Vandaag melden de kranten dat vorig jaar maar liefst 44.000 mensen betrapt zijn op rijden onder invloed (van alcohol, drugs of medicijnen). De cijfers komen uit het rapport Criminaliteit en Rechtshandhaving 2012 van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Raad voor de Rechtspraak en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Toch knaagt het dan ergens. 44.000 bestuurders betrapt. Na hoeveel controles? En hoelang duurden die? Dat is niet uit het rapport af te leiden. In België vindt men dat er te weinig gecontroleerd wordt, meldt De Standaard vandaag, en dan met name op de momenten die er toe doen, namelijk 's nachts. Dat gebeurt daar echter slechts 1 op de 6 controles. Voor de politievakbond van onze zuiderburen is dat reden om aan de bel te trekken. Daar zijn vorig jaar 208 alcoholcontroles per dag geregistreerd - het aantal keren dat er geblazen moest worden. In hoeveel gevallen de bestuurder in overtreding was, blijkt niet uit het bericht.

De Nederlandse cijfers laten juist wel de overtreders zien. 121 per dag. Ons lijkt het veel omdat het duidt op nog veel meer mensen die drinken maar geen agenten tegenkomen. Of is het toch weinig? Uit hetzelfde rapport blijkt ook dat er in 2012 per dag 290 fietsen gestolen werden. Daar wordt helemaal niet op gecontroleerd, maar geven de aangiften - vanwege de eisen die verzekeraars stellen - mogelijk geen irreëel beeld van de werkelijke misdaad.

Wij zijn nieuwsgierig, en willen het wel eens direct van ons publiek horen. Stap je zelf weleens achter het stuur nadat je hebt gedronken? Of ben je als BOB ook echt helemaal BOB?

Fotocredits: James Palinsad

- POLL -

Gewetensvraag:

Dit artikel afdrukken