Kort 18 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Japan Matsuri 2014 - 01', Garry Knight

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met Europol 104.000 liter vermoedelijk illegale pesticiden in beslag genomen. De NVWA nam het initiatief tot Operatie Zilveren Bijl waarbij de autoriteiten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Slovenië in totaal 190.000 liter pesticiden onderschepten. Het is de eerste keer dat er op deze grote schaal is samengewerkt om de import en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie aan te pakken. De samenwerking wordt in de toekomst uitgebreid, laat de NVWA weten.

In Nederland werden op grond van risicoprofielen 19 zendingen gecontroleerd op Schiphol en in de haven van Rotterdam. Daarbij werden zowel illegale pesticiden aangetroffen, die in flessen zaten waarop stond dat er plantaardige olie in zat, als vervalste documenten. Tegen de 11 siertelers voor wie de flessen 'olie' bedoeld waren is proces-verbaal opgemaakt. Of zij vervolgd gaan worden is nog niet bekend.

Illegale gewasbeschermingsmiddelen zijn aantrekkelijk voor fraudeurs omdat de legale toelatingsprocedures veel onderzoek vereisen en dus hoge kosten met zich meebrengen. Zo moet er getoetst worden op schadelijke effecten. Namaakmiddelen of illegale middelen zijn veel goedkoper, aldus de NVWA. Bovendien is illegale handel in bestrijdingsmiddelen concurrentievervalsend en kunnen niet-toegelaten middelen een gevaar vormen voor mens, dier en milieu, omdat hun samenstelling onbekend is.De NVWA blijft dan ook streng toezien op de import van gewasbeschermingsmiddelen.

Donderdag deelde het landbouwministerie van de deelstaat Nedersaksen mee dat in Nedersaksen twee mogelijke gevallen van vogelgriep waren vastgesteld. Vandaag oordeelde het nationale referentielaboratorium FLI dat de afgeschoten wilde eend in Landkreis Cuxhaven besmet is met een laagpathogeen subtype van het vogelgriepvirus H5N1. Daarmee staat volgens het ministerie vast dat er zich laagpathogene vogelgriep bevindt in de wilde vogelpopulatie in Cuxhaven.

Bij het van een mogelijke besmetting verdachte ganzen- en eendenbedrijf in de Landkreis Lüneburg zijn vogelgriepantistoffen gevonden, maar geen actief virus. Het oordeel van de FLI is nog niet binnen. De verdenkingen zijn het resultaat van een monitoringprogramma door de deelstaat; bij de dieren is geen klinische infectie waargenomen.

Vooralsnog worden er daarom in Duitsland geen speciale preventieve maatregelen genomen tegen verspreiding. Wel is de commerciële pluimveesector geadviseerd alle benodigde biosecurity-maatregelen te nemen en is jachtopzieners gevraagd om extra alert te zijn op zieke dieren bij de jacht, meldt Nieuwe oogst.

In het door hoogpathogene vogelgriep getroffen Frankrijk zijn de maatregelen tegen verdere verspreiding aangescherpt, meldt Reuters. Inmiddels zijn in 5 departementen 30 gevallen geconstateerd. In de getroffen departementen plus een een aantal aangrenzende regio's zijn transporten aan banden gelegd en hygiënische maatregelen voorgeschreven. "De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om de pluimveeproductie in een groot gebied op effectieve manier te ontsmetten en moeten de nodige garanties bieden voor alle landen binnen en buiten de EU die Frans pluimvee en -vlees importeren", zegt het Ministerie van Landbouw in een verklaring.

Dertig seconden de tijd nemen om iedere hap eten goed te kauwen, geeft kinderen de tijd om zich te realiseren of ze nog honger hebben of niet. Dit helpt uiteindelijk overgewicht bij kinderen te voorkomen. Dat toonden onderzoekers uit Californië en Mexico aan in een studie onder 54 kinderen tussen 6 en 17 jaar. De onderzoekers probeerden de hoeveelheid voedsel die kinderen aten totdat ze 'vol' zaten, te minimaliseren. Het sein van verzadiging komt gemiddeld na een minuut of 15, maar meestal wordt een maaltijd in minder tijd verorberd.

De helft van de kinderen kreeg bij het eten een zandloper. Zo lang de zandloper liep (30 seconden) moesten ze blijven kauwen. Pas als de zandloper leeg was, mochten ze een nieuwe hap nemen. De andere helft van de groep at in zijn eigen tempo. Beide groepen kregen bovendien tips om gezond te eten. Na een jaar was het gewicht van de ‘langzame eters’ afgenomen met 3,4 tot 4,8%. In de groep gewone eters nam het gewicht in die tijd juist toe met 8,3 tot 12,6%. In de controlegroep steeg het gewicht met 6,5 – 8,2% na een jaar.

Onderzoeker Geert Schmid-Schonbein noemt het een veelbelovende methode om overgewicht te voorkomen: “Als je je deze manier van eten eigen maakt, is het makkelijk vol te houden op de lange termijn en hoef je je gewone eetpatroon niet te veranderen. Bovendien is het eenvoudig toe te passen in iedere culturele en etnische context.” Of de aanpak ook bij volwassenen werkt, is nog niet onderzocht.

In september 2015 produceerde de EU voor het eerst minder varkensvlees. In vergelijking met 2014 daalde de productie met 01,% Nederland was daarentegen een van de sterke stijgers. Dat blijkt uit berekeningen van de Britse organisatie AHDB Pork.

Volgens AHDB was er sprake van een krimp van 20% in de Deense productie. Duitsland kromp met 1%, België en Polen daalden respectievelijk met 5% en 4%.

Nederland en Spanje groeiden. Nederland zelfs explosief. De Spaanse productie steeg in september met 4%. Nederland bracht 11% meer varkensvlees in omloop.

Volgens AHDB leidde het kleinere volume aan varkensvlees er niettemin toe dat de prijzen relatief stabiel bleven. De boeren bleven echter klagen. Na september daalden de noteringen weer. AHDB concludeert daaruit de productie ondanks het begin van crisisbeheersing in het vierde kwartaal weer is toegenomen. Dit kan te maken hebben met de groeistrategie van Nederland en Spanje.

In minder dan 20 jaar bouwde de familie Van Eerd een klein familiebedrijf uit tot een supermarkt die het meer dan 100 jaar oude Albert Heijn naar de kroon kon steken.
Dat valt te lezen in Quote onder de titel 'AH Erlebnis'. De korte samenvatting:

1921 Johan van Eerd richt een groothandel in koloniale waren op.
1983 Karel van Eerd bouwt de groothandel uit en financiert kleine supermarkt-ondernemers, die bij een faillissement aan hem toevallen, zodat hij tegen wil en dank supermarkteigenaar wordt. Hij koopt voor een miljoen gulden de Jumbo-formule van Jan Meurs.
Begin jaren 90 Van Eerds kinderen tonen interesse in het familiebedrijf. Jumbo is de grijze muis in supermarktland en dat moet anders.
1996 De eerste Jumbo nieuwe stijl met Zeven Zekerheden-formule opent.
2005 Jumbo telt 79 vestigingen (waarvan 54 eigen filialen).
2006 Overname 12 noodlijdende Konmars.
2007 Jumbo neemt 15 Super de Boers over.
2009 Schok in kruideniersland: Jumbo (128 vestigingen) neemt voor € 550 miljoen Super de Boer (ruim 300 vestigingen) over. Het investeert € 950 miljoen in de overname en integratie, geld dat wordt losgeweekt bij ING, Rabobank en NIBC. Er stroomt € 200 miljoen terug door 80 Super de Boers aan C1000 te verkopen. Jumbo en C1000 vormen een nieuwe inkooporganisatie.
2010 Er zijn 44 Super de Boers omgebouwd. Slechts drie halen de ondergrens van 25% meer omzet niet. Een succes dus.
2011 Jumbo neemt C1000 over voor € 900 miljoen, geleend van ABN Amro, ING en Rabobank. Plan is een combinatie te blijven vormen. Jumbo heeft 725 winkels, AH 750.
2012 AH neemt 82 C1000’s over voor € 290 miljoen. Ook Coop neemt C1000’s over: 54 voor ‘ettelijke tientallen miljoenen’.
2015 De laatste C1000 is omgebouwd, de stand is 580 winkels.

VA Foods uit Budel doneert allergeenvrije ragout aan de voedselbanken. Het bedrijf maakt producten voor mensen die een gezondere leefstijl of dieet volgen, bijvoorbeeld vanwege een voedselallergie of intolerantie. 'Eten is een sociale aangelegenheid' volgens het bedrijf. Daarom sluit de donatie van allergeenvrije ragout in de kerstperiode, de periode van samen zijn en gezamenlijk eten, mooi aan bij de filosofie van het bedrijf - zo klinkt het.

Voor mensen met een allergie of intolerantie bij de voedselbank moeten alle producten ook bereikbaar zijn. VA Foods sluit 24 allergenen uit en garandeert er 14. De producten zijn daarnaast vrij van kleurstoffen en smaakversterkers. Het bedrijf probeert ook zo veel mogelijk toegevoegde suikers uit te sluiten.

The National Food Institute van de Technische Universiteit van Denemarken komt met een vernieuwde voedseldatabase. De database bevat informatie over de voedingswaarde van meer dan 1.100 producten op de Deense markt. Per product verschijnen tot 113 verschillende gegevens, waaronder de hoeveelheid energie, koolhydraten, eiwitten, aminozuren, vitamines, mineralen en vezels.

Gebruikers van de database zijn regelgevers, onderzoekers, onderwijzers, diëtisten en de levensmiddelenindustrie. Zij gebruiken de data bijvoorbeeld voor het berekenen van de inname van voedingsstoffen in dieet-enquêtes, de impact en het risico van voedselverrijking en de voedingswaarden voor het gebruik op verpakkingslabels.

Er bestond al een database, maar de vernieuwde versie is een stuk vollediger met meer producten, houdt rekening met synoniemen en is te gebruiken op mobiele telefoons. Bovendien zijn de nieuwe structuur en filosofie zo veranderd, dat de database in de toekomst ook informatie als streepjescodes, handelsmerken en ingrediëntenlijsten kan weergeven, schrijft Food Navigator.

Volgens Eurocommissaris Phil Hogan is Wageningen Universiteit de beste landbouwuniversiteit ter wereld. Hij meldde dat bij de installatie van Cees Veerman als voorzitter van de Agricultural Markets Task Force van de EU. Hogan stelt Veerman aan als voorzitter van de Taskforce die werkt in opdracht van de Europese Commissie. Veerman gaat zich bezig houden met de crisis waarin een fors aantal landbouwsectoren verkeert.

De werkgroep moet onder meer zoeken naar de mogelijkheden om boeren en tuinders een betere positie te geven in de voedselketen. Europese supermarkten beginnen inmiddels hun eigen boeren te kiezen en steunen die, zodat een deel van het werk van de Task Force alvast wordt vergemakkelijkt. Dat zou kunnen betekenen dat Veerman is benoemd tot chauffeur van de bezemwagen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Henric van der Krogt
  • #3
  • 23 dec '15
  • 15:16

Nog een opmerking bij punt 8: het gaat hier om plantaardige olie, met een extreem lage concentratie van een werkzame stof (Azadirachtine) die in een andere formulering (met veel hogere concentratie) als biologisch middel gewoon is toegelaten in Nederland. Dus de term illegale pesticiden slaat nergens op. Onbegrijpelijk dat de NVWA dit zo naar buiten heeft gebracht.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 18 dec '15
  • 22:25

Jarno, kun je die 'wereld van verschil' toelichten?

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #1
  • 18 dec '15
  • 14:15

Correctie op punt 5 lijkt mij niet geheel overbodig. Het betreft varkens-vlees-productie en niet "varkensproductie"!

Wereld van verschil dunkt mij!

Als je naar de site van AHDB Pork gaat valt meteen op dat de grote plussen in varkensvleesproductie in september 2014 begonnen.
Als ik nu Rusland zeg, begint er dan ergens een belletje te rinkelen?
Daar ging verhoudingsgewijs veel bewerkte onderdelen naar toe die voor de EU incourant zijn maar die nu binnen diezelfde EU een weg, via onze vleesverwerkers, moeten vinden naar ander afnemers.

Het is te simpel, nee erger nog, te tendentieus om te stellen dat NL 11% gegroeid is in de "varkensproductie".
Pertinent niet waar!
Sterker nog 2015 zou wel eens het jaar kunnen zijn dat de boeken ingaat als het jaar met de grootste krimp in productie van varkens!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Dennis Zeilstra

Microbioom onderzoek

Likes vandaag