Tijdens 'Jouw Bodem, Mijn Bodem' staat het bodemgebruik in Stad en Ommeland centraal. Hoe zorgen de boeren voor hun bodem en wat kunnen we daar in de stad van leren? Het festival is een tweeluik: in het eerste deel komt de ‘burger naar de boer’, in het tweede deel - na de zomer - komt ‘de boer naar de stad.’

Bodemboeren
Het eerste deel start zaterdag 4 juli in Onstwedde. De dag draait om ‘Bodemboeren’, een Nederlandse documentaire over 5 koplopers in bodembeheer. Wetenschapsfilosoof Hans Harbers discussieert met lokale boeren en experts na over de thema’s uit de film.

Doemarkt
Na het debat is er een Doe-markt met verschillende activiteiten waarin je de bodem kunt zien, voelen en beleven. Je leert verschillende manieren van grondbewerking in de moestuin kennen, ervaren wat bijen betekenen voor de bodem en humus maken van diverse soorten bodemgewassen. Daarna is er een biologisch buffet met streekproducten, verzorgd door Smaak van het Noorden.

Bodemexpress
Voor wie niet met eigen vervoer kan of wil komen vertrekt om 14.00 uur de ‘Bodemexpress’ vanaf het Centraal Station Groningen. In de bus geeft Janneke Tops van De Gezonde Moestuin een minicollege over ‘bodem’. Bezoekers worden gevraagd een potje met eigen aarde mee te nemen. Na afloop van het festival wordt er gezamenlijk een fruitboompje in de verzamelde aarde geplant.

Programma
14.00 – Verzamelen voor Centraal Station Groningen, waar de gehuurde bus van UVO Vervoer vertrekt
14:15 – Minicollege in de bus door Janneke Tops van De Gezonde Moestuin
15:00 – Aankomst Onstwedde
15.30 – Opening festival door wethouders Martin van Bostelen (Appingedam) en Goziena Bongers (Stadskanaal) gevolgd door film, het debat en de doemarkt
18:00 – Buffet door Smaak van het Noorden
19.00 – Einde festival en terug met de bus naar Groningen
20.00 – Aankomst Centraal Station Groningen

Meer informatie
Het evenement start op zaterdag 4 juli om 15.30 uur in een boerenschuur, adres: Veenhuizen 16 in Onstwedde.
Tickets zijn voor €10 te koop en zijn inclusief busvervoer en buffet. Zaterdag 4 juli verzamelen we om 14.00 uur voor de bodemexpress aan de voorkant van het Centraal Station. Met eigen vervoer zijn tickets €7.50. Bestel tickets op tijd want op=op.

Youth Food Movement, de gemeente Groningen, de Gezonde Moestuin en groenadviseur Marjan Nijland organiseren het festival ‘Jouw Bodem, Mijn Bodem’. Bezoek voor aanvullende informatie de website.

Fotocredits: ‘Touch Healthy Soil’ NRCS Soil Health
Dit artikel afdrukken