Dat zegt vandaag programmamaker Wim Lybaert in De Morgen. Hij heeft er geen onderzoek naar gedaan, maar beschrijft zijn eigen gevoelens. Hij schrijft: Ja, ik denk oprecht dat we die draad opnieuw oppikken, dat moestuinieren een blijvertje is. Ik kan wel honderd redenen verzinnen waarom: voor de niet te evenaren smaak van een vers geoogste suikermaïs, de pure schoonheid van een pompoenbloem, de verwondering bij het kiemen van een simpel radijszaadje of de trots bij het oogsten van je eerste asperges. Maar dé hoofdreden waarom er een nieuwe generatie moestuiniers aan komt, is veel eenvoudiger: je wordt er gewoon simpelweg gelukkig van.
Voor het tranentrekkende verhaal over zijn dochtertje van drie die stiekem rijpe van onrijpe aardbeien had leren onderscheiden, moet je even naar het bronartikel klikken.
Dit artikel afdrukken
Voor het tranentrekkende verhaal over zijn dochtertje van drie die stiekem rijpe van onrijpe aardbeien had leren onderscheiden, moet je even naar het bronartikel klikken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@ henric: 2 jaar geleden stuitte ik op die term veldertjes op een glazen potje jonge kapsijners bij AH, ik heb het vermoeden dat dat gewoon een verkoperstruc is bedacht om de nare associatie (scheepsrantsoen, goedkope winterkost) de kop in te drukken. het is verrukkelijk eten, maar nog lekkerder is de kapsijner in de peul op boerenmarkten die korte tijd in juni en juli te krijgen zijn, maar wel vaak te laat geplukt, hoe later hoe meer gewicht, maar ten koste van de smaak.
Mijn smaakvermogen is verbeterd door zoveel mogelijk puur natuur te eten, dus geen kant en klaar maaltijden, pakjes, zakjes enz meer of maar heel zelden. Kruiden kunnen daar idd ook bij helpen, ipv een kant en klar zakje tomatensaus die je met water klaarmaakt kun je ook blokjes tomaat in eigen sap uit blik nemen(of verse ontvellen en snijden als je dat wilt)en daar saus van maken met zout, peper en allerlei kruiden welke gedroogd of vers kunnen zijn, vers is altijd lekkerder.
Vroeger werden er oorlogen gevoerd en veel geld betaald om schepen naar verre landen te laten varen om er 'peperdure' producten te halen: specerijen.
Geur en smaak zijn belangrijk voor emoties van mensen. Ze prikkelen ons reptielenbrein die met onze emotionele belevingswereld verbonden is. Voor pasgeboren baby's is de geur van mama's vruchtwater, zweet en mamamelk een teken van geborgenheid.
Mensen zonder reukvermogen zijn ALTIJD depressiever en onzekerder dan gemiddeld.
Dus ja het sentiment van de eigen aarbei dat begrijp ik volkomen :-).
Overigens kan smaakvermogen verbeteren dankzij het gebruik van de juiste gezonde ontgiftende kruiden is mijn ervaring.
Dirk, inderdaad erwten, bedankt. Zijn jonge kapucijners trouwens hetzelfde als veldertjes? Of is dat een lokale term?
henric en astrid: Mendel deed proeven met erwten, pisum sativum (hoog/laaggroeiende, gladde/kreukerwten, wit-rood bloeiend), en jonge kapsijners zijn een tractatie, zoet en niet melig, het voordeel van eigen teelt is dat je alles zo jong kan plukken als je wilt (ook courgette bijv., die kleintjes zijn het lekkerst).