Miljoenen mensen leven met een chronische ziekte. De een voelt zich patiënt, terwijl een ander geen beperkingen ervaart. De wetenschap is daarom op zoek naar genetische, metabole en psychische verklaringen voor deze verschillen. Voeding speelt hier een grote rol in. Het kan het metabole evenwicht verstoren of juist bijdragen aan het herstel ervan. Hoe kunnen we de gezondheidsvaardigheden van cliënten stimuleren en daarmee de gezondheidsbeleving verbeteren? Het congres daagt de deelnemers uit om hierover met elkaar in discussie te gaan.

Programma
Er is een indrukwekkend programma met drie tracks op het gebied van ‘metabolisme’, ‘welbevinden’, en ‘nutriënten’. Naast de plenaire sessies van dagvoorzitter Ellen Kampman, Stan Gielen ('Leven met een chronische ziekte, de onderzoeksagenda'), Eric van de Laar ('Eten, een eigen waardevolle bijdrage aan welbevinden') en Meike Bartels ('Genen en geluk') zijn er drie sessierondes waarbij je kunt kiezen welke tracks je wilt bijwonen.
Voor alle drie de tracks geldt dat er een plenaire sessie is tijdens de lunchpauze (11.50 tot 13.00 uur) van de winnaar van de Young Professional Award en een pauze van 14.10 tot 14.40 uur.

Track: metabolisme
- 'Metabolomics', Thomas Hankemeier, discussie o.l.v. Kirsten Berk
- 'Slaap als medicijn', Gerard Kerkhof, discussie o.l.v. Agnes Slabbekorn
- 'Voeding: de prestatieverbeteraar voor medicatie’, Gerda Pot, discussie o.l.v. Elly Kaldenberg

Track: welbevinden
- 'Hoe laten mensen zich beïnvloeden?', Noele Aarts, discussie o.l.v. Anke Pruissen-Boskaljon
- 'Persoonskenmerken en ervaren gezondheid', spreker in te vullen, discussie o.l.v. Inge de Kok
- 'Voeding en SOLK (Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten), Ingeborg Brouwer, discussie o.l.v. Monique Reuver

Track: nutriënten
- 'Chrono nutrition', Renger Witkamp, discussie o.l.v. Nellie Overbeeke
- 'Moodfood, vreugdevol voedsel', Ben Witteman, discussie o.l.v. Annet Scholten
- 'Vitamine D en depressie', Witte Hoogendijk, discussie o.l.v. Ingrid Huisman

Zie de website voor het volledige programma.

Young Professional Award
Voeding Nederland reikt tijdens het congres de Young Professional Award (YPA) uit. Heb je een verfrissende kijk op voedingswetenschap en de vertaalslag daarvan naar de praktijk? En ben je niet ouder dan 35 jaar? Dan kom je in aanmerking voor de YPA. Als winnaar kan je tijdens het congres in een eigen sessie aan 300 deelnemers laten zien wat je in je mars hebt.

Stuur je inzending vóór 11 november in via de website.

Informatie
Adres: Jaarbeursplein, 3521 AL, Utrecht
Kosten: €225, €105 voor studenten, €150 voor leden AVGV/DCN/NAV/NVVL en NVD en PhD studenten/AOI's.
Aanmelding: via deze link.
Dit artikel afdrukken