"In de Slag om Brussel stuiten Teun en Roland op een historische deal tussen Europa en de Verenigde Staten die aan de basis ligt van de megastallen in Nederland en de massale kap van oerwouden in Zuid- Amerika. In landen als Argentinië wordt massaal soja geplant om ons kiloknallerlapje te voeden. Een verhaal over duistere lobbypraktijken en een nuchtere boerin die proberen onze afhankelijkheid van buitenlandse soja te keren, door in Nederland een oude eiwitboon te herintroduceren om hun varkens mee te voeren: lupine"

Deze teksten zijn te lezen op de website van De Slag om Brussel van Teun van de Keuken en Roland Duong. De uitzending waar het om draait begint om 20:25 op Ned. 2.




De essentie draait om de vraag of het haalbaar en zinvol is om in Europa nog eiwitrijke gewassen te telen, nadat Europa die ergens na WO II in de uitverkoop heeft gedaan. Daarom wordt soja in de VS en Zuid-Amerika geteeld en importeren wij het als veevoer. Onze varkens, kippen en koeien hebben immers meer nodig dan het koolhydraatrijke voer dat we hier zelf voor hen maken.

Varkenshouder Annechien ten Have wil een lupinevarken in Nederland. Lupine is een eiwitrijkgewas en daarmee een sojavervanger. Maar kan het uit? Die vraag blijft hangen na het zien van de uitzending. En wat zijn de consequenties als het niet uit kan? Die vraag beantwoorden Teun van de Keuken en Roland Duong niet. Als er genoeg terzake kundige lezers zijn, kan Foodlog hem misschien wel beantwoorden.

Fotocredits: Soybeans, amicor
Dit artikel afdrukken