En zo zijn er wel meer dingen die we beter anders kunnen eten, dan we meestal doen. TIME legt er vijf uit.
Volgens TIME is het tijd om een paar gewoontes aan te passen.
Fout: aardbeien snijden
Goed: ze heel eten
Waarom: Hele aardbeien bevatten 8 tot 12% meer vitamine C dan gesneden aardbeien, blijkt uit een Braziliaans onderzoek uit 2011. Vitamine C wordt afgebroken onder invloed van licht en zuurstof. En als je ze in de koelkast bewaart, helpt die koele omgeving ook het vitamine C gehalte op peil te houden. Zolang de aardbeien heel blijven.
Fout: groenten koken of in de magnetron garen
Goed: ze stomen
Waarom: Volgens onderzoekers van de University of Illinois blijven tegen kanker werkzame nutriënten in broccoli beter behouden door stomen dan door andere bereidingswijzen. Het gaat dan met name om sulforafaan, dat vrijkomt door de werking van het enzym myrosinase. Helaas gaat myrosinase verloren bij de meeste bereidingswijzen. De langzamere en minder intense hitte bij stomen laat het myrosinase intact. Stoom broccoli voor 3 tot 4 minuten voor het grootste effect.
Fout: een fles wijn laten 'ademen'
Goed: een eenmaal geopende fles meteen leegdrinken
Waarom: Als rode wijn voor langere tijd aan de lucht blootgesteld wordt, begint het afbraakproces van de organische zuren en polyfenolen, hebben Chinese onderzoekers in 2012 vastgesteld. De fles een nachtje open laten staan doet alle goede effecten van rode wijn (minder depressie, meer testosteron en een gezonder hart) teniet.
Fout: rauwe tomaten eten
Goed: ze verhitten
Waarom: aan tomaten worden de goede eigenschappen toegeschreven het risico op een beroerte bij mannen te verlagen, prostaatkanker te helpen tegengaan en ouderdomsverschijnselen in de hersenen te voorkomen. Door tomaten te verhitten wordt hun gehalte aan lycopeen significant verhoogd, en dat is weer een boost voor diverse antioxidanten. Een recent onderzoek in The British Journal of Nutrition liet zien dat mensen die hun voedsel bij voorkeur rauw eten te weinig lycopeen binnenkregen. De beste manier om van al dat lycopeen te profiteren is de tomaten in olijfolie te bakken: lycopeen lost op in vet en wordt in combinatie met vet het efficiënst in je lichaam opgenomen.
Fout: diepvriesgroenten links laten liggen
Goed: ze kopen en opeten
Waarom: Verse groenten en fruit doen er over het algemeen zo lang over op je bord te komen dat nutriënten afgebroken worden en verloren gaan. Britse wetenschappers stelden vast dat diepvriesgroenten en fruit in twee van de drie gevallen meer antioxidanten (polyfenolen, vitamine C, beta-caroteen) bevatten dan hun verse familieleden. De groenten en het fruit dat in diepvriesvorm te koop is is op het hoogtepunt van rijpheid en nutriëntenwaarde geplukt en verwerkt en daarom vaak 'verser' dan vers, en rijker aan de gezonde stoffen waar het verse vers mee pronkt.
Fotocredits: 'Enjoying a Strawberry in Strawberry, AZ', Alan Levine
Dit artikel afdrukken
Fout: aardbeien snijden
Goed: ze heel eten
Waarom: Hele aardbeien bevatten 8 tot 12% meer vitamine C dan gesneden aardbeien, blijkt uit een Braziliaans onderzoek uit 2011. Vitamine C wordt afgebroken onder invloed van licht en zuurstof. En als je ze in de koelkast bewaart, helpt die koele omgeving ook het vitamine C gehalte op peil te houden. Zolang de aardbeien heel blijven.
Fout: groenten koken of in de magnetron garen
Goed: ze stomen
Waarom: Volgens onderzoekers van de University of Illinois blijven tegen kanker werkzame nutriënten in broccoli beter behouden door stomen dan door andere bereidingswijzen. Het gaat dan met name om sulforafaan, dat vrijkomt door de werking van het enzym myrosinase. Helaas gaat myrosinase verloren bij de meeste bereidingswijzen. De langzamere en minder intense hitte bij stomen laat het myrosinase intact. Stoom broccoli voor 3 tot 4 minuten voor het grootste effect.
Fout: een fles wijn laten 'ademen'
Goed: een eenmaal geopende fles meteen leegdrinken
Waarom: Als rode wijn voor langere tijd aan de lucht blootgesteld wordt, begint het afbraakproces van de organische zuren en polyfenolen, hebben Chinese onderzoekers in 2012 vastgesteld. De fles een nachtje open laten staan doet alle goede effecten van rode wijn (minder depressie, meer testosteron en een gezonder hart) teniet.
Fout: rauwe tomaten eten
Goed: ze verhitten
Waarom: aan tomaten worden de goede eigenschappen toegeschreven het risico op een beroerte bij mannen te verlagen, prostaatkanker te helpen tegengaan en ouderdomsverschijnselen in de hersenen te voorkomen. Door tomaten te verhitten wordt hun gehalte aan lycopeen significant verhoogd, en dat is weer een boost voor diverse antioxidanten. Een recent onderzoek in The British Journal of Nutrition liet zien dat mensen die hun voedsel bij voorkeur rauw eten te weinig lycopeen binnenkregen. De beste manier om van al dat lycopeen te profiteren is de tomaten in olijfolie te bakken: lycopeen lost op in vet en wordt in combinatie met vet het efficiënst in je lichaam opgenomen.
Fout: diepvriesgroenten links laten liggen
Goed: ze kopen en opeten
Waarom: Verse groenten en fruit doen er over het algemeen zo lang over op je bord te komen dat nutriënten afgebroken worden en verloren gaan. Britse wetenschappers stelden vast dat diepvriesgroenten en fruit in twee van de drie gevallen meer antioxidanten (polyfenolen, vitamine C, beta-caroteen) bevatten dan hun verse familieleden. De groenten en het fruit dat in diepvriesvorm te koop is is op het hoogtepunt van rijpheid en nutriëntenwaarde geplukt en verwerkt en daarom vaak 'verser' dan vers, en rijker aan de gezonde stoffen waar het verse vers mee pronkt.
Fotocredits: 'Enjoying a Strawberry in Strawberry, AZ', Alan Levine
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit getuigt weer van kruideniersmentaliteit. Ik eet groente en drink wijn, niet omdat ik er zoveel of zoveel chemische componenten van binnenkrijg, maar wel (in de eerste plaats) omdat ze lekker zijn. Groenten koken in ruim water verdunt stinkende componenten, wijn laten ademen opent het boeket (een hele nacht is uiteraard idioot). Het komt er op aan bepaalde gezonde stofjes regelmatig binnen te krijgen, maar niet altijd, allemaal of "zoveel mogelijk". Antioxidanten zijn ook giftig als men er maar genoeg van eet.
En diepvries is inderdaad vaak een onterecht geminachte technologie. Tenslote heb ik nog nooit iemand een aardbei zien snijden met een mes., tenzij door overijverige koks in restaurants, maar wie gaat nu daar eten voor zijn gezondheid?
Nick, bedoel je van ons Ollanders of van de Amerikanen? Dit is Time speaking.
Fout: Smakeloze groenten en fruit kopen om ze daarna half op te eten en de rest weg te gooien.
Goed: Lekkere groenten en fruit kopen, ook al moet je daar meer voor betalen.
Waarom: Lekker spul is gezonder dan smakeloos spul, simpelweg omdat je van lekkere spullen meer eet. Bovendien gooi je dan minder weg en heb je niet de behoefte om je nog resterende hongergevoel te stillen met roze koeken, marsen en nutsen.
Het is bovendien de vraag of je (altijd) moet streven naar zo hoog mogelijke gehaltes van voedingsstoffen. Bijvoorbeeld van antioxidanten: die zijn niet per definitie gezond. Ook hier: een menu met, zoals Nick aangeeft, regelmatig genoeg is beter.
Wat een leuke lijn kan dit worden, of noemt u het een draad?
Fout en goed.
Ik ben door schade en schande ietsje wijzer geworden. Vaak op mijn flikker gehad om wat ik fout deed. Fout: vlees snijden met een zaag.
Waarom is dat fout? Dan mol je de vezelen en verknoei je de smaak. En de sappen ontsnappen. Het moet met een vlijmscherp mes.
Maar is dat waar?
Nee.
Foodlog zou een verzameling van Goed en Fout kunnen aanleggen. Van wat in het algemeen wordt beweerd (of in het bijzonder werd verordonneerd door wijlen J. van Dam) maar wat geen hout snijdt.
Fout is vaker goed dan goed fout.