Onder druivenstokken wordt een nadrukkelijk toename van 'kankergevallen' gesignaleerd. De planten lijden aan schimmelziekten waarbij het hout van de wijnstronk aangetast raakt, waardoor hele takken en uiteindelijk de stok zelf afsterven. Tot 2011 werd de ziekte bestreden met het inmiddels verboden bestrijdingsmiddel natriumarseniet.

Sindsdien biedt alleen rooien een oplossing. Hennessy wil daarom een driejarig onderzoeksprogramma financieren. "Deze wijnziekte is niet ongeneeslijk, we kunnen het overwinnen als we onszelf de middelen gunnen om het probleem met inventiviteit en vertrouwen aan te pakken", zegt Bernard Peillon, de topman van Hennessy in Les Echos.

Volgens Hennessy is inmiddels 12% van de wijnstokken in de Cognac besmet en verspreid de ziekte zich snel.
De 'esca', zoals de ziekte heet, slaat met name in de Cognacstreek zwaar toe. Volgens Hennessy is inmiddels 12% van de wijnstokken in de Cognac besmet en verspreid de ziekte zich snel. "De wijnkanker bedreigt het voortbestaan van de kwaliteitscognac", stelt Hennessy op basis van een parlementair rapport naar de diverse houtziekten die de Franse wijnbouw bedreigen. De houtziekten hebben de afgelopen 15 jaar al 13% van de Franse wijngaarden onproductief gemaakt. Ook andere cognachuizen maken zich zorgen over de oprukkende ziekte, zoals Martell, Rémy Martin, Courvoisier en Otard (die laatste twee zijn in buitenlandse handen). Of zij het voorbeeld van Hennessy gaan volgen of meedoen in het initiatief, is nog onbekend.


Cognac is een belangrijk exportproduct. Van de exportwaarde van 3,3 miljard euro aan sterke dranken die Frankrijk in 2014 exporteerde maakte cognac 66% uit. De landen die de meeste cognac - in waarde - importeren zijn respectievelijk de VS, Singapore en China. Een verlies van 15% van de wijngaard, leidt tot een verminderde winstcapaciteit van 1 miljard euro op een totaalomzet van 20 miljard, becijferde het Institut français de la vigne.

Fotocredits: 'Blattsymptom verursacht durch einen Esca Befall', Bauer Karl
Dit artikel afdrukken