Ik heb het over de nieuwe vrekken. In de jaren negentig van de vorige eeuw maakte een voorhoede hen bekend. Ver voordat duurzaamheid, hun goeroe's en de duurzame Top 100 van Trouw in de mode kwamen.

Wel Nederlands en Frans, geen Duits en Engels
Ze probeerden duidelijk te maken dat het makkelijk minder kan. Ze zijn er nog wel, maar alleen in obscure bladen. Er is ook een Franstalige stroming. Daar heten ze niet, naar Molière's vrek ('l'avare), avaristen maar simplicitairen. Je vindt ze met name in Québec, Canada. Van daaruit waaiden de simplicitairen over naar België. Een Engels woord voor die beweging ben ik nog niet tegengekomen. Niettemin heeft juist die taal de mond vol 'groen' vocabulaire.

Mode voor 10
Een boor gebruik je niet vaak. Daarom kun je makkelijk toe met eentje per buurt. Je auto staat voornamelijk stil. Daarom is eentje op een huishouden of 10 wel genoeg. In een keuken kun je koken voor 20. Waarom doen we het dan voor 2? Die 3 broeken uit de uitverkoop heb je niet nodig. Sterker nog, je kleren hangen meestal werkeloos in de kast. Net als je auto. Je doet ze weg omdat ze uit de mode zijn, maar niet omdat ze versleten zijn. We gooien de helft van ons eten weg. Boeren verdienen geen moer. Niet omdat ze niet genoeg krijgen, maar omdat ze teveel maken. Zonder dat laatste zou immers niemand op het idee komen om er ramsj van te maken.

Krankzinnig
Gisteren werd bekend dat een knappe Zweed bedacht dat we de global warming kunnen stoppen door flink wat bomen in de kachel te stoppen. Het zou best kunnen. Iemand zei zelfs dat zijn ideeën kloppen ook al wordt de wereld er plaatselijk flink wat kaler van. De waarheid gebiedt te zeggen dat wij hier zoveel eten maken dat we zelfs de varkens maar het beste in een hoogoven tot energie zouden kunnen verstoken om een krapte te creëren die boeren iets laat verdienen. Dat is natuurlijk krankzinnig maar wel de wereld waarin we leven. Een wereld waarin we onze manier van leven niet op willen geven en 'duurzaam' zoeken naar manieren om dat ook niet te hoeven.

Delen
Waarom zijn we niet begonnen met die nieuwe vrekkigheid? Dat scheelt al meteen honderden procenten consumptie op alles wat niet over eten gaat. En zeg nou zelf: wat heb je meer aan eigens nodig dan je bed en een relatie waarin vertrouwen heerst? Zelfs eigen huizen zijn flauwekul, zoals alle studenten weten.

Die boom kan wachten. We moeten eerst terug naar de vrek die kan delen en die zijn geluk vindt in de slimmigheid waarmee hij dat doet. Zijn huis, zijn boor, zijn auto en zijn keuken. Zijn vrouw? Nou ja, dat wordt wat anders. Er zijn grenzen.

NB: ik kwam vorig jaar tot mijn schrik en verwondering voor op de Trouw Duurzame Top 100 lijst; ik heb de organisatie onlangs laten weten daar onder geen beding meer in genoemd te willen worden. Begin eens bij het begin en hou het simpel. Alle rest is gewoon groei en vooruitgang. Met duurzaam heeft het niets te maken.

Fotocredits: boom, Bèze, Bourgogne, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken