18+19 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Deeltjes microplastic die in mosselen, garnalen en oesters uit de Noordzee voorkomen, worden in het lichaam opgenomen. Dat zeggen Belgische wetenschappers. Dat in zeedieren en andere producten zoals zout microplastics voorkomen, is al langer bekend. Volgens milieutoxicoloog Colin Janssen (UGent) krijgen Belgen, "de grootste mosseleters van Europa", tot 11.000 deeltjes per jaar binnen. Uit laboratoriumonderzoek zou blijken dat microplastics door onze darmwand kan migreren. "Zo komen er per jaar tot een zestigtal deeltjes in ons bloed en lymfestelsel terecht. Ze kunnen zich daar ophopen", aldus Janssen. Wat het gezondheidsrisico daarvan is, is nog niet in te schatten.

Frisdranken- en snackproducent PepsiCo wordt in hoog tempo gezonder. Dat stuwde de omzet dit afgelopen kwartaal met 5% en opzichte van het vierde kwartaal 2015. Consumenten wereldwijd, en met name in de VS, willen producten die minder suiker, zout en verzadigd vet bevatten. PepsiCo speelt meer dan concurrenten in op die verandering. Het bedrijf introduceert in hoog tempo nieuwe producten en past zijn bestaande assortiment aan, zodat het aandeel frisdrank in de omzetgroei minder belangrijk wordt. Inmiddels maakt de categorie everyday nutrition een kwart van de verkopen uit. Dat zijn waters, ongezoete theeën en gezonde snacks. Volgens Bloomberg is de nog wat ruimer gedefinieerde categorie 'schuldgevoel-vrije producten' (drankjes met minder calorieën, producten met granen, fruit en groenten) inmiddels zelfs goed voor 45% van PepsiCo's omzet.

Bij de publicatie op internet van de jongste editie van de Franse Michelingids maakte Michelin een foutje. Dat merkten bazin Véronique en kok Pénélope van bistro Le Bouche à Oreille in Bourges onmiddellijk. Van het een op het andere moment werden ze overspoeld door media-aandacht én reserveringen. Hun eenvoudige 'cantine' bleek - per ongeluk - een Michelin-ster toebedeeld te hebben gekregen. De ster was bedoeld voor het gelijknamige restaurant in Boutervilliers, 180 kilometer verderop. Het foutje is hersteld. Beide uitbaters hebben er samen hartelijk om kunnen lachen. In Boutervilliers liggen de prijzen wel een stuk hoger dan de €12,50 die je in Bourges voor een menu betaalt.

Voor €2,80 kunnen kinderen van een lagere school in Oeudeghien (Henegouwen, België) op school eten van echte en biologische maaltijden. De kant-en-klaar maaltijden uit de fabriek zijn taboe. Sinds kort krijgen ze een maaltijd die home made is door een ouderwetse thuiskok. Ze heet Manon. De groenten komen van een lokale tuinder. De kinderen blijken het lekker te vinden, al krijgen ze gewoon spinazie. Die eten ze met vreugde. Een aantal kinderen schept zelfs driemaal een bordje vol. De ouders zijn blij en staan helemaal achter deze ouderwets goedkope eetrevolutie.

Het Amerikaanse bedrijf Bella Vita bedacht een bijzondere cadeau-verpakking: een handtas met een tapvaatje en een compartiment waar anderhalve liter wijn in past. Zo heb je altijd je eigen feestje bij je, aldus Bella Vita. De PortoVino heeft een strak uiterlijk met een achter een flapje weggewerkt tapvaatje. De wijntas was bedoeld voor een nichemarkt maar bleek zo'n succes dat Bella Vita er inmiddels patent op aangevraagd heeft. De gehele voorraad taps is uitverkocht. Voor $75 kun je je inschrijven voor de volgende lichting wijntassen.

Het Amerikaanse patentbureau wees deze week de universiteiten MIT en Harvard aan als 'uitvinders' van de revolutionaire gentechnologie Crispr. Aan de toewijzing ging een verwoede strijd vooraf. Crispr is de naam van de technologie waarmee wetenschappers in DNA kunnen 'knippen en plakken', met verbluffende resultaten tot gevolg. Voor het Patent Trademark Office streden Jennifer Doudna (universiteit van Berkeley), die in 2012 voor het eerst over Crispr-technologie publiceerde, en Feng Zhang (MIT en Harvard), die dat een jaar later deed maar een snellere procedure voor patentering volgde. De juridische strijd kostte de respectievelijke universiteiten al $5 miljoen en $20 miljoen. De rechten op Crispr zijn waarschijnlijk miljarden waard. Doudna legt zich nog niet bij de uitspraak neer en zet haar eigen, nog voortslepende, patentaanvraag door. Ze verwacht dat "ze uiteindelijk het overkoepelende patent rond Crispr in de wacht zal slepen, waarbij dat van Zhang slechts op bepaalde celtypes zal slaan."

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag