Is er nog hoop?
Niet alleen de consument maar ook politici hebben een belangrijke rol. Wat mogen we van hen verwachten? Zijn zij in staat om de neuzen van zowel rijke westerse landen, opkomende economieën én ontwikkelingslanden dezelfde kant op te krijgen? Of is de marktwerking leidend en geldt 'wie betaalt, bepaalt'?
De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is complex maar noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, 'the point of no return' al gepasseerd? Is er nog hoop?
Studium Generale Utrecht organiseert acht dinsdagavond lezingen over groene dilemma's en de toekomst van ons voedsel. De eerste lezing was op 9 februari.
Data
- Dinsdag 5 april: Lagerhuisdebat
Dick Veerman (Foodlog), dr. Luca Consoli (Wetenschap en Samenleving, RUN) en Helma Lodders (VVD)
Meer informatie
De lezingen zijn gratis en toegankelijk voor iedereen. Je hoeft niet te reserveren als je naar een lezing wilt. Maar vol = vol. Dus wie vroeg komt, is van een zitplaats verzekerd. Verslagen en opnames van de reeks gehouden lezingen zijn online te vinden.
De lezingen worden gehouden in het Academiegebouw op Domplein 29 te Utrecht.
Kijk voor meer informatie op de website.
Fotocredits: 'Voedsel voor morgen - Alles is verbonden', Studium Generale Utrecht via Facebook
Ik was er alweer gisteren, nu twee Franken, de een komt met een optimistisch verhaal over de afgenomen honger in de wereld dankzij inspanningen van de VN, de andere Frank (partij vd Dieren) komt met een gitzwart beeld van de vleesproduktie en industrie eromheen (geen wonder dat ik Jos Goebbels van de vleessector nergens in de zaal zag). De zaal hoorde zowel het ene als het andere verhaal gelaten aan, en ja hoor, daar kwam weer die vraag over de18% emissie door de vleessector, en de noodzaak van minder vleeseten. Als je twee zo'n verschillende standpunten van een podium over je heen krijgt, ga je wel denken: ach ja, de belijdenis is voldoende tegenwoordig, temeer daar beide heren wel weer met elkaar eens waren dat je natuurlijk niets kon opdringen aan de mens (wel of niet minder vlees), het moest wel allemaal van de consument , zijn bewustwording en keuzegedrag vandaan komen. Ja heren, ik heb er weinig fiducie in, want zowel de 5% van de goedbedoelers (en consorten daarbuiten) in de zaal als de 95% van het andere slag trekt er zich of geen mallemoer van aan, of heeft aan belijdenis genoeg, lekker makkelijk, we laten de consument beslissen!! Soms heb ik het idee in een absurdistisch Kafka stuk mee te spelen. Voor de lezing had ik lekker stukje rundelende con cavoletti met glaasje primitivo bij de Italiaan genomen, mag ik misschien? Is toch mijn prive keuze !! We leven immers in een vrije wereld!
Oh,ik zie op ander draadje dat ene Schouten precies zelfde geluid ventileert, het lijkt wel of het (positieve) pestvirus (revolutievirus?) nu toch echt goed rondwaart, nog drie jaar voor de echte massale uitbraak dus?