China wil zijn jaarlijkse vangst van Antarctische krill 60 maal verhogen. De vangst wordt gebruikt voor menselijke consumptie en het maken van vee- en visvoer. Wetenschappers zijn bezorgd over de plannen. Krill is een belangrijke voedselbron voor veel zeedieren.
Antarctische krill is een van de belangrijkste voedselbronnen voor pinguins, walvissen en veel vissoorten. Krill is een klein kreeftachtig beestje (Crustacea), maar komt in overvloedige hoeveelheden voor. Wetenschappers geloven zelfs dat het totale gewicht aan Antarctische krill groter is dan het cumulatieve gewicht van welke andere diersoort dan ook.
De krillpopulaties namen de afgelopen decennia sterk af. Wetenschappers wijten dit aan de visserij en de klimaatveranderingen. Krill voedt zich namelijk met algen die onder ijs groeien. Bij het Antarctische schiereiland, het meest noordelijke gedeelte, is de temperatuur snel gestegen. Het smelten van de ijskap verklaart mogelijk waarom de hoeveelheid krill zo snel afneemt. Wetenschappers denken dat deze afname ook de oorzaak is van de achteruitgang van de adéliepinguïn en de kinbandpinguïn.
Belangen van China
China maakte bekend dat meer Antarctische krill te gaan vangen, meldt McClatchyDC.
Omstreden toezicht
Om hun visserij te intensiveren hebben de Chinezen toestemming nodig van de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources. Die commissie is echter omstreden, omdat de stemmende leden landen zijn met financiële belangen in de krillvisserij.
Natuurbeschermers dringen erop aan dat de commissie meer observatoren inschakelt om de krillvangsten te controleren. Ook willen ze dat er een verbod komt in de gebieden waar pinguïns foerageren. Wetenschappers zijn bang dat andere landen China gaan volgen. Dit geeft nog meer druk op het zeeleven. Andrea Kavanagh, directeur van de wereldwijde 'behoud-de-pinguïn'-campagne door The Pew Charitable Trusts, zegt: “Onderzoekers zijn de eersten om toe te geven dat ze geen idee hebben waarom het aantal pinguïns afneemt.” Daarentegen begrijpt ze niet waarom de commissie niet uit voorzorg handelt voor het te laat is.
Fotocredits: 'Antarctic krill Euphausia superba', Uwe Kils via Wikimedia
Dit artikel afdrukken
Krillpopulaties namen de afgelopen decennia sterk afKrill is een goede bron voor Omega-3-vetten en wordt in veel voedingsmiddelen en veevoer gebruikt.
De krillpopulaties namen de afgelopen decennia sterk af. Wetenschappers wijten dit aan de visserij en de klimaatveranderingen. Krill voedt zich namelijk met algen die onder ijs groeien. Bij het Antarctische schiereiland, het meest noordelijke gedeelte, is de temperatuur snel gestegen. Het smelten van de ijskap verklaart mogelijk waarom de hoeveelheid krill zo snel afneemt. Wetenschappers denken dat deze afname ook de oorzaak is van de achteruitgang van de adéliepinguïn en de kinbandpinguïn.
Belangen van China
China maakte bekend dat meer Antarctische krill te gaan vangen, meldt McClatchyDC.
Dat is niet alleen 60 maal zoveel als het land nu vangt, maar ook zeven keer zo veel als alle krillvissende landen samenMomenteel vist China 32.000 ton krill per jaar op. Alleen Noorwegen en Zuid-Korea vangen nog meer. Maar China wil de vangst gaan verhogen naar 2 miljoen ton per jaar om meer voedselzekerheid te krijgen. Dat is niet alleen 60 maal zoveel als het land nu vangt, maar ook zeven keer zo veel als alle krillvissende landen nu jaarlijks gezamenlijk vangen.
Omstreden toezicht
Om hun visserij te intensiveren hebben de Chinezen toestemming nodig van de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources. Die commissie is echter omstreden, omdat de stemmende leden landen zijn met financiële belangen in de krillvisserij.
Natuurbeschermers dringen erop aan dat de commissie meer observatoren inschakelt om de krillvangsten te controleren. Ook willen ze dat er een verbod komt in de gebieden waar pinguïns foerageren. Wetenschappers zijn bang dat andere landen China gaan volgen. Dit geeft nog meer druk op het zeeleven. Andrea Kavanagh, directeur van de wereldwijde 'behoud-de-pinguïn'-campagne door The Pew Charitable Trusts, zegt: “Onderzoekers zijn de eersten om toe te geven dat ze geen idee hebben waarom het aantal pinguïns afneemt.” Daarentegen begrijpt ze niet waarom de commissie niet uit voorzorg handelt voor het te laat is.
Fotocredits: 'Antarctic krill Euphausia superba', Uwe Kils via Wikimedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ter aanvulling, de bron over de hoeveelheid Krill staat vermeld op een engelse wikipedia.
Uiterste spannende lijn dit. Zijn die wetenschappers doemdenkers die een veel te ruime marge nemen of hebben Lourens bronnen gelijk?
Het kapitaal zou dus zo'n 400 miljoen ton zijn Lourens, dan gaat het natuurlijk om de resilience, de gezonde rentevoet, sustainable catch,te verdelen onder de vissers, de pinguïns en andere dieren, op korte termijn tenminste, want dat aangroeien heeft weer met de nutriënten (de N en P etc. in het plankton) te maken die er jaarlijks eenzijdig uitgesleept worden, hier komen we toch weer bij hendrik uit. Vier jaar geleden had ene Shane Starling (net even gegoogled) het over een trigger limit voor krill (toen vooral voor de omega-oils, nu dus ook al voor diervoer, gevaarlijke trend, zat er vroeger niet ook zeevismeel in kippenvoer?), ter grootte van 600.000 ton. Er is gelukkig een ijzersterke terugkoppelingsmogelijkheid hier: de TV films over pinguïns en hun ouderliefde: als die moeders dan zonder volle krop uit de oceaan terugkomen en het schattige jong sterft door voedselgebrek verwacht ik een public outcry en stevige maatregelen. De food security zoals in dit artikel genoemd krijgt zo wel een rare bijsmaak, het is niet die van de agroecologie en de family farming!
Zestig keer zoveel gaan vissen is wel een enorme stijging. Tegelijkertijd komt men dan op een totaal van 2,3 miljoen ton vangst. In vergelijking met de aanwezige hoeveelheid van 397 miljoen ton, is het weer weinig. Jaarlijks wordt al de helft opgegeten door walvissen, zeehonden, inktvissen en pinguins. En die hoeveelheid Krill groeit ook steeds weer bij.
Wat ook bijgroeit is de oppervlakte zeeijs: (varieert per seizoen tussen 2,5 en 15 miljoen km2
http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.area.antarctic.png
Ligt al jaren boven gemiddeld:
http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.anomaly.antarctic.png
Maar volgend bovenstaand artikel is er juist afname van dat zeeijs en daardoor komt er minder Krill.
M.a.w. er lijkt meer aan de hand dan ''slechts'' die Chinese krill visserij.
Dirk, dat hebben ze al een beetje gedaan door Smithfield (de Amerikaanse varkensintegratie) te kopen. Niet vanwege de varkens, maar vanwege het voer. Boeiender nog: de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley werkte er vrolijk aan mee. Schaarste in food is immers big business als je de lange termijn vanuit de korte weet aan te pakken.