25 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Samen met de industrie gaat milieu-organisatie Natuur en Milieu zwerfafval aanpakken. Het project is omstreden, schrijft Trouw. Natuur en Milieu stapt in een onderzoek dat door de industrie is opgezet met de bedoeling statiegeld op drankblikjes en -flesjes te voorkomen. De stichting krijgt 150.000 euro van de verpakkingsbranche om gemeenten en verenigingen 'intensief en individueel' te begeleiden bij het terugdringen van zwerfafval. Natuur en Milieu is echter tevens id van een alliantie die pro-statiegeld is. Volgens de directie van de organisatie maakt samenwerking met het bedrijfsleven invloed mogelijk. De NGO leeft voornamelijk van betaalde opdrachten, schrijft de krant.

Dat zei topman Dick Boer bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers van supermarktketens Ahold en Delhaize - toen ze nog onafhankelijk waren. De onderliggende winst van Delhaize steeg met ruim 12%, die van Ahold met 8%. De omzet van Delhaize groeide met 2,8% naar €6.286 miljard, die van Ahold met 3,0% naar €8.951 miljard. 'Toppers' in de resultaten waren de Nederlandse online omzet en de 59% omzetgroei van bol.com in België. Ahold Delhaize verwacht in de tweede helft van 2016 al €30 miljoen aan synergieopbrengsten te boeken. Daar staat een half miljard aan eenmalige integratie- en transactiekosten tegenover.

Bij de Britse supermarktketen Tesco kunnen klanten vanaf nu de boodschappen die ze voor 13.00 uur bestellen, dezelfde dag na 16.00 uur ophalen. Met deze service gaat Tesco de strijd aan met rivalen Amazon en Sainsbury’s. De same-day click and collect service rolt uit vanuit 300 Tesco-vestigingen verspreid over Groot-Brittannië. Sinds Amazon Fresh vorige maand met same-day delivery begon in Londen, buitelen de Britse supers over elkaar heen met snelle bezorgingsinitiatieven. In Londen biedt Sainsbury's zelfs 1-uursbezorging, bij 30 andere vestigingen loopt een pilot met same-day delivery.

Gisteren berichtte BNR nog dat Nederlandse wijnboeren gedupeerd zijn door het slechte weer in juni en vrezen voor een 15% mindere oogst. Vandaag brengt de Telegraaf het nieuws dat wijnboeren zich in de handen wrijven omdat ze door de mooie zomer een topoogst kunnen krijgen. "De bladstand en druiven zijn supergezond. Het fruit lacht je toe [..] Zo hebben we het in de 47 jaar dat we dit werk doen, niet gezien. Het zou weleens een recordoogst kunnen worden", aldus Matthieu Hulst van De Apostelhoeve.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) koopt voor $20 miljoen kaas op om voedselbanken en gezinnen in nood te helpen. Tegelijkertijd is de maatregel bedoeld om de onder druk staande zuivelsector te ondersteunen. De dalende melkprijs en vraag naar zuivelproducten hebben tot de hoogste kaasberg in 30 jaar geleid; zuivelproducenten leverden in 2 jaar 35% van hun opbrengsten in. Landbouwminister Tom Vilsack: "Het opkopen is onderdeel van een robuust vangnet dat het kaasoverschot terugbrengt en tegelijkertijd proteïnerijk eten op tafel zet." Sinds 1935 mag USDA belastinggelden gebruiken om voedseloverschotten aan te kopen ten behoeve van voedselbanken en behoeftige gezinnen.

Albert Heijn voegt 2 nieuwe varianten toe aan de Allerhande Box: een Familiebox en een Inspiratiebox. Alle boxen bevatten de ingrediënten voor 3 maaltijden. De Familiebox is bedoeld voor gezinnen van 4 personen. De maaltijden uit deze box zijn milder van smaak en worden iedere week getest door een kinderpanel, ze zijn dus 'kidsproof'. Daarnaast zijn de gerechten in 20 minuten te bereiden. De Inspiratiebox bevat verrassende gerechten en smaakcombinaties voor 2 personen. Omdat "niet iedereen liefhebber is van vis of vegetarisch eten", biedt Albert Heijn voortaan keuze uit vier gerechten.

Uit de augustusrapport van Monitoring Agricultural ResourceS (MARS), de satellietbeelden die de EU gebruikt om de oogstprognoses te verfijnen, blijkt dat het slechte weer in de meeste Europese landen de oogstverwachtingen heeft getemperd. België ziet de aardappeloogstprognose met 2 ton dalen naar 43 ton per hectare (10% onder het vijfjarig gemiddelde). De achteruitgang in bieten is met -8,6% het grootste jaar-op-jaar verlies in heel Europa. De toestand van de gewassen in België en het aangrenzende deel van Nederland is te wijten aan de relatief koude temperaturen en de extreme hoeveelheden neerslag. Ook koolzaad en wintergranen hebben daaronder te lijden gehad.

Belgische brouwers houden er rekening mee dat alcohol meer in het verdomhoekje gaat komen omdat wetenschappers en overheden alcoholgebruik meer en meer afraden en maatregelen tot verlaging te verwachten zijn. Ze zetten daarom steeds vaker in op alcoholarme of alcoholvrije dranken. De Tijd maakt een ronde langs verschillende brouwers. Zo produceert Hoegaarden al een reeks Radlerbieren en zal AB InBev "tegen het einde van 2025 onze productenportefeuille uitbreiden, zodat minstens 20% van ons globaal biervolume niet- of laag-alcoholhoudende dranken bevat". Alken-Maes zegt zich niet meer te richten op jongeren onder de 18 en zet in op sensibiliseringscampagnes voor jongeren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Willem Drok

gepensioneerd ecoloog

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Wiebren van Stralen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag