Deze week zei EU landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel voor een conferentie in Brussel dat de Europese landbouwsector niet moet streven naar de laagste prijs, maar naar de beste kwaliteit. Daarnaast moet de sector ervoor zorgen dat ook die goed wordt gemarket, want anders blijf je er alsnog mee zitten.
Het is interessant om het verslag van Fischer Boel's tekst eens te lezen en te achterhalen wat kwaliteit nu precies voor haar inhoudt.
Ze ziet drie peilers. Het product moet beter zijn dan de bulk. Het moet goed in de markt worden gezet. Maar het moet ook gecertificeerd kunnen worden.
Met andere worden, de beste kwaliteit is een label dat je goed in de markt weet te zetten.
Een voorbeeld van zo'n is waarschijnlijk het Label Rouge, zoals dat in Frankrijk voor consumenten 'kwaliteit' betekent. Nieuwe vormen en productgroepen voor een dergelijk label zijn natuurlijk ook denkbaar. Denk bijv. aan een smaakkwaliteitslabel voor producten als k&k-maaltijden en afbakbrood.
Vraag: welke kwaliteitslabels hebben we in Nederland eigenlijk, cq. waarom kan ik ze zo snel niet bedenken?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nick, ik heb het over de Nederlandse markt. Het lijkt mij dat die kant-en-klare producten in België minder verkocht worden. Belgen houden (nog) van koken, voor zover mij bekend. Voor veel Hollanders is het een noodzakelijk kwaad.
@Nick Trachet
Koolraap heeft de naam varkensvoer te zijn. Je moet 'm zo'n 3 kwartier koken voordat ie zacht wordt. In de Tweede Wereldoorlog werd ie uit nood gegeten en als zodanig huivert een hele generatie bij de gedachte aan de smaak alleen al. Waarom is me (alweer) een raadsel, want 't smaakt een beetje als die gele herfstrapen die je in Belgie kan kopen.
Lang koken en gegratineerd met een pittige kaassaus uit de oven. Heerlijk.
Ik hou vol dat die kant-en-klaar veel minder gekocht worden dan je zou denken. Ze zorgen wel voor omzet (ze zijn duur) maar niet voor volume
Waarom zouden supermarkten nog überhaupt verse groenten en fruit verkopen? Als ze al niet uit een flesje komen (Fruit2Day, Knorr Vie etc.), dan zitten ze wel in de kant-en-klaar maaltijden en de kant-en-klaar gekauw... sorry, gesneden porties fruit in een bakje. Men doet al bellend boodschappen, neemt niet de tijd om zelf nog eten te maken. Zelfs op de vrije Kerstdagen komen de "culinaire hoogstandjes" kant-en-klaar uit de supermarkt, of, als er meer geld beschikbaar is, van traiteur of restaurant. Het is booming business, supermarkten wrijven de handjes ineen. Kant-en-klare poffertjes, voor wie zelfs het schudden met een flesje teveel werk is.... Die enkele sufl*l als ik die nog bereid is om uren in de keuken te staan, die moet maar naar België of Frankrijk uitwijken, zo lijkt het. Laat staan dat de ontwikkelingen leiden tot een zodanig assortiment dat een kwaliteitslabel enige zin heeft: je moet al blij zijn dát je nog iets kan krijgen.
Kijk, ik smeekte al dat die ging komen: de koolraap!
We hebben het hier wel over koolraap (E: swede, F: chou-navet), en niet over raapkool (E: kohlrabi, F: chou rave)?
dat is nu net een gewas dat ik nog nooit in Frankrijk of België heb gezien, maar wel (en enkel) in Nederland. Hier is die verdwenen. Hoe zou dat komen?