Dagelijks reizen honderdduizenden mensen via de grote NS stations. Wakker Dier hing er posters op om het publiek voor te bereiden. Vanaf maandag 7 mei aanstaande zet het de aanval in op McDonald's, Iglo en Nestlé (de pizza's van Wagner). Net als Unilever, Olvarit en Struik moeten die bedrijven ophouden met plofkip. Daarna zijn de supermarkten aan de beurt.
Ten aanzien van de verplichte omschakeling van plofkippen naar 1 ster kippen krijgt Wakker Dier inmiddels steun van de PvdA die demissionair staatssecretaris Bleker heeft gevraagd om maatregelen tegen ploffende kip op het superschap.
Wakker Dier schrijft: Om klanten naar hun winkels te lokken, stunten supermarkten met vlees. Maar achter die kiloknallers schuilt een dierenleven vol leed.
Zo komt een gewone vleeskip nooit buiten. Maar zit in een dichte schuur met duizenden andere. Om de kosten te drukken, staat ze haar hele leven in haar eigen uitwerpselen. In 6 weken groeit ze uit van een kuikentje tot een vleeshomp van gemiddeld 2,2 kilo, daarom wordt dit ook wel plofkip genoemd.
Gun jij de kip ook een beter leven? Help ons dan om succesvol campagne te voeren tegen de kiloknaller.
De laatste zin verwijst naar een pagina waar het gaat over dieren in hokken die in hun eigen stront zouden zitten. 'Plofkippen' - slachtkuikens in vakjargon - zitten niet in hokken maar in grote stallen. Legkippen zaten vroeger in hokken en juist daarom niet in hun eigen stront. In scharrelschuren, zowel de binnen als de tegenwoordig door Wakker Dier geprefereerde buitenvariant lopen ze wel in hun eigen stront. Dat doen ze zelfs in het door Wakker Dier als ultiem diervriendelijk omarmde Rondeel. De organisatie overdrijft wat. Net als op de poster in de stations waarop een 'biologische kip' staat tegenover een regulier slachtkuiken dat sneller groot wordt. Het dier waarop Unilever en Struik overgingen heeft slechts één ster, terwijl het biologische beest er drie heeft.
Dat zijn détails, ook al zijn ze belangrijk. Veel belangrijker is de vraag wat Wakker Dier gaat doen aan de concurrentie die straks gaat ontstaan tussen de supers en Unilevers om ons de goedkoopst mogelijke kip met 1 ster te kunnen leveren. De eerste sterknallers zijn reeds in voorbereiding. Ze gaan komen uit Roemenië.
Wil Wakker Dier Roemeense kip op haar geweten of wordt het wakker? De kip waar het de harten van treinreizigers harder van laat kloppen kan in Nederland helemaal niet gemaakt worden. Het overgrote deel van de stallen is er niet geschikt voor omdat er geen uitloopje aan gemaakt kan worden; een vriendelijke doorzonwoning met niet biologisch maar duurzaam gehouden kippen van de linkersoort is daarentegen een fluitje van een cent en nog beter voor de volksgezondheid ook. Foodlog wees de Dierenbescherming daar al drie jaar geleden op. Het zal toch niet zo zijn dat de Wakker Dier met al zijn knappe marketingvaardigheden nu dezelfde fout gaat maken en de kip uit Nederland laat verdwijnen?
De poster van Wakker Dier die op dit moment op Nederlandse NS stations hangt:
Dit artikel afdrukken
Wakker Dier schrijft: Om klanten naar hun winkels te lokken, stunten supermarkten met vlees. Maar achter die kiloknallers schuilt een dierenleven vol leed.
Zo komt een gewone vleeskip nooit buiten. Maar zit in een dichte schuur met duizenden andere. Om de kosten te drukken, staat ze haar hele leven in haar eigen uitwerpselen. In 6 weken groeit ze uit van een kuikentje tot een vleeshomp van gemiddeld 2,2 kilo, daarom wordt dit ook wel plofkip genoemd.
Gun jij de kip ook een beter leven? Help ons dan om succesvol campagne te voeren tegen de kiloknaller.
De laatste zin verwijst naar een pagina waar het gaat over dieren in hokken die in hun eigen stront zouden zitten. 'Plofkippen' - slachtkuikens in vakjargon - zitten niet in hokken maar in grote stallen. Legkippen zaten vroeger in hokken en juist daarom niet in hun eigen stront. In scharrelschuren, zowel de binnen als de tegenwoordig door Wakker Dier geprefereerde buitenvariant lopen ze wel in hun eigen stront. Dat doen ze zelfs in het door Wakker Dier als ultiem diervriendelijk omarmde Rondeel. De organisatie overdrijft wat. Net als op de poster in de stations waarop een 'biologische kip' staat tegenover een regulier slachtkuiken dat sneller groot wordt. Het dier waarop Unilever en Struik overgingen heeft slechts één ster, terwijl het biologische beest er drie heeft.
Dat zijn détails, ook al zijn ze belangrijk. Veel belangrijker is de vraag wat Wakker Dier gaat doen aan de concurrentie die straks gaat ontstaan tussen de supers en Unilevers om ons de goedkoopst mogelijke kip met 1 ster te kunnen leveren. De eerste sterknallers zijn reeds in voorbereiding. Ze gaan komen uit Roemenië.
Wil Wakker Dier Roemeense kip op haar geweten of wordt het wakker? De kip waar het de harten van treinreizigers harder van laat kloppen kan in Nederland helemaal niet gemaakt worden. Het overgrote deel van de stallen is er niet geschikt voor omdat er geen uitloopje aan gemaakt kan worden; een vriendelijke doorzonwoning met niet biologisch maar duurzaam gehouden kippen van de linkersoort is daarentegen een fluitje van een cent en nog beter voor de volksgezondheid ook. Foodlog wees de Dierenbescherming daar al drie jaar geleden op. Het zal toch niet zo zijn dat de Wakker Dier met al zijn knappe marketingvaardigheden nu dezelfde fout gaat maken en de kip uit Nederland laat verdwijnen?
De poster van Wakker Dier die op dit moment op Nederlandse NS stations hangt:
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Paul, dan moet ik je uit de droom helpen: er zit geen onzuiverheid in deze manier van redeneren. Het is de kale werkelijkheid van de Nederlandse kipsector (geen centen meer om te veranderen als er geen ruimte - externe subsidie - voor wordt gemaakt; in de sector of bij de bank is geen geld meer te vinden voor de gewenste verandering) die ik helaas maar al te goed ken.
Pas op dat je je leerlingen geen dromen verkoopt. Overigens: wat heb je tegen sterrenkip als die uit Roemenië komt? Dat is de andere kant van de zaak. In Nederland kunnen dan nog heel kleinschalig gehouden, dure kippen worden geproduceerd voor de bewuste elite.
Er komt later nog een stukje over. Maak je geen zorgen.
Dat sommetje wil ik graag onderbouwd zien.
Vooruitlopen in main-stream houderijsystemen? Lijkt me dat daar op zijn minst dierenwelzijnsaspecten wat onder de tafel geschoven zijn.
Het ging me bij jou stuk voornamelijk om de onzuivere manier van redeneren.
Mijn werk? Geen vakbroeder maar ik probeer een volgende generatie wat bewuster te maken: Docent Maatschappijleer.
Paul, inderdaad algemene beelden. En nu, met dat Big Picture? Alle kip Nederland uit en ook alle varkens, want zelfs maar een economisch verdedigbare fractie van alle kippen kippen en varkens buiten kan gezondheidstechnisch niet.
Wat wel een big picture realiteit is: de wereld kijkt naar Nederland als het gaat om vooroplopen in houderijsystemen. Marginaliseer ze en je dupeert miljarden dieren in de wereld.
Dat klinkt dramatisch, maar het zou wel eens een vreselijk waar beeld kunnen zijn. Een big picture.
Jouw big picture tegenover mijn waarnemersbeeld: waar hebben de dieren wat aan?
Je bent de derde Paul Jansen hier. De eerste houdt varkens en de tweede werkt bij Vion. Wat doe jij voor de kost?
Jammer dat je de letter pikt. De pagina waar je naar verwijst is duidelijk een algemene donatiepagina: er komen ook tanden en hoorns voor. Het idee is om van de plofkip over te stappen 0p de 1-sterk-kip. Het idee is natuurlijk dat producenten over stappen op bio kip of elke andere duurzamere soort. The big picture Dick.
@de Heij,
Wouter je gaat een beetje kort door de bocht... ik las jouw berichtje en dacht "heb ik dat echt zo gezegd..."? dan heb ik namelijk lopen te lullen.
Ik heb nog even mijn berichtjes nagekeken van destijds en hier even een citaatje:
"Maar hoe kan het nu zijn dat de 3 oudere kippen duidelijk taaier zijn;
de leeftijd speelt zeker een rol, hoe ouder deste meer bindweefsel. Maar ik verwacht dat er nog meer zaken een rol spelen.
Het slachtproces van de plofkip is (bij de grote slachterijen) zo ingericht dat de plofkip zo min mogelijk stress ervaart. Stress heeft invloed op de kwaliteit van het vlees.
Dit gebeurt o.a. op de volgende wijzen:
- zo min mogelijk contact tussen personeel en de kippen.
- rustperiode voor de kippen na transport in een ruimte met blauw licht (werkt rustgevend)
- gasverdoven en vervolgens verdoofd aanhangen i.p.v. levend aanhangen (in de haken, op de kop) en dan elektrisch verdoven.
Dan wellicht het belangrijkste, de rijping;
Tijdens de rijping, ook wel besterving genoemd, gebeuren er verschillende chemische processen in de spier. Hierdoor verandert de spier in vlees.
De pH van het vlees daalt, de spier wordt stijf (lijkstijfheid) en later in het proces neemt de stijheid van het vlees weer af door enzymatische afbraak van het spierweefsel door lichaams-eigen enzymen.
Dit gehele proces duurt zo'n 6 tot 8 uur bij kippen, bij moderne slachterijen kan dit door elektrostimulatie teruggebracht worden tot 2 uur.
Pas na deze besterving wordt de kipfilet van het karkas gehaald, doe je dit eerder, dan heb je kans op taai vlees."