We weten ondertussen allemaal dat teveel industrieel vlees slecht is voor het milieu, de dieren en ons. Toch worden veel boodschappentassen nog steeds met goedkope vleeslappen gevuld. Hoe kan dit? De oprichters van The Future of Meat geven een logisch antwoord: “We houden niet op industrievlees te eten, zolang de gevolgen in de toekomst onzichtbaar zijn.” Dat wil The Future of Meat met een video-installatie veranderen. Bekijk de toekomst van vleesconsumptie, neem een kijkje in het jaar 2050.

Eten wij in 2050 nog vlees?
Met film visualiseren de bedenkers, Madelaine en Anna Berlis, vijf verschillende toekomstscenario’s die te maken hebben met onze vleesconsumptie. Het viel de zussen op dat er veel media aandacht is voor verschillende toekomstscenario’s gebaseerd op vleesconsumptie, maar dat ze nooit daadwerkelijk werden gevisualiseerd. Bovendien vergelijkt niemand ze met elkaar.

Daar zou hier op Foodlog een begin mee gemaakt kunnen worden.

De toekomstscenario’s bestaan uit vijf richtingen waarheen onze vleesconsumptie zich kan ontwikkelen, namelijk: insectenvlees, vlees uit het lab, minder en regionaal vlees, geen vlees en ‘niets doen’ – het scenario waarbij we niet ingrijpen in hoe we nu consumeren. De vijf scenario’s presenteren zich als een soort paralelle universa, waarbij de kijker een blik op de huiselijke omgeving en de manier van leven krijgt. De scripts van de scenario’s baseren zich op wetenschappelijk onderzoek, trendprognoses en huidige ontwikkeling. Niet een van de scenario's is bij voorbaat beter dan de andere, informeren van de bezoeker is het belangrijkste.

Crowdfunding
Voordat The Future of Meat in Utrecht, Hilversum en het Viva las Vega’s festival in Amsterdam staat, heeft het project nog financiële ondersteuning nodig. Met nog 3 dagen te gaan staat de teller op 89% van de benodigde 7.500 euro.
Steun dit project op Cinecrowd. De deadline is 4 april 2015.

Bekijk de website of Facebook voor meer informatie over het project.

Fotocredits: The Future of Meat
Dit artikel afdrukken