"Hoe komt het dat ons lapje vlees zo goedkoop is? En waarom halen wij zo’n belangrijk deel van ons veevoer, het eiwitrijke soja helemaal van de andere kant van de wereld?"
"In de Slag om Brussel stuiten Teun en Roland op een historische deal tussen Europa en de Verenigde Staten die aan de basis ligt van de megastallen in Nederland en de massale kap van oerwouden in Zuid- Amerika. In landen als Argentinië wordt massaal soja geplant om ons kiloknallerlapje te voeden. Een verhaal over duistere lobbypraktijken en een nuchtere boerin die proberen onze afhankelijkheid van buitenlandse soja te keren, door in Nederland een oude eiwitboon te herintroduceren om hun varkens mee te voeren: lupine"
Deze teksten zijn te lezen op de website van De Slag om Brussel van Teun van de Keuken en Roland Duong. De uitzending waar het om draait begint om 20:25 op Ned. 2.
De essentie draait om de vraag of het haalbaar en zinvol is om in Europa nog eiwitrijke gewassen te telen, nadat Europa die ergens na WO II in de uitverkoop heeft gedaan. Daarom wordt soja in de VS en Zuid-Amerika geteeld en importeren wij het als veevoer. Onze varkens, kippen en koeien hebben immers meer nodig dan het koolhydraatrijke voer dat we hier zelf voor hen maken.
Varkenshouder Annechien ten Have wil een lupinevarken in Nederland. Lupine is een eiwitrijkgewas en daarmee een sojavervanger. Maar kan het uit? Die vraag blijft hangen na het zien van de uitzending. En wat zijn de consequenties als het niet uit kan? Die vraag beantwoorden Teun van de Keuken en Roland Duong niet. Als er genoeg terzake kundige lezers zijn, kan Foodlog hem misschien wel beantwoorden.
Fotocredits: Soybeans, amicor
Dit artikel afdrukken
Deze teksten zijn te lezen op de website van De Slag om Brussel van Teun van de Keuken en Roland Duong. De uitzending waar het om draait begint om 20:25 op Ned. 2.
De essentie draait om de vraag of het haalbaar en zinvol is om in Europa nog eiwitrijke gewassen te telen, nadat Europa die ergens na WO II in de uitverkoop heeft gedaan. Daarom wordt soja in de VS en Zuid-Amerika geteeld en importeren wij het als veevoer. Onze varkens, kippen en koeien hebben immers meer nodig dan het koolhydraatrijke voer dat we hier zelf voor hen maken.
Varkenshouder Annechien ten Have wil een lupinevarken in Nederland. Lupine is een eiwitrijkgewas en daarmee een sojavervanger. Maar kan het uit? Die vraag blijft hangen na het zien van de uitzending. En wat zijn de consequenties als het niet uit kan? Die vraag beantwoorden Teun van de Keuken en Roland Duong niet. Als er genoeg terzake kundige lezers zijn, kan Foodlog hem misschien wel beantwoorden.
Fotocredits: Soybeans, amicor
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Raadsel: Lupinebonen, 4000kg, Udo Prins, Louis Bolk, duurzaam?
Zonder kunstmest?
Ik snap hem wel. Maar vat hem niet.
Hoeveel cent per kg ook al weer? Zal het eens opzoeken wanneer mijn server weer in bedrijf is.
Komt nog bij dat soja teelt steeds meer naar het zuiden van de Amerika's verhuisd is. Biomassaproductie volgens SEBP daar meer dan drie keer zo veel dan hier. Wel even fosfaat en kalk toevoegen.
Vraagje, zijn die mensen van de PvdD nu ook al voor kunstmest?
Teun van de Keuken, tja!
@Hendrik, ik ben voor een importheffing op soja. En ja dan zal vlees wat duurder worden. So what. Hierdoor lokken we EU productie van eiwitgewassen uit. En ja het kunstmestverhaal lossen we niet op. Maar als gewassen bemest worden met mest van dieren, dan zijn we wel weer een stapje ecologischer.
En iemand zal toch echt moeten gaan experimenteren met alternatieve eiwitgewassen.
Dit schreef ik een tijdje terug. Wel jammer dat iedereen het vergeten is. Ik had graag wat reclame gemaakt voor gegarandeerd sojavrij, diervriendelijk, gezond, milieubewust, 100% grassfed rundvlees......
P.S. Ik wil Teun van de Keuken en Roland Duong wel helpen: om voldoende, goedkoop en veilig veevoer te produceren voor een land als Nederland heb je maar een paar dingen nodig: 2 miljoen hectare betaalbare landbouwgrond gelegen tussen de 30ste breedtegraden, voldoende zonlicht en vocht. Je kan ook afscheid nemen van de intensieve veeteelt alhier. Maar dat wil de heer Maat weer niet. Dilemma !