Is er een toekomst voor familiebedrijven?
Behouden we wereldwijd genoeg boeren voor de voedselproductie in de toekomst, of worden ze naar een ander werkgebied geduwd? In de jaren vijftig moesten kleine boeren in de fabriek gaan werken. Gaat dit overal gebeuren en accepteren we het uitsterven van de boer? Is er een toekomst voor de familiebedrijven? Ruerd Ruben geeft op 26 mei een globaal overzicht van de grote trends en ontwikkelingstrajecten.

Op 12 en 19 mei vonden de eerdere lezingen in deze serie plaats:
Waarom hebben we boeren nodig?
Wie gaat ons voedsel produceren in de strijd tegen honger. Steeds meer mensen trekken naar de stad. Landbouw is minder aantrekkelijk en wordt door technologie overgenomen. We zoeken naar alternatieven zoals insecten en algen en maken er instant voedsel van. Komt er een eind aan de boer zoals we hem kennen? Hebben we hun kennis en vaardigheden niet nodig? Lizzy van Leeuwen en Paul Hebinck spreken op 12 mei over de culturele dimensie van de ontwikkeling in de agrarische klasse.

High tech of groene vingers?
Wat zijn de landbouwsystemen van de toekomst en welke kennis en vaardigheden verwachten we van managers in dit systeem? Worden het hoogopgeleide managers met medewerkers die op een knop kunnen drukken als het systeem daar om vraagt. Of is er vraag naar intelligente boeren die kunnen omgaan met de trucs van de natuur. Deze vragen worden besproken bij de tweede lezing op 19 mei. Walter Rossing, Corné Kempenaar en Simon Oosting vertellen over de toekomstige systemen en de behoefte aan boeren.

Wanneer: 12, 19 en 26 mei
Adres: Impulse op de Wageningen UR Campus, Stippeneng 2 (gebouw 115) Wageningen

Fotocredits: 'Feeding The Chickens', Henry Burrows
Dit artikel afdrukken