Rookworst is een restproduct. Alle 'afval' die je niet meer in edele worst of andere vleeswaar kunt verwerken, kun je in de rookworst - maar ook de gekookte, de knak-, de paling- of de grillworst - doen. Daarom is die worst ook nogal eens vet. Want ondanks het feit dat het varken steeds magerder is geworden, is onze afkeer van vet steeds groter geworden. We blieven het niet, maar het moet ergens blijven. Niettemin is goed vet in de natuur een schaars goed. Goeie zaak dus om het in de worst in plaats van de motorolie of onze verwarming te stoppen. Dat kan ook, maar het is knoeien met goed eten.

Woensdag a.s. organiseren de Stichting Natuur & Milieu en Pierre Wind een duurzame rookworsten proeverij in Den Haag. Volgens de aankondiging gaat het om het volgende: rookworst met kip, varkens- of rundvlees, biologische worst of worst met plantaardige eiwitten: welke worst is het meest duurzaam, welke worst is het lekkerste? Uiteindelijk gaat het maar om 1 vraag: wat is de lekkerste duurzame rookworst?

Wat duurzaam wordt bepaald door de Vleeswijzer.

Weet u wat duurzaam is als het gaat om de verwerking van een rest die er nou eenmaal is? Naar mijn bescheiden mening is iedere worst duurzaam. Het is net zoiets als de duurzaamheid van een Prius om naar kantoor te rijden. Je moet gewoon thuis gaan werken. Net als dat autogebruik, is die worst er dankzij domme lifestyle besluiten waar'ie niks mee te maken heeft.Kortom, wat Stichtingen en koks allemaal niet doen om u dom te houden.

Rookworst is domweg een prima middel om een heleboel waarde uit een beest te halen waar bijv. zijn welzijn mee gefinancierd zou kunnen worden. Het zou een goeie zaak zijn als Wind, Natuur en Milieu daar aandacht voor zouden vragen. Op naar serieuze zaken graag. Ze leuk brengen is prima, maar dan moeten ze wel relevant zijn.

Als ik het mis heb, komt Sijas Akkerman van Natuur en Milieu me hier vast uitleggen wat ik verkeerd zie. Het zal m'n afkeur van minachting voor het snapvermogen van het publiek wel wezen.
Dit artikel afdrukken