Van veel bier drinken krijg je een dikke buik. Of toch niet? Nieuw onderzoek wil ons doen geloven dat het drinken van bier geen bierbuik oplevert. Maar het is wel een vreemd rapport.
De Britse voedingsdeskundige Dr. Kathryn O'Sullivan is de auteur van het werk: "Beer & Calories; A Scientific Review", dat op The Drinks Business wordt gepresenteerd. De Huffington Post pakte het met beide handen aan en ontdekt: 'het rapport is nergens online te vinden, het zou gesponsord zijn door de bierindustrie en O'Sullivan geeft ons geen enkele aanwijzing over wat de 'bierindustrie' inhoudt'.
Volgens O'Sullivan bevat bier minder calorieën dan wijn, sterke drank en jus d'orange. Je zou er dus goed aan doen bier te drinken in plaats van die andere dranken. Een 'half pint' (0,47 liter) bier in plaats van een glas wijn bespaart 40 calorieën. “Helaas heeft bier het imago veel calorieën en vet te bevatten. Het is erg oneerlijk." stelt ze. Met mate gedronken zou bier dezelfde gezondheidsvoordelen bieden als wijn, en helpen tegen hartproblemen, osteoporose en diabetes. Voor deze claims voert ze eerdere onderzoeken met wetenschappelijke bewijzen aan.
De Huffington Post bleef skeptisch en legde contact met Dr. Marion Nestle, hoogleraar aan de New York University. Zij reageerde: "Bier bevat calorieën en als je het in bovenmatige hoeveelheden drinkt wordt je er dik van. Bovenmatige alcoholinname verhoogt het risico op alcoholische leverziekten en bier kan dat net zo goed veroorzaken als iedere andere soort alcohol. Maar de meeste bierbuiken zijn gewoon het gevolg van teveel calorieën, uit welke bron dan ook, waaronder bier." Het is maar dat je het weet.
Een bierbuik krijg je dus niet noodzakelijkerwijs van bier. De vetbuik komt gewoon van te-veel.
Onderstaand de officiële NEVO-tabel met caloriewaarden:
Fotocredits foto kop: Temptation, jdn
Fotocredits tabel: NEVO, RIVM
Dit artikel afdrukken
Volgens O'Sullivan bevat bier minder calorieën dan wijn, sterke drank en jus d'orange. Je zou er dus goed aan doen bier te drinken in plaats van die andere dranken. Een 'half pint' (0,47 liter) bier in plaats van een glas wijn bespaart 40 calorieën. “Helaas heeft bier het imago veel calorieën en vet te bevatten. Het is erg oneerlijk." stelt ze. Met mate gedronken zou bier dezelfde gezondheidsvoordelen bieden als wijn, en helpen tegen hartproblemen, osteoporose en diabetes. Voor deze claims voert ze eerdere onderzoeken met wetenschappelijke bewijzen aan.
De Huffington Post bleef skeptisch en legde contact met Dr. Marion Nestle, hoogleraar aan de New York University. Zij reageerde: "Bier bevat calorieën en als je het in bovenmatige hoeveelheden drinkt wordt je er dik van. Bovenmatige alcoholinname verhoogt het risico op alcoholische leverziekten en bier kan dat net zo goed veroorzaken als iedere andere soort alcohol. Maar de meeste bierbuiken zijn gewoon het gevolg van teveel calorieën, uit welke bron dan ook, waaronder bier." Het is maar dat je het weet.
Een bierbuik krijg je dus niet noodzakelijkerwijs van bier. De vetbuik komt gewoon van te-veel.
Onderstaand de officiële NEVO-tabel met caloriewaarden:
Fotocredits foto kop: Temptation, jdn
Fotocredits tabel: NEVO, RIVM
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een bierbuik krijg je van de koolhydraten in het bier. Die zitten niet in wijn.
Da's nieuws! Alcohol is nl. gewoon pure kCal, of het nou in wijn of in bier zit.
Al in de jaren '20 van de 19e eeuw constateerde Jean Brillat Savarin dat producten waar koolhydraten in zaten de dikmakers waren.
En niet alle calorieën lijken hetzelfde effect te hebben in het lichaam. Niet de kwantiteit, maar de kwaliteit lijkt bepalend. Bij mensen die er gevoelig voor zijn (zoals ik) worden koolhydraten als vet opgeslagen. Bier bevat naast alcohol koolhydraten, wijn niet.
Zie ook:
http://www.motherearthnews.com/Natural-Health/2008-10-01/Dietary-Fat-Health-Weight.aspx#axzz2L6V2j7Up
@Guido, je zit te kletsen. In bier zit evenveel koolhydraat per 100ml als in rode wijn. Rode wijn bevat bijna 2x zoveel alcohol als bier. Per 100ml zit er bijna 2x zoveel kcal in rode wijn (en witte!) als in bier. Kortom, wijn is niet slechter dan bier (en omgekeerd). Als je per glas gaat kijken dan ontlopen rode wijn en bier elkaar dus niet. Witte wijn komt ietsjes gunstiger uit de vergelijking. Ik heb Dick zonet een screendump vanuit Nevo gestuurd; misschien kan hij dat plaatje posten.
Ik drink regelmatig wijn, zelden of nooit pils, af en toe 'echt bier'. En ik beweeg meer dan gemiddeld met het erf dat we hebben. Eet gezond. En ik ben dik. Zoals met veel onderzoeken en conclusies: er is altijd meer. Feitjes op zich zijn misschien interessant, maar het gaat om het stelsel van alle feiten (die we, zo leert de ervaring, niet kennen, want we ontdekken telkens weer 'iets').