Bij de broodkraam op de boerenmarkt liggen ook een aantal ‘vloerbroden’. Heleen achter de kraam denkt dat het makkelijker was tijdens transport om broden in een bakblik te vervoeren, daarom zijn veel bakkers overgestapt van vloer- naar blikbrood.
Wekelijks stelt Sanny Visser een marktkoopman of -vrouw een vraag. Weet die wat er in zijn kraam te pas komt?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wij maakte ook gelders volkoren bestond bij ons uit 100% geplette tarwevlokken verder geen meel of bloem, moest wel extra lang weken. Heel basaal brood, erg lekker.
Heel lang gelden (oma vertelt, 25 jaar geleden), bakten we (ambachtelijke bakker) al brood met zg 'gelders tarwe' erin. Dat mengden we zelf door het meel. Zonder die toevoeging was het veel moeilijker om je brood goed te laten rijzen. Volgens mij was het een gewoon ordinair rijsmiddel (vast en zeker chemisch), maar omdat het 'tarwe' heette kraaide er geen haan naar.
Hier in Andalucia is het treurig gesteld met de kwaliteit van het brood. Veelal dikke korst en zompige kruim. Bij de avondmaaltijd eigenlijk al uitgedroogd. Volkoren bestaat hier uit wit meel met toegevoegde vezeltjes.
Vindt dus hier in het dorp gretige aftrek voor mijn eigen gebakken broden, met of zonder zuurdesem, maar bijna altijd met preferment. En ja, ook met reuzel bij een aantal varianten, van Iberico zwijn van eigen fok en eigen slacht.
Ik koop de ecologisch geteelde granen: tarwe, rogge, spelt en soja in bulk en maal zelf tot fijn en grof meel. Laat de granen spruiten en daarna roosteren bij lage temperatuur en maal ze dan tot moutpoeder. Onovertroffen smaak- en korstkleurverbeteraar!
En volgens mij ben ik niet de enige als ik dat kan afleiden van het enorme aantal blogs op het web van mensen die zich bezighouden met zelf bakken van brood en zoetwaren. Of het de smaak van toen is die mensen zoeken, weet ik niet, maar wel dat ze niet tevreden zijn met het aanbod in de winkels.
Helaas de teneur dat het steeds meer eenheidsworst is/wordt en de informatie hoofdzakelijk via de toeleveranciers tot de Bakker komt.
Maar in Zeeland wordt door een aantal akkerbouwers Baktarwe geteeld en verbouwd onder eigen verantwoordelijheid vermalen en verhandeld aan kritische en kwaliteitsbewuste Bakkers. Kijk maar eens op www.tarwecirkel.nl
Dit is onder andere mogelijk omdat Zeeland veel meer zon heeft en een goede bodem.
Wij gebruiken al jarenlang dit meel en het is werkelijk heerlijk.
@Akke Hoekstra: Volgens mij heb je helemaal gelijk en zeg je het wat directer dan ik deed. Toen ik niet beter wist, vond ik dat brood prima.
Soms is het ook jammer om beter te weten! Sinds ik van een Italiaanse vriendin echte, 8 jaar oude, onbetaalbare (dus enkel voor familiegebruik) balsamico-azijn heb geproefd, vind ik geen enkele commercieel verkrijgbare balsamico-azijn nog lekker, terwijl ik er vroeger zo tevreden mee was.