Michel de Groot wilde zijn ervaringen delen naar aanleiding van een bericht hier over E-nrs. Wat is gezond en wat niet? Soms ziet hij door de bomen het bos niet meer.
Als ik in de super mijn winkelwagen vul, krijg ik soms een gevoel dat ik aan alle kanten wordt opgezadeld met allerlei gezonde claims die niet kloppen. Vroeger was ik beslist de ideale prooi voor de marketeers van de voedingsmiddelenindustrie. In die tijd ging gewoon alles in de winkelwagen zonder na te denken. Sinds ik ervoor gekozen heb wat bewuster te gaan leven lukt ze dat steeds minder!
Mijn grote vraag werd: wat is gezond? Heel wat uren zoeken en lezen op internet boden uitkomst. Ik belandde in een ware soap, waar Goede Tijden Slechte Tijden niet tegenop kan.
Melk is goed voor elk? Nee, dat blijkt helemaal niet waar te zijn, want het is alleen voor kalfjes. En de calcium dan, die erin zit, die is toch goed voor mijn botten? Nee, ook al niet waar.
Site’s die dit claimen willen het nog wel eens over sojadrank hebben. Dus zal ik die maar nemen. Dan moet ik oppassen want ik loop de kans genetisch gemanipuleerde soja binnen te krijgen. En daar zitten heel veel nadelen aan.
Ik heb ook nog margarine nodig. Is Becel gezond? Dan toch maar een ander merk, maar ik durf het niet meer te kopen, want "de een zijn dood, smeert de ander op z'n brood"! Ook lees ik daar dat de samenstelling van margarine maar 1 molecuul met plastic verschilt, en dat het 27 ingrediënten heeft die ook in verf zitten. Nou, dan zal dat dus ook wel niet gezond voor mij zijn.
Volgens velen op internet zijn chips uit den boze. En die wil ik niet laten staan. Qua chips dacht ik er goed aan te doen die ene te nemen zonder E-nummers. Dus die van Hoeksche Waard. Deze bevatten geen kunstmatige smaakstoffen of allergenen las ik op hun site. Helaas vergaten ze te melden dat er toch wel acrylamide in zat.
Als er al iets gezond is, zit het soms in een plastic verpakking. Pas op, denk ik dan, want straks beginnen mijn borsten te groeien! In plastic verpakkingen kan namelijk BPA (Bisphenol‐A) zitten. Dat is een chemische stof die hormonen nabootst. BPA is in zeer lage dosering aanwezig maar is kankerverwekkend, veroorzaakt onvruchtbaarheid en verstoort de hormoonhuishouding.
En zo kan ik nog lang doorgaan. Wat me opviel is dat veel site’s mij bang praten, om me vervolgens naar hun webshop te loodsen waar je alles kunt kopen wat wel gezond is. Superfoods zoals açai, maca, spirulina moet je hebben. Wat is er mis met broccoli denk ik dan?
Ik denk dat ik met simpel boerenverstand ver genoeg kom om de voor mij juiste keuzes te maken. Ik volg geen goeroe, vertrouw liever op mijn intuïtie en luister naar mijn lichaam. Vertel eens, hoe doe jij het?
Fotocredits: whologwhy
Dit artikel afdrukken
Mijn grote vraag werd: wat is gezond? Heel wat uren zoeken en lezen op internet boden uitkomst. Ik belandde in een ware soap, waar Goede Tijden Slechte Tijden niet tegenop kan.
Melk is goed voor elk? Nee, dat blijkt helemaal niet waar te zijn, want het is alleen voor kalfjes. En de calcium dan, die erin zit, die is toch goed voor mijn botten? Nee, ook al niet waar.
Site’s die dit claimen willen het nog wel eens over sojadrank hebben. Dus zal ik die maar nemen. Dan moet ik oppassen want ik loop de kans genetisch gemanipuleerde soja binnen te krijgen. En daar zitten heel veel nadelen aan.
Ik heb ook nog margarine nodig. Is Becel gezond? Dan toch maar een ander merk, maar ik durf het niet meer te kopen, want "de een zijn dood, smeert de ander op z'n brood"! Ook lees ik daar dat de samenstelling van margarine maar 1 molecuul met plastic verschilt, en dat het 27 ingrediënten heeft die ook in verf zitten. Nou, dan zal dat dus ook wel niet gezond voor mij zijn.
Volgens velen op internet zijn chips uit den boze. En die wil ik niet laten staan. Qua chips dacht ik er goed aan te doen die ene te nemen zonder E-nummers. Dus die van Hoeksche Waard. Deze bevatten geen kunstmatige smaakstoffen of allergenen las ik op hun site. Helaas vergaten ze te melden dat er toch wel acrylamide in zat.
Als er al iets gezond is, zit het soms in een plastic verpakking. Pas op, denk ik dan, want straks beginnen mijn borsten te groeien! In plastic verpakkingen kan namelijk BPA (Bisphenol‐A) zitten. Dat is een chemische stof die hormonen nabootst. BPA is in zeer lage dosering aanwezig maar is kankerverwekkend, veroorzaakt onvruchtbaarheid en verstoort de hormoonhuishouding.
En zo kan ik nog lang doorgaan. Wat me opviel is dat veel site’s mij bang praten, om me vervolgens naar hun webshop te loodsen waar je alles kunt kopen wat wel gezond is. Superfoods zoals açai, maca, spirulina moet je hebben. Wat is er mis met broccoli denk ik dan?
Ik denk dat ik met simpel boerenverstand ver genoeg kom om de voor mij juiste keuzes te maken. Ik volg geen goeroe, vertrouw liever op mijn intuïtie en luister naar mijn lichaam. Vertel eens, hoe doe jij het?
Fotocredits: whologwhy
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Michel,
Ik heb ook eens naar de aanbeveling van Wouter de Heij gekeken en ik ben tot de ontdekking gekomen dat het nagenoeg overeenkomt met de veranderingen die ikzelf het afgelopen jaar in mijn eetpatroon heb aangebracht.
Ik voel mij er uitstekend bij en ik raad je aan om ook hier eens mee te beginnen.
Ik wil nog wel een paar kanttekeningen plaatsen bij de keuze van welk artikel je gaat gebruiken:
Zalm. Er zijn twee soorten zalm: wilde zalm en gekweekte zalm. Het is mij bekend dat bij voor het voeden van gekweekte zalm visolie wordt gebruikt. Visolie is ernstig verontreinigd met allerlei stoffen die slecht zijn voor onze gezondheid.
Ik raad iedereen aan om uitsluitend wilde zalm te eten.
Visolie capsules die EPA en DHA bevatten. EPA en DHA zijn twee vetzuren die gemakkelijk geoxideerd worden indien zij in contact komen met zuurstof. Ik gebruik uitsluitend capsules die apart verpakt zijn en dan ook nog eens in combinatie met een capsule asthaxanthine, zeer sterke anti-oxidant, die wilde zalm de rode kleur geeft.
Olie. Ik gebruik uitsluitend cocosolie en extra vergine olijfolie die ik koop in Italie bij een biologisch bedrijf: Fattoria La Vialla, www.flavialla.it, In 1964 heb ik tijdens mijn stage in La Spezia, voor de eerste keer een lezing gevolgd over de waarde van het Mediterrane dieet. Later heb ik nog eens een conferentie over de gezondheids aspecten van olijfolie gevolgd. En ik weet dat er nog al wat wetenschappelijk onderzoek is verricht, bv in Australie. Extra vergine olijfolie kenmerkt zich door de aanwezigheid van drie typen anti-oxidanten: squaleen, polyfenolen en vitamine E. Je kunt zelf googelen wat deze verbindingen voor iemands gezondheid betekenen. Ik heb echter het sterke vermoeden dat sommige producenten squaleen eruit halen en duur verkopen aan de cosmetische industrie.
Op het etiket zul je ook nooit de hoeveelheid ( 0,5% ) squaleen aantreffen, wel bv dat er 0% cholesterol in zit. Je moet weten dat uit squaleen juist cholesterol gemaakt wordt. Een beetje verwarrend dus, maar er valt nog wel wat meer over de inhoud van dit soort etiketten te zeggen.
Vitamine D. Gebruik uitsluiten D3. Zie de website van Ron Fonteine:
www.leefbewust.com
Tenslotte. Volgens mij is het gezondste fruit de Gojibes. Vooral voor diegenen die hun ogen gezond willen houden, want deze zijn zeer rijk aan zeaxanthine, een van de E-nummers. 161. Verder vindt je deze stof vooral in oranje paprika's, maar zeer weinig in groene groente. Maculadegeneratie is een irreversibel proces en je kunt misschien door de juiste voeding het proces uitstellen. Zorg er daarom ook voor dat je voldoende Se en Zn binnenkrijgt. En houdt er rekening mee dat, indien je ACE remmers gebruikt deze Zn via de urine uit je lichaam verwijderen, aanbeveling van FDA.
Een laatste tip: zet nooit thee of koffie door heet water uit de kraan te gebruiken
Koud kraanwater bevat koper in een hoeveelheid, die je homeopatische verdunning zou kunnen noemen. Die hoeveelheid verandert snel indien je heet water gebruikt. En teveel koper zou wel eens Alzheimer kunnen veroorzaken.
En loop iedere avond 7 km in 1 uur.
Succes ermee en met dank aan Wouter de Heij voor dit duidelijke verhaal.
Michel, je bent mijn held!! Hahahaha.......wat bedoel ik daarmee:
Ik was net als jij, kocht voorheen gewoon wat ik wilde en dacht, het zal vast geen kwaad kunnen, bijv: chips is tenslotte van aardappel gemaakt met wat kruiden erop en gebakken in sla- of zonnebloemolie waar je ook je stukje vlees in mag bakken, dus wat kan het dan voor kwaad? En zo met alles, die maaltijdmixen van knorr, prima toch, hoef je niet allerlei potjes kruiden in huis te hebben om het zelf samen te stellen, alles bij elkaar in 1 verpakking, wat een vondst!
En ja, ik werd steeds dikker, terwijl ik gewoon 2x per dag brood at met beleg en margarine en 's avonds groente, stukje vlees, soms wat fruit tussendoor, niet teveel want je wordt dik van die suikers in fruit!.........en ach, dan mag je toch best wat snoepen? Tot ik iets meer dan 2 jaar geleden besloot met het GOK dieet te beginnen. Ik viel af, at steeds minder uit pakjes en zakjes, steeds meer verse producten, geen chips, koekjes enz meer en verdorrie, het werkte. Hierdoor ging ik ook steeds meer lezen uit boeken, op internet en documentaires kijken en heb daarmee mij ngezonde verstand laten werken, want ja, waarom zou groente en vooral fruit nou eigenlijk slecht zijn? Dat kan gewoon niet, wij zijn ene product van de Aarde net als alle dieren, de Aarde, moeder natuur dus, heeft al die producten voor ons 'uitgevonden' om van te kunnen leven.
Sinds november vorig jaar ben ik nog meer groente en fruit gaan eten, ik noem mijzelf nu 3/4 planteneter(ala Boele Ytsma)alleen eet ik elke dag toch nog wel iets van dierlijke eiwitten in de vorm van gekookt ei of stukje vlees/vis, maar verder heel vaak sla met van alles aan groente erdoor en veel fruit. Sinds 2 jaar geen brood en melk meer roomboter ipv margarine, mits ik iets van crackers eet met beleg, wat zelden voorkomt of ik bak mijn vlees erin.
En nu ben ik op de helft van mij streefgewicht, ik had er al kunnen zijn, maar al die verleidingen blijven toch lekker. Ik ga er aleen bewuster mee om, ik weet dat een gebakje, zak chips, pak koekjes enz niet goed voor me is, maar daarom mag ik er van mezelf soms echt wel van genieten, dan vallen we maar langzamer af. Ik ben me erdus wel zeer bewust van wat ik eet, wat er allemaal aan rotzooi zit in wat ik noem "fabrieksmatig geproduceerde voedselachtige substanties" en als ik iets dergelijks wil eten er bewust een keus voor maken en niet het zomaar in mijn winkelwagen gooien omdat ik moet eten en het morgen weer eten, overmorgen weer.......je snapt het wel. Net zo als een snoepje voor een kind geen gewoonte moet zijn, maar een traktatie.
Ik ben er de afgelopen 2 jaar dus in 'gegroeid' en omgeturnd. Had ik het 20 jaar geleden geweten dan had ik niet eens dik geworden. Ik ben iig blij dat ik het plantaardige bestaan opgepakt heb en geniet met volle teugen van allerlei fruit, vooral nu in de zomer.
Via lessen op school is een goed idee, maar in de praktijk niet haalbaar, omdat in die lessen dan vaak toch gegrepen wordt naar de verkeerde adviezen, het zit nu eenmaal in de mens ingebakken dat je 3 glazen melk per dag moet drinken en 6 tot 8 boterhammen moet eten, dat krijg je er niet zomaar uit, dat moet groeien. En groeien kan het alleen maar door mensen te wijzen op artikelen over voeding en je kennis proberen te verspreiden via fora, zoals hier op foodlog.
@ Wouter, ik had je reactie over het hoofd gezien doordat ik mijn browser niet had gerefresht voordat ik mijn eerdere reactie plaatste.
Wat ik in mijn artikel misschien niet goed benadrukt heb, is dat het mij nu wel duidelijk is wat voor mij een gezond voedingspatroon is. En het was toentertijd heel ingewikkeld hoor.
Misschien een suggestie om kinderen het op school via bepaalde lessen bij te brengen. Een stukje bewustzijn wat voeding met ze doet. Maar misschien gebeurt dat al.
Ik vond je blog wel interessant. Veel punten in je blog zijn onderdeel van mijn voedingspatroon.
Ik denk als ik een studie voor diëtiste of leefstijlcoach zou gaan volgen, ik tijdens de les weinig nieuws krijg te horen. Alles wat je op zo’n studie krijgt te horen staat allemaal op internet. En heb er heel, heel, heel veel over gelezen. Heel bijzonder hoe dat allemaal werkt met hormonen in het menselijk lichaam, en hoe ver dat gaat.
Ik geloof zeker dat bij al die deskundigen die genoemd worden dat er voldoende aandacht wordt geschonken voeding, maar ik betwijfel dat er bij de meeste géén of nauwelijks aandacht geschonken wordt aan wat ik noem het probleem achter het probleem. Sommige mensen zijn op een bepaalde manier in een dusdanig patroon terecht gekomen, dat je dat niet even met een lijstje gezonde producten weet op te lossen. Dan leer je ze weer een nieuw patroon aan, zonder de kern van het probleem aan te pakken. Maar een discussie daarover dat is denk ik meer iets voor een blog gericht op psychologie. Overigens geen kwaad woord over de genoemde personen, ze doen goed werk zover ik kan inschatten.
@Wouter, wetenschappelijk heel correct maar praktisch waardeloos. Consumenten kiezen in een winkel immers producten en niet een voedingspatroon. Dat laatste uiteraard wel indirect door de samenhang van de producten die ze kopen.
@ Dick; hoe ik luister naar mijn intuïtie ? Nou, ik ga ervan uit dat mijn gevoel/intuïtie gelijk heeft.
Ken je deze voorbeelden; “ik had dat achteraf zien aankomen”. “Had ik toch maar naar mijn gevoel geluisterd”. “Een bepaald voorgevoel hebben”. Nou dat is dus dat gevoel/intuïtie. Ik weet even niet hoe ik het beter kan uitleggen.
Het gaat hier over voedsel. En ik merk dat het daar ook voor geldt in mijn situatie.
Als ik vergelijk wat ik vroeger at, en nu eet, is het een stuk gezonder.
Het begon simpel met smoothies naar mijn werk mee te nemen. Ik at namelijk nooit fruit.
En ik bleek daar meer energie van te krijgen, en me beter te voelen.
Dus toen kreeg ik de smaak te pakken en begon bepaald voedsel te proberen wat ik uit gewoonte nooit at. En soms is het vaak gewoon mijn volle verstand gebruiken. Een etiketje is zo gelezen in de winkel. En ik eet nu gewoon waar ik op dat moment zin in heb, en op het moment dat ik zin heb. En dat blijkt veelal dingen te zijn waar over algemeen iedereen het wel over eens is dat het gezond is. Dat betekend niet dat ik nooit meer een snackbar bezoek.
@ Josien; ik smeer roomboter op mijn brood. Elders schreef ik al dat boter op je brood smeren ook een soort van traditie is. Zou die plak kaas zonder boter nou echt van je brood afrollen. Alles wat stoombaar is gaat in de stoomoven. Veel lekkerder! Het blijkt ook nog gezonder te zijn in onderzoeken. Hier ook geen soja, maar gewoon melk. Volle melk, want dat vind ik het lekkerste. Ik merk geen enkel nadeel aan melk, dus ik laat me door genoemde site’s echt niet bang praten. Dwing me de waarheid niet op, denk ik dan. Iedereen heeft zo zijn eigen waarheid. En ik denk dat voor iedereen wel geldt dat die waarheid wel eens wil veranderen.