Wild. Nee, niks wild. Het zijn nieuw veredelde exotische soorten die wij wild moeten denken.
Dit jaar zie in je in Zuid-Europese winkels weer nieuw oud fruit. De harige op achterhand van de foto noemen ze ook wel 'pêche de vigne', wijngaardperzik, maar ook wel 'bloedperzik'. Hij is al jaren op de markt en heeft een rode rand om het gele vruchtvlees. Hij smaakt zoet en tegelijk friszuur. Ik vind ze lekker. Dit jaar voor het eerst vind ik in Franse winkels de zgn. nectavigne. De nectarine-variant van dezelfde vrucht. Daar is helemaal niets wilds aan. Het is als het ware de borsthaarloze metroman-variant. Ik proefde ‘m optimaal rijp en ik vond hem – tegen mijn verwachting in – nog lekkerder dan het de stoere variant met haar.
Hetzelfde geldt voor die platte vruchten op de foto. Geen ‘wilde’ nieuw veredelde Chinese perziken, maar ‘wilde’ nectarines zonder borsthaar. Eveneens lekker en intens van smaak. Ze zijn bovendien heel makkelijk te eten. Rijpe Nectarines snij je om de pit heen en dan draai je ze in twee helften van elkaar. Bij deze is zelfs geen mes nodig. Je breekt ze als het ware loodrecht op de pit, van bovenaf gezien. De pit pak je eruit met je mond en spuug je weg. De twee helften eet je zonder vieze handen uit het vuistje. Dan proef je schoolfruit waarvoor een kind spontaan z'n spijbelsnoep zou inruilen.
Hier in Frankrijk zijn ze geweldig. In 2011 in Nederland waarschijnlijk ook. In 2012 zal het dus wel weer niks wezen, net als met de 'wilde perziken'. Niet getreurd, we hebben in 2011 iets om naar uit te kijken.
Maar nou heel wat anders. Wat vinden we van zogenaamd oud fruit dat net zo nep is als de nieuwste 'echte authentieke' BBQ sauce van nou-ja-vul-maar-in?
Ik hou niet zo van oud gemaakt nieuw. Misschien is het al te laat, maar zullen we ze eens een echte naam geven voor een idioot het bij ons ook weer verkloot? Heeft iemand ze trouwens geproefd op vakantie?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@dick, je moet zo laat niet meer met je blog spelen. Dan maak je rare type fouten. Wat moeten we met de zin "De pik pak je eruit met je mond en spuug je weg."? Maar ik zie uit naar 2011 om deze Nectavigne te kunnen eten.
Met schaamrood op de kaken maakte ik een t van de p. Mooie gelegenheid om de dingen die je helemaal met de hand kunt doen met die platte nectarine nog eens te benadrukken.
Je neemt de vrucht in beide handen. Plat. Je duwt een beetje met je duimen als je de ene hand omhoog en de andere omlaag beweegt. En hopla, de platte nectarine is open. Op school wordt het weer pitten spugen.
Platte perziken, dat is wat anders dan die op de foto, dat zijn zoals al gezegd platte nectarines. En "wilde" is gelul.
Platte perziken (paraguayos) zijn familie van de witte perzik, een soort perzik, wit van binnen, die je hier weinig ziet.
Van die platte nectarines heb je drie soorten: nogal donkerrood en erg sterk smakend (gekweekt uit nectarine; van twee weken geleden tot nu veel op de markt), vrij licht van kleur en wit van binnen (gekweekt uit witte perzik en nectarine; de lekkerste; weinig op de markt) en een kruising tussen die twee (nu op de markt).
Die paraguayos die je hier op de markt ziet zijn een vrij rode kweekvorm van de originele, waar men hier niet aan wilde omdat hij groenig gelig moet zijn, want rood geworden smaakt ie voos.
De platte perziken smaken ook dit jaar prima, Dick. Je moet toch een beetje de kramen aankijken waar je het fruit koopt. Hier in Leiden ken ik zo langzamerhand de kwaliteit waar verschillende marktlui mee leuren. De platte nectarines zijn er inmiddels ook. Volgens mij zag ik ze vorig jaar ook al.
Ik ben een liefhebber van het witte vruchtvlees. Beslist minder zuur dan de gele variant. Sinds die platte vruchten er zijn duiken de kinderen weer in de fruitschaal. Ze trapten allang niet meer in dat onrijpe ronde spul, dat of wrang of voos is.
Ik heb ze allemaal gegeten in Zuid-Frankrijk. De platte perzik vind ik toch het lekkerst, en ook de witte perzik kan mij zeer bekoren. Zuid-Franse groenten en fruit zijn zonder meer altijd veel voller van smaak dan hier. Ook het fruit uit Spanje kan er niet aan tippen. Neem de Coeur de Boeuf-tomaat: in NL eens gekocht bij de groentejuwelier in de Beethovenstraat: hard, flauw en waterig. In Zuid-Frankrijk: vol en vlezig, voor een heerlijke vegetarische Tartare de Coeur de Boeuf ...
Overigens zijn de Hollandse aardbeien en kersen dit jaar TOP, vanwege de méditerrane voorzomer, denk ik.