Pek, wen er maar aan: aardolie is een uiterst kostbaar product. Veel te kostbaar om zomaar in je auto te stoppen. Met die truffelolie is niks mis, net zomin als met de Bertolli pestopotjes waar je andere helden, die van Foodwatch, zo tegen zijn. De naam is mis, jazeker. Alle reden om er heel erg vrolijk over te doen, maar geen reden om het door de gootsteen of de toiletpot te spoelen.
Weet u waar rookworst van gemaakt is? Van 'afval'. Ja, gelukkig wel. En bloedworst? Hé, blieft uw kind het daarom niet meer?
Gelukkig weten lezers het beter dan schrijvers en gelukkig was de NRC zo wijs om het zijn lezers even te laten weten. Het mag alleen nog wat vaker en prominenter in de krant. Misschien krijgen we dan weer een reëel beeld van onze eetwereld. Daarna kunnen we aan de slag: kiezen wat en hoe we het willen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Behalve dan dat het nonsens is om het 'truffel'olie te noemen, nietwaar?
"Alle reden om er heel erg vrolijk over te doen", jazeker.
Maar wat moeten we nu van die truffelolie vinden? Nep, omdat hij niet van truffels gemaakt is? Of prima, omdat hij smaakt zoals wij vinden dat truffelolie moet smaken?
Hartger1@
Ik gebruik die olie sporadisch. Het geeft een aangename geur en smaakversterking, maar net zoals bij de exclusievere parfums is het verschil tussen chemische nep en echte truffelsmaak te groot. De smaakversterking is namelijk niet subtiel, maar grof.
Er is niets mis met nep, als je genoeg hebt aan illusies.
Alhoewel er toch een gevaarlijk kantje aan zit.
Voor een van mijn kleindochters is de nep-aardbeiensmaak van snoep en ijs 'echter' dan de echte. Die vindt ze namelijk niet 'lekker'.
De meeste mensen groeien op met artifcial flavours, en zullen de vergelijking mogelijk nooit kunnen maken, en indien wel, bij een vergelijking kiezen voor namaak.
Waarom ????
Van sommige/veel namaak ik het idee (nooit 'onderzocht' op Foodlog (DICK ??)) dat er bewust 'Pavlov-triggers' in gestopt worden, om een smaak 'in te prenten' om tot herhaalde aankoop te lokken... Welke ? Don't know.
Wat olie betreft:
Ik heb nog een flesje stroperige 'crude' van de F3 uit de Noordzee. Ik laat er wel eens aan ruiken door nieuwe kennissen. De geur is een mix van aarde, truffel, chocolade en oude auto's..
'Wasda ?', zeggen ze dan. In welk gerecht doe je dat ?
Als er iets heerlijk kan ruiken en puur natuur is, dan is het wel aardolie. Alhoewel daar net zoveel smaak- en geurverschillen te vinden zijn, als in wijnen.