31 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In een vandaag uitgebracht rapport waarschuwen Canadese onderzoekers dat het handelsverdrag CETA tussen de EU en Canada negatief zal uitpakken voor consumenten en boeren in de EU. In een persbericht schrijft foodwatch: "In Canada gelden in veel gevallen lagere voedsel- en dierenwelzijnsstandaarden. In Europa krijgen daardoor vooral kleinschaligere boeren te maken met de harde concurrentie van grote Canadese agribusinesses, terwijl consumenten slechter voedsel op hun bord krijgen." Anders dan bij TTIP, dat deze week onder vuur kwam te liggen, zijn de onderhandelingen over CETA al wel afgerond. Het is volgens foodwatch echter niet te laat om ook CETA te stoppen.

Coca-Cola en PepsiCo zetten stappen om hun waterverbruik te reduceren of te compenseren, melden beide Cola-producenten tijdens World Water Week. Ze doen niet alleen aan waterbesparing maar zetten ook groots in op het toegankelijk maken van water in gebieden waar dat niet vanzelfsprekend is. Coca-Cola, dat 151 plus 149 miljard liter verbruikt voor zijn producten en productieprocessen, compenseerde in 2015 192 miljard liter via ontwikkelingsprojecten in 71 landen en zuiverde nog eens 146 miljard liter. Pepsico onthult sinds 2006 zijn waterverbruik met 26% verminderd te hebben. Dat leverde het bedrijf tussen 2011 en 2015 $80 miljoen aan besparingen op.

Investeringsmaatschappij Gr8 Investments heeft een overnamebod gedaan op Autogrill Nederland, bekend van de AC Restaurants en verschillende hotels langs de snelwegen. Dat maakte het Italiaanse moederbedrijf dinsdag bekend. Autogrill zegt het bod te gaan bespreken met alle belanghebbenden. Bij het overnamebod door Gr8 Investments zijn 'een paar leden van de Van der Valk-familie' betrokken, aldus directeur Bas van den Nieuwenhuijzen. De hoogte van het bod is niet bekendgemaakt. De overname past in de groeiende strijd om het maagaandeel langs de Nederlandse snelwegen.

Recent eisten Duitse supers hogere eisen voor koewelzijn van hun leveranciers. Zulke eisen kunnen 30.000 Duitse boeren de kop kosten. Dat zei gisteren de christendemocraat Albert Dess in debat met het Europees Commissie.
Volgens Dess worden kleine melkveebedrijven kapot gemaakt door multinationals. Zijn Nederlandse collega Annie Schreijer-Pierik is het met hem eens en vindt dat er regels moeten komen om de macht van grote supermarktketens in te perken.

Als de trends van de laatste jaren doorzetten, dan bestaat er een grote kans dat Denemarken over 30 jaar nog maar zo'n 1.000 melkveebedrijven telt. Dat becijferde de Universiteit van Kopenhagen. Thans zijn er nog 3.215. Het aantal geproduceerde liters melk zal niet automatisch meedalen. Het blijft waarschijnlijk gelijk. Dat meldt Boerenbusiness.

NoFoodWasted - van de Afgeprijsd-app - bereikte deze week de feestelijke mijlpaal van 100 aangesloten supermarkten. De Nederlandse start-up introduceerde de app een halfjaar geleden en bracht daarmee consumenten en supermarkten samen in de strijd tegen voedselverspilling. De app laat zien welke producten in de supermarkt bij jou in de buurt tegen de houdbaarheidsdatums aanlopen en dus in de aanbieding zijn. NoFoodWasted heeft de ambitie om Afgeprijsd binnen een jaar bij 300 supermarkten te introduceren, binnen 2 jaar in België en Duitsland actief te zijn en binnen 3 jaar in 2800 Europese winkels gebruikt te worden.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) haalt voor $11,7 miljoen eieren en eiproducten uit de markt. De maatregel is bedoeld om de prijsdruk te verlichten. De eieren zullen naar liefdadigheidsinstellingen, voedselbanken en arme gezinnen gaan. Vorige week maakte het USDA van dezelfde opkoopregeling gebruik om voor $20 miljoen kaas uit de markt te halen. De eieraankoop is opvallend, omdat na de vogelgriepuitbraak van 2015 de eierprijzen tot ongekende hoogte stegen - tot genoegen van de Nederlandse eiersector. De productie is inmiddels alweer groter dan de vraag, zodat de prijzen zijn gekelderd.

Het aanbod van panden op de winkelmarkt is afgelopen jaren toegenomen, terwijl de vraag van winkeliers om die panden te huren juist afnam - met leegstand tot gevolg. Dit gat wordt steeds vaker opgevuld door zogeheten daghorecazaken; cafés of gelegenheden waar mensen tijdens het shoppen terechtkunnen voor een hapje of drankje. Dat blijkt uit vastgoedonderzoek van makelaarsorganisatie NVM in tien grote winkelsteden. "In bijvoorbeeld Groningen en Rotterdam, maar ook in Arnhem is een duidelijk verschuiving zichtbaar van panden die voorheen een zuivere winkelfunctie hadden, maar nu worden ingevuld door daghoreca'', constateren de makelaars en taxateurs.

De Franse zuivelverwerker Lactalis verhoogt, onder druk van de acties door melkboeren, zijn melkprijs van €256,90 per 1000 liter (een van de laagste in de Franse markt) naar €290. Lactalis onderstreept dat het met de verhoging nu 'aanmerkelijk meer' gaat betalen dan zijn belangrijkste coöperatieve concurrenten. De verhoging komt neer op een 'steun' van €150 miljoen aan de melkboeren. Met het akkoord komt een einde aan de acties van de melkboeren, die sinds maandag verschillende fabrieken van Lactalis blokkeerden en consumentenacties voerden. De Franse regering en de boerenvakbond FNSEA zijn tevreden over de uitkomst.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag