Dat in 2050 de wereldbevolking gegroeid is naar 9 miljard betekent niet per se dat we meer voedsel moeten produceren. Nu gaat namelijk 25% van de oogsten wereldwijd verloren. Kunnen we dit cijfer omlaag brengen, door verwerkingsprocessen efficiënter en gewassen sterker te maken? Bewust, duurzaam gedrag verkleint de ecologische voetafdruk van ons eten. Maar zulke 'goede' keuzes kunnen ook een negatief effect hebben op de voedselzekerheid elders. En zelfs met de beste intenties is het niet makkelijk kiezen voor het juiste product, met ruim 150 keurmerken.

Is er nog hoop?
Niet alleen de consument maar ook politici hebben een belangrijke rol. Wat mogen we van hen verwachten? Zijn zij in staat om de neuzen van zowel rijke westerse landen, opkomende economieën én ontwikkelingslanden dezelfde kant op te krijgen? Of is de marktwerking leidend en geldt 'wie betaalt, bepaalt'?

De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is complex maar noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, 'the point of no return' al gepasseerd? Is er nog hoop?

Studium Generale Utrecht organiseert acht dinsdagavond lezingen over groene dilemma's en de toekomst van ons voedsel. De eerste lezing was op 9 februari.

Data
- Dinsdag 5 april: Lagerhuisdebat
Dick Veerman (Foodlog), dr. Luca Consoli (Wetenschap en Samenleving, RUN) en Helma Lodders (VVD)

Meer informatie
De lezingen zijn gratis en toegankelijk voor iedereen. Je hoeft niet te reserveren als je naar een lezing wilt. Maar vol = vol. Dus wie vroeg komt, is van een zitplaats verzekerd. Verslagen en opnames van de reeks gehouden lezingen zijn online te vinden.

De lezingen worden gehouden in het Academiegebouw op Domplein 29 te Utrecht.
Kijk voor meer informatie op de website.

Fotocredits: 'Voedsel voor morgen - Alles is verbonden', Studium Generale Utrecht‎ via Facebook
Dit artikel afdrukken