Wat geeft de gemiddele foodlogger in een week aan eten en drinken uit? Want met de klacht dat alles duurder wordt - in vergelijking met 'vroeger' is het percentage van het besteedbaar inkomen dat we aan etenswaren en dranken uitgeven lager geworden. Natuurlijk gaat de vergelijking mank. De gemiddelde foodlogger koopt waarschijnlijk bewuster, biologischer, en vindt eten wellicht een belangrijke tijdsbesteding en hobby. Maar je moet ergens beginnen. Laten we proberen ieder voor ons een lijstje bij te houden gedurende de komende week met ingang van donderdag 20 september 08.00 uur en stoppen op woensdag 26 september 20.00 uur. Even bijhouden hoeveel mensen deel uitmaken van de huishouding (Volwassenen en kinderen). Kunnen we volgende week vergelijkingen trekken met hoeveel geld er gemiddeld honderd, 75, 50 en 25 jaar geleden aan de dagelijkse kost en versnaperingen werd uitgegeven. Het kasboek uit 1938 kan als leiddraad dienen. Hoe meer mensen meedoen, des te beter voor het gemiddelde.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Heb de zaken even opgeteld en gedeeld door inkomen. Ik kom uit op 17% wat wij uitgeven aan voedsel.
In de week van 17 tot en met 23 september 1939 gaf mevrouw X ergens uit het Noorden van het Land 22 gulden en 70 cent uit aan het eten voor twee personen.
Eric zegt: Wat mij betreft beginnen alle boeren in de omgeving met een winkeltje: liever rechtstreeks van de producent dan via een vervelende AH.
Graag, gisteren net bij Kees om de hoek heerlijke moesappelen gehaald, nee, joh, neem zo maar mee. Het merendeel van zijn appeloogst gaat trouwens naar de appelsapfabriek. die staat in Duitsland, Hamburg als ik het wel heb. Daar wordt de oogst van de veilingen in Geldermalsen en Zaltbommel in Ktonnen naar toegevoerd. Op dit moment zijn trouwens de Alkmene-appels het goedkoopst, je koopt de kleine voor 25 eurocent de kilo hier. De grotere zijn wat duurder. De sapfabrikant betaal 22 eurocent, maar ja, die is dan ook grootafnemer.
Mijn hoge bedragen kunnen dan ook verklaard worden uit het feit, dat ik veel biologisch koop. Vlees komt van de slager of groothandel, kip is Frans scharrel of Nederlands biologisch (met dank aan Herman Kemper). Het assortiment biologisch bij de groothandels stelt overigens niets voor: daar is nog een hoop te winnen.
Maar niet alles wat goed is hoeft duur te zijn: een liter overheerlijke appelsap van eigen oogst appels kost 1,10 bij de lokale fruitboer, da's toch een stuk goedkoper dan soortgelijke (troebele, uiteraard) appelsappen die in de supermarkten verkrijgbaar zijn.
Wat mij betreft beginnen alle boeren in de omgeving met een winkeltje: liever rechtstreeks van de producent dan via een vervelende AH.
Eric, dat was nou precies de bedoeling van deze exercitie. Bewustwording van hoeveel geld we eigenlijk uitgeven en waaraan. Ik heb de koffie niet meegenomen, omdat ik ook niet al het brood al heb opgegeten en ook niet al het vlees. Een heel zuiver beeld kun je haast niet krijgen, maar een indicatie waar het geld heen gaat... ja, dat wel. Aan goed vlees geven wij veel geld uit, maar we zijn er zuinig mee. Glutenvrije producten zijn peperduur. Goede kaas, schapen- en geitenmelkproducten zijn ook niet bepaald voordelig. Het moeten volgen van een dieet heeft zo zijn beperkingen. Glutenvrije Wasacrackers: 4 euro. Dat is dus een tractatie, geen dagelijkse kost. Valt onder versnapering, net als de gv grissini die 3,49 per pakje kosten. In mijn geval heb ik geen keus. Nou hebben we met dat mooie weer altijd veel volk over de vloer, dus dat drijft de uitgaven wel op, maar ach, goed eten is kostbaar. Als dat voor het goede biologische en milieudoel is, OK.