De mandarijnen die wij in Nederland eten komen met name uit Marokko en Spanje. Als consument sta je er meestal niet zo bij stil, maar tijdens het mandarijnenseizoen, van oktober tot februari, eten we diverse soorten mandarijnen. Wat we wel merken, is dat je soms heel gemakkelijk uit hun jas te helpen mandarijntjes te pakken hebt, en dat je soms eindeloos zit te pielen met een schil die wel onlosmakelijk met de vrucht verbonden lijkt.

Op de groenten- en fruitsite AGF zegt Willem Koole van handelsbedrijf Frukar dat het seizoen van de 'easy peelers', de echte clementines, bijna afgelopen is. Ook de Marokkaanse mandarijnen lopen op hun einde. Er komen nog wel een aantal late variëteiten en hybriden beschikbaar (voor de kenners: Nour, Villa, Clemen Late), maar in mindere hoeveelheden. Dat zullen we waarschijnlijk niet kunnen proeven, maar wel merken aan de prijs en het (on)gemak waarmee ze te pellen zijn.

Fotocredits: mooste
Dit artikel afdrukken