizen (gruwel even lekker door de documentaire). Een ex-werknemer vertelt dat het gebruikelijk is dat de wormen zoveel mogelijk worden weggeveegd. Vervolgens gaat er een beetje zout en water bij en wij hebben een heerlijke saus.
Gebeurt dit alleen bij Franse supers? Nee hoor, dit spul gaat vermoedelijk naar alle Europese landen. Mogelijk dus ook naar Nederland. Je weet het alleen niet en het valt niet te controleren. Het verhaal lijkt verdacht veel op dat van de NVWA in Nederland. Het zou niet moeten mogen en de wet is niet meer wat consumenten ervan zouden verwachten.
Spaghetti Bolognese met kant-en-klare saus Made in Italy. Eet smakelijk!
Hier moeten natuurlijk Kamervragen over gesteld worden. Maar wat moet onze staatssecretaris antwoorden? Wij weten het wel: 'de Italianen doen hun werk niet'. Dat zeggen zij ook over ons. De vraag is vooral: gaat Brussel de wet nog een keertje moderniseren en doen handhaven door al die bananen- en andere boevenstaten?
Fotocredits: still, France 3
Dit artikel afdrukken
Dat kan legaal omdat ook verwerkt in Italië 'made in Italy' is. Kosher is het echter niet. Vooral niet omdat er ook nog wat extra eiwit meekomt in de vorm van wormen die in de soms bedorven blikken tomatenconcentraat huizen (gruwel even lekker door de documentaire). Een ex-werknemer vertelt dat het gebruikelijk is dat de wormen zoveel mogelijk worden weggeveegd. Vervolgens gaat er een beetje zout en water bij en wij hebben een heerlijke saus.
Gebeurt dit alleen bij Franse supers? Nee hoor, dit spul gaat vermoedelijk naar alle Europese landen. Mogelijk dus ook naar Nederland. Je weet het alleen niet en het valt niet te controleren. Het verhaal lijkt verdacht veel op dat van de NVWA in Nederland. Het zou niet moeten mogen en de wet is niet meer wat consumenten ervan zouden verwachten.
Spaghetti Bolognese met kant-en-klare saus Made in Italy. Eet smakelijk!
Hier moeten natuurlijk Kamervragen over gesteld worden. Maar wat moet onze staatssecretaris antwoorden? Wij weten het wel: 'de Italianen doen hun werk niet'. Dat zeggen zij ook over ons. De vraag is vooral: gaat Brussel de wet nog een keertje moderniseren en doen handhaven door al die bananen- en andere boevenstaten?
Fotocredits: still, France 3
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Alle vloeibare tomatenproducten worden gemaakt van tomatenpuree. Dit concentraat is dikker dan de puree die we zelf uit een blikje halen. Om transportkosten te sparen wordt er meer water uit verdampt, dus zelfs de tomatenpuree die we kennen is verdund.
Tomatenconcentraat is wereldhandel. China is een grote producent. Italiaanse fabrikanten die ik ontmoette zeiden het erg moelijk te hebben met goedkopere grondstof uit China. Die is volgens vaklui van mindere kwaliteit omdat minder zorgvuldig 'geblend' wordt. Zuren en suikers verschillen in gehaltes per oogst, per akker. Door mengen krijgt men een meer uniform product.
Overigens vullen Italianen af en toe ook blikken met tomatenpuree voor merken uit andere landen. Bijvoorbeeld als de Grieken niet genoeg produceren.
Opvallend: de Italiaanse NVWA kiest dezelfde strategie als de Nederlandse en zegt dat de wet niet meer deugt. Wetten volgen altijd op boevendaden en andere ongewenste zaken, maar opvallen doet het.
Onderwijl moeten we de Italiaanse pureermeneer vertrouwen op zijn bruine ogen.
De wormen zouden er eigenlijk buiten gehouden moeten worden (haha). Het slepen met tomatenconcentraat is niet iets van de laatste tijd. Wat
er (dus zonder de wormen) niet aan deugt is de herkomstbenaming. Ik heb twee blikjes puree in huis. Op een er van staat: verpakt in Italie. De conservenfabriek haalt de grondstof dan waarschijnlijk daar waar de prijs laag is.
Op het ander blik staat een Italiaans vlaggetje en heet het Italiaanse tomatenpuree.
Het merk Grand Italia dat in Italie in geen supermarkt te vinden is, laat sauzen in Italie mengen, staat op de fles. Met welke grondstoffen waarvandaan? Willen we dat weten en doet het er toe?
Wel een handige vleesvervanger die wormen, leuk voor de flexitariërs.
De tomatenpuree heb je toch helemaal niet nodig, om lekker te koken en te eten.
Misschien zijn dit soort schandalen wel nodig om mensen weer aan het echte koken te krijgen. En dan verse producten halen bij de groenteboer en de slager waar je tijdens het wachten kunt socialiseren met medewachtenden.
Lang leve de voedselschandalen zou ik bijna willen roepen maar dat gaat me nog net iets te ver.