29 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Zin in koffie? Misschien komt dat doordat het in de VS vandaag nationale koffiedag is. Om dit te vieren kun je bij verschillende Amerikaanse koffieketens gratis of afgeprijsde koffie (of iets lekkers erbij) krijgen. Dunkin’ Donuts verkoopt bijvoorbeeld medium koffie voor $0,66, een knipoog naar hun 66ste verjaardag. Krispy Kreme, een donut- en koffietent, deelt zelfs gratis geglazuurde donuts en koffie uit bij verschillende filialen. Starbucks geeft geen gratis koffie weg maar doneert 1 koffiestruik aan boeren voor iedere verkochte Mexico Chiapas Coffee. Overigens is het volgens de International Coffee Organization op 1 oktober internationale koffiedag.

Sinds 2012 nam het biodynamische areaal in Nederland toe van 4.962 hectare tot 6.289 hectare eind 2015. Het aantal biodynamische boeren en tuinders steeg van 119 naar 132. In totaal valt 10,6% van het biologisch areaal onder Demeter-licentie. Dat blijkt uit de nieuwe Demeter monitor. Biodynamische boeren houden zich aan strengere normen dan wettelijk voor biologisch gelden op het gebied van mestgift, dierenwelzijn en grondgebondenheid om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten. De nieuwe missie van Demeter Internationaal stelt 'LandbouwCultuur' centraal; een ook sociaal en economisch gezonde landbouw die producten en diensten levert waar de samenleving behoefte aan heeft.

Negen op de tien mensen wereldwijd ademen vervuilde lucht in, blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is de meest gedetailleerde studie ooit, op basis van satellietgegevens, 3.000 meetstations op de grond en modellen van luchtverplaatsing. Luchtverontreiniging maakt mensen ziek en is debet aan 1 op de 9 overlijdensgevallen wereldwijd. De top-5 van landen met de hoogste sterfte door vervuilde buitenlucht bestaat uit Turkmenistan, Tadzjikistan, Oezbekistan, Afghanistan en Egypte. In Afrika, het Midden-Oosten en Azië is de lucht - zowel binnen- als buitenshuis - het meest vervuild. Rijke landen slagen er steeds beter in luchtverontreiniging terug te dringen.

In 2015 nam de Europese douane meer dan 2,9 miljoen levensmiddelen in beslag met een waarde van ruim €2,7 miljoen. Dit waren er 1,3 miljoen meer dan een jaar eerder. Het aandeel van dranken nam af, maar het aandeel van voedsel nam met meer dan de helft toe. De toename aan inbeslagnames is onder meer te danken aan operatie ‘Opson V’. Deze operatie spoorde onder meer suiker besmet met kunstmest op, olijven geverfd met blauw kopersulfaat en apenvlees. Ook producten met frauduleuze etiketten leidden tot inbeslagname, bijvoorbeeld als er een handelsmerk op stond zonder toestemming van de merkhouder.

De Europese commissie is bezig met nieuwe wetgeving over de mogelijk kankerverwekkende stof acrylamide die onder meer in friet en chips zit. Corporate Europe Observatory, Safe Food Advocacy Europe en WeMove.Eu publiceerden uitgelekte conceptversies van de documenten. De 3 organisaties zijn ontevreden over de conceptversies en beweren dat de regels geen verschil maken voor de blootstelling van consumenten aan de stof. Zij vragen de gezondheidscommissaris om een maximum hoeveelheid acrylamide voor verschillende voedselwaren. In januari gaf de Deense minister voor milieu en voedsel al aan de regels van de EU onvoldoende te vinden. Zij publiceerde daarom eigen richtlijnen voor acrylamide limieten.

Maaltijdbestelsite Thuisbezorgd.nl gaat bezorgen met elektrische fietsen. De e-bike vervangt de normale fiets en scooter. De bestelsite bezorgt sinds enkele maanden zelf voor restaurants in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht die niet met bezorgers werken. Door de overstap op e-bikes kan Thuisbezorgd.nl grotere bezorggebieden bedienen. Moederbedrijf Takeaway.com nam eerder dit jaar de Amsterdamse bezorgdienst ‘Tante Bep’ over, waarmee het thuisbezorgen begon in Amsterdam en Den Haag. Daarvoor nam het bedrijf de Duitse bezorgdienst ‘Food Express’ over, waarmee Thuisbezorgd.nl in acht Duitse steden bezorgt. Takeaway.com staat komende vrijdag genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Nestlé kreeg een storm van kritiek via Twitter te verduren omdat de bedrijf de populaire Toffee Deluxe uit de UK Quality Street Collection haalde. Ter ere van Quality Streets 80e verjaardag ruilde Nestlé de Toffee Deluxe in voor de Honeycomb Crunch. Uit onderzoek naar een nieuw snoepje bleek dat de Honeycomb Crunch het meest populair is. Nestlé snapt de ophef op Twitter niet; liefhebbers kunnen Toffee Deluxe alsnog verkrijgen in de Toffee & Fudge verpakking en in de limited editions. Fans die Toffee Deluxe weer terug in de Quality Street Collection willen, kunnen een online petitie ondertekenen.

Zowel vanuit Nederlandse als Belgische producentenverenigingen is negatief gereageerd op de inkoopvoorwaarden die de fusiecombinatie Ahold-Delhaize met terugwerkende kracht aan zijn leveranciers wil opleggen. De Nederlandse FNLI heeft een klacht ingediend bij de stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken. In België heeft een brief aan het ketenoverleg waarin verwerkerskoepel FEVIA, de Boerenbond en supermarkten met elkaar overleggen inmiddels tot een gesprek geleid. Beide partijen spraken na afloop hun vertrouwen in een goede afloop uit. Volgens Ahold Delhaize zit eenzelfde overleg er met de FNLI aan te komen, meldt de Levensmiddelenkrant.

De aandeelhouders van AB InBev, SABMiller én van Newbelco, de toekomstige topholding, zijn gisteren akkoord gegaan met de fusie tussen de twee grootste bierbrouwers ter wereld. Op 10 oktober gaan de twee officieel samen, onder de naam AB InBev. Het nieuwe AB InBev komt de top-5 van de grootste consumentenmerken ter wereld, na Nestlé, Procter & Gamble, PepsiCo en Unilever maar vóór Coca-Cola. In termen van winst voert het nieuwe AB InBev dit illustere klassement zelfs aan, voor Procter en Nestlé. Bierbrouwers nummer 3 en 4, Heineken en Carlsberg, spelen voortaan in een andere divisie, aldus de Belgische zakenkrant L'Echo.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag