Behalve de sinaasappelen hebben ook de grapefruits het op dit moment erg moeilijk in Florida, schrijft de New York Times. Produceerde Florida 10 jaar geleden nog 41 miljoen dozen vol grapefruits, dit jaar levert waarschijnlijk niet meer dan 16 miljoen dozen op.

De grapefruittelers hebben de afgelopen jaren dan ook de nodige ellende over zich heen gekregen: van een woekerende bacteriekanker, via verwoestende tornado's, wetenschappelijke onderzoeken die aantoonden dat bepaalde medicijnen (statines!) niet goed samengaan met grapefruitsap, oprukkende verstedelijking tot de recente dreiging van de 'citrus greening', veroorzaakt door de Aziatische citrus psyllid en vooralsnog zonder remedie. Geen wonder dus dat veel grapefruittelers de handdoek in de ring gegooid hebben.

Er is echter, behalve aan de productiekant, ook aan de consumentenkant een probleempje met grapefruits: het eten van een grapefruit kost namelijk tijd. En die is pas echt schaars, bij de moderne mens. Die rent liever met een banaan of appel de deur uit. Doodzonde.
Dit artikel afdrukken