image

Wie succesvol wil worden, moet doen zoals succesvolle mensen doen. Zo drink ik in casino's met wisselend resultaat wodka-martini's en Bollinger. Vanavond eet ik Pasta e fagioli. Recept en achtergrondverhaal komen uit het kookboek van Catherine Scorsese. Zij is o.a. bekend van de film van haar zoon Marty/Martin Italianamerican, maar speelde ook in zijn Goodfellas. En ze kookte de gerechten uit die film!

Interviewer (terwijl ze tijdens het koken meekijkt): U weet nooit hoeveel u van elk ingrediënt toevoegt, u doet het op gevoel?

C. Scorsese: Mijn moeder kookte zo. Iedereen van het oude stempel deed het zo. Ze gebruikten nooit weegschalen of maatbekers. Als het goed uitpakte, was het goed. Wanneer niet, dan niet. Nu ga ik mijn handen gebruiken, want handen werden eerder dan de vork uitgevonden.
Interviewer: die scene in Goodfellas - waar Joe Pesci thuiskomt na zo'n gast te hebben vermoord, gaat zitten en vraagt: "Wat eten we vanavond, mam?" - heb je dat eten zelf gekookt?

C. Scorsese: Jazeker. Pasta met nierboontjes. Joe bleef maar eten en zijn maag blies op als een ballon.

Joe Pesci: Marty vroeg mij voor deze scene: "Wat wil je eten?" Ik bestelde nierboontjes en eggplant parmesan. Marty zei dat ik niet te gretig moest eten, omdat deze scene waarschijnlijk veel takes zou kosten. Ik zei: "Dat maakt me niet uit. Ik eet wel door".

Catherine geeft vervolgens het recept voor de eggplant parmesan en een recept voor pasta e fagioli. Niet met nierboontjes, maar met cannelini.

PASTA E FAGIOLI / PASTA- EN BONENSOEP

- 1 grote ui (of 2 kleine), gehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 blik (400-500gram) hele tomaten, inclusief de vloeistof
- ca. 1,4 liter water
- 1 blik (400-500gram) cannelini bonen, afgegoten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- zout en peper naar smaak
- ca. 325 gram conchiglie (schelpjespasta)
- versgemalen Parmezaanse kaas

Bak af en toe roerend de uien in een steelpannetje op matig vuur gedurende vijf minuten. Giet de tomaten af maar bewaar de vloeistof. Hak ze grof. Voeg de tomaten, water, bonen tomatenpuree en zout & peper toe aan de uien. Breng aan de kook en laat het mengsel zo'n 20 minuten pruttelen. Roer af en toe. Voeg nog wat water toe en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes koken. Kook ondertussen de pasta al dente in een ruime pan met gezouten water. Giet deze af. Voeg de pasta bij de soep en voeg eventueel nog wat water toe om alles onder te laten staan. Laat de soep 5 minuten staan voordat je hem opdient. Serveer met de versgemalen Parmezaanse kaas.


Cannelini-bonen vond ik van het merk Metelliana bij de Italiaanse toko (Italy/Piet Heinstraat/070). Ik moet nog ontdekken of Scorsese het nettogewicht of het uitlekgewicht bedoelde. Op de foto links catherine Scorsese, rechts Joe Pesci uit een scene in Goodfellas.

Hier nog de eggplant parmesan van Catherine:

Catherine Scorseses Eggplant Parmesan (voor 6)

2 aubergines of eierplant, geschild en in de lengte in plakken van ca. ½ cm gesneden
zout naar smaak
2 kopjes droog broodkruim
peper naar smaak
1 kopje versgeraspte locatelli
2 eetlepels gehakte verse basilicum (of 2 theelepels gedroogde basilicum)
3 grote eieren
25 cl melk
ca. 8 dl tomatensaus (met knoflook ui, wortel en basilicum, bij voorkeur zelfgemaakt)
olijfolie
450 gram mozzarella, in dunne plakjes

Bestrooi de plakken aubergine met zout naar smaak, leg ze in een vergiet en zet er een bord of ondiepe kom op. Plaats hier een gewicht op (zoals een groothandelsblik olie) en laat de plakken 20 minuten uitlekken. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier. Zet de oven aan op 180°C om voor te warmen. Meng in een ondiepe kom het broodkruim, zout en peper naar smaak, de helft van de locatelli, het basilicum en de peterselie. Klop in een andere ondiepe kom de eieren met de melk. Doop de plakken aubergine één voor één in het eier-melkmengsel, laat ze uitdruipen en haal ze door het broodkruimmengsel. Verhit in een grote koekenpan op matig vuur 3 tot 4 eetlepels olijfolie. Leg zo veel plakken aubergine in de pan als je in één laag kunt bakken. Bak ze 2 tot 3 minuten aan elke kant, of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een schotel bedekt met keukenpapier. Bak de rest van de aubergine en voeg indien nodig olie toe. Olie een ondiepe vuurvaste schotel in (van 32 x 24 cm) en bedek de bodem met een laagje tomatensaus. Maak achtereenvolgens een laag met de plakken aubergine, dan een laag mozzarella, bestrooi dan licht met de locatelli en eindig met een laag tomatensaus. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem in de oven. Verwijder na 15 minuten het aluminiumfolie. Laat de schotel nog 15 minuten bakken, of totdat de kaas gesmolten is en de saus pruttelt.


Bron: Italianamerican (1996)/mijn vertaling
Dit artikel afdrukken