Sinds een jaar, op sommige plekken twee, vind je in Nederland ‘wilde perziken’. Dat zijn die platte. Vorig jaar kocht je ze in een toestand waarin ze nog lekker rijp werden thuis. Dit jaar zijn het alweer stenen. Commercie gaat hard. Eerst moet je denken dat het lekker is. Dan ga je het iedereen vertellen. En vervolgens koopt iedereen weer matige zooi. Alleen maar omdat die anders heet en er anders uitziet.

Wild. Nee, niks wild. Het zijn nieuw veredelde exotische soorten die wij wild moeten denken.

Dit jaar zie in je in Zuid-Europese winkels weer nieuw oud fruit. De harige op achterhand van de foto noemen ze ook wel 'pêche de vigne', wijngaardperzik, maar ook wel 'bloedperzik'. Hij is al jaren op de markt en heeft een rode rand om het gele vruchtvlees. Hij smaakt zoet en tegelijk friszuur. Ik vind ze lekker. Dit jaar voor het eerst vind ik in Franse winkels de zgn. nectavigne. De nectarine-variant van dezelfde vrucht. Daar is helemaal niets wilds aan. Het is als het ware de borsthaarloze metroman-variant. Ik proefde ‘m optimaal rijp en ik vond hem – tegen mijn verwachting in – nog lekkerder dan het de stoere variant met haar.
Hetzelfde geldt voor die platte vruchten op de foto. Geen ‘wilde’ nieuw veredelde Chinese perziken, maar ‘wilde’ nectarines zonder borsthaar. Eveneens lekker en intens van smaak. Ze zijn bovendien heel makkelijk te eten. Rijpe Nectarines snij je om de pit heen en dan draai je ze in twee helften van elkaar. Bij deze is zelfs geen mes nodig. Je breekt ze als het ware loodrecht op de pit, van bovenaf gezien. De pit pak je eruit met je mond en spuug je weg. De twee helften eet je zonder vieze handen uit het vuistje. Dan proef je schoolfruit waarvoor een kind spontaan z'n spijbelsnoep zou inruilen.
Hier in Frankrijk zijn ze geweldig. In 2011 in Nederland waarschijnlijk ook. In 2012 zal het dus wel weer niks wezen, net als met de 'wilde perziken'. Niet getreurd, we hebben in 2011 iets om naar uit te kijken.

Maar nou heel wat anders. Wat vinden we van zogenaamd oud fruit dat net zo nep is als de nieuwste 'echte authentieke' BBQ sauce van nou-ja-vul-maar-in?

Ik hou niet zo van oud gemaakt nieuw. Misschien is het al te laat, maar zullen we ze eens een echte naam geven voor een idioot het bij ons ook weer verkloot? Heeft iemand ze trouwens geproefd op vakantie?

image

Dit artikel afdrukken