30+31 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De New York Times bracht eerder deze maand het nieuwtje dat president Barack Obama 's avonds laat snackt met '7 lichtgezouten amandelen, niet meer, niet minder'. Volgens Obama zelf gaat het om een grapje. "Dit is een voorbeeld van de rare manier waarop de pers werkt". Hij vertelde dat de anekdote voortkwam uit een plagerijtje over zijn eetdiscipline; als hij 's avonds aan het werk is drinkt hij water, geen koffie of fris en snackt hij niet met chips of taart. Obama is blij dat het verhaal nu uit de wereld is. Het lag hem "werkelijk zwaar op de maag".

Dat beweert Microsoft. Met zoekmachine Bing zouden onderzoekers van de Amerikaanse software-gigant er in slagen alvleesklierkanker eerder op te sporen dan medici. Input voor het succes is een analyse van zoekgedrag. Wie alvleesklierkanker in ontwikkeling heeft, vertoont een specifiek zoekpatroon. Als het toepasbaar is, is dat een belangrijke verdienste. Alvleesklierkanker wordt vaak te laat ontdekt, zodat de kans van slagen van een behandeling te gering is. De Volkskrant beschrijft de case, vraagt Nederlandse onderzoekers deze vordering te beoordelen en stelt ethische vragen. Door wie moeten dergelijke nieuwe toepassingen van Big Data worden beheerd en door wie vooral niet.

Het lijkt een trend: grote bedrijven die zich voor innovatie verbinden aan hele kleintjes. Ook voedingsmiddelengigant Nestlé doet er aan mee. "Door het verbinden van de beste ideeën en innovaties met onze business, kennis en marktinzichten, kunnen jouw start-up en Nestlé de grootst denkbare impact hebben." Het lijkt nog niet heel innovatief opgezet.
In feite is het een ideeënwedstrijd. Op het nieuw geopende platform kunnen ondernemers met een start-up (in de dop) voor bepaalde vraagstukken die Nestle heeft hun idee insturen. Natuurlijk moeten het onderwerpen zijn waar Nestlé 'duurzaam' op wil zijn.

De EU bestemde onlangs €150 miljoen voor noodlijdende Europese melkveehouders. Door overproductie die vooral Nederlandse en Ierse boeren veroorzaakten, brengt melk de kostprijs niet meer op. Een vrijwillig melkbeperkingsplan moest dit oplossen. Nederlandse boeren wijzen het plan af. Zij hebben zoveel in de toekomst geïnvesteerd dat ze straks toch weer meer moeten gaan melken. Boerderij bericht dat EU-landbouwcommissaris Phil Hogan niet over drukmiddelen beschikt om de productie van melk in de EU te verminderen. Volgens de EU is het echter aan de lidstaten om met €350 miljoen extra middelen markten te creëren die zorgen voor waardeverbetering van het aanbod.

Terwijl de Nederlandse regering de zware regenval en hagel van dit voorjaar niet als noodweer erkent, doen de Belgische en Franse overheid dat wel. In België werd besloten tot schadecompensatie voor boeren, terwijl hun collega's net over de noordelijke grens die niet krijgen. Frankrijk compenseert de mislukte graanoogst in Noord- en Midden-Frankrijk.
De weigering van Den Haag zint boerin en Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) niet. Volgens Boerenbusiness wil zij van Eurocommissaris Phil Hogan weten of hij het ermee eens is dat Nederlandse boeren geen steun krijgen. Schreijer vreest oneigenlijke concurrentie - 'achterstand' - door uitblijvende Nederlandse staatssteun.

België staat van oudsher bekend als bierland, maar ook op het gebied van wijn staan de Belgen inmiddels meer dan hun mannetje. In B-Bar in Gent kunnen wijnliefhebbers dat ervaren. De nieuwe wijnbar voert uitsluitend Belgische bubbels, rosé, rode en witte wijnen, in totaal zo'n 40 soorten. De wijnen zijn per glas te proeven. B-Bar organiseert ook wijnworkshops en lezingen. Om de Belgische gastronomie verder in het zonnetje te zetten, serveert B-Bar ook bieren - van lokale Gentse microbrouwerijen - en zijn alle gerechten (bijpassende kaas- en charcuteriebordjes) gemaakt van uitsluitend Belgische producten.

Ongeveer 98% van het fruit en de groenten die in 2015 in de Nederlandse winkels lagen, voldeed aan de wettelijke eisen voor wat betreft de toegestane aanwezigheid van resten van bestrijdingsmiddelen (MRL's). Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het verscherpte controleregime voor Chinese pomelo's, druiven uit Peru en bonen uit Kenia is opgeheven. Voor een aantal producten uit Vietnam en Cambodja werd het juist ingesteld omdat ze niet voldoen aan de MRL-eisen. De autoriteit acht haar beleid succesvol en continueert het: minder controle op producten uit de EU en meer controle op groente en fruit uit bepaalde landen en producten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag