De Leidse psycholoog Lorenza Colzato onderzocht met een team wetenschappers of wederzijds vertrouwen tussen mensen positief beïnvloed kan worden door ze het aminozuur tryptofaan toe te dienen. Tryptofaan is nodig voor de aanmaak van serotonine in de hersenen. De neurotransmitter serotonine heeft invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust en werkt als regulator van het dopamine-systeem. Volgens Colzato 'functioneert een samenleving in eerste instantie op basis van vertrouwen'. Als dat vertrouwen te beïnvloeden is, zou een simpele extra dosis tryptofaan in het eten aan het succes van een samenleving kunnen bijdragen.

Mensen moeten tryptofaan via hun eten binnenkrijgen, het lichaam kan het niet zelf maken. Gelukkig zijn er vele bronnen: vis, sojaproducten, eieren en spinazie. Andere leveranciers van relatief veel tryptofaan zijn haver, bananen, gedroogde pruimen, melk, tonijn, kaas, brood, gevogelte, pinda's, pompoenpitten, sesamzaad, amandelen, linzen en chocolade.

Het onderzoek was eenvoudig van opzet: twee groepen proefpersonen kregen sinaasappelsap te drinken. Een groep verrijkt met tryptofaan, en de andere groep zonder. Daarna speelden beide groepen het zogenoemde 'trustgame': hierbij kreeg een proefpersoon 5 euro te verdelen, waarbij hij zelf mocht bepalen hoeveel cent hij per ronde weggeeft aan een ander. Afhankelijk van hoeveel geld de ander teruggeeft, krijgt de eerste proefpersoon er extra geld erbij. De proefpersonen uit de tryptofaangroep bleken significant meer geld weg te geven, een indicatie dat zij meer vertrouwen hadden in de ander dan de proefpersonen die het zonder tryptofaan moesten stellen.

Colzato zegt in het nieuwsbericht van de Leidse universiteit: "Dit resultaat ondersteunt het idee dat we zijn wat we eten: ons voedsel heeft invloed op onze gemoedstoestand. Voedingsmiddelen zouden dus kunnen werken als een zogenoemde cognitive enhancer, die invloed heeft op de manier waarop iemand denkt en de fysieke en sociale wereld waarneemt. In het bijzonder kan de inname van tryptofaan op een goedkope, efficiënte en gezonde manier wederzijds vertrouwen en daarmee samenwerking tussen personen bevorderen."

De universiteit maakte een filmpje van de motieven voor het onderzoek, de opzet en de resultaten ervan:



Fotocredits: Confiance, uitsnede, Brice Favre
Dit artikel afdrukken